Dropper verdens lengste flyruter

Qantas overtar som selskapet med verdens lengste flyrute, etter at Singapore legger ned to ultralange flyruter.

Businessclass av denne typen kan reisende på verdens lengste kommersielle flyrute mellom Singapore og Newark fortsatt glede seg over. Men snart forsvinner både denne og ruten til Los Angeles. Foto: Singapore Airlines
Businessclass av denne typen kan reisende på verdens lengste kommersielle flyrute mellom Singapore og Newark fortsatt glede seg over. Men snart forsvinner både denne og ruten til Los Angeles. Foto: Singapore Airlines Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Singapore Airlines meldte onsdag at de kutter verdens lengste kommersielle flyruter. Direkteruten mellom Singapore og Newark og direkteruten mellom Singapore og Los Angeles holder begge hver sin lengde-tittel, og har siden oppstart i 2004 vært rene businessclass-ruter. I løpet av neste år fjernes begge fra rutekartet.

– Det er leit at vi må kutte ut disse rutene, vi er fortsatt tett knyttet til det amerikanske markedet, sa CEO i selskapet, Goh Choon Phong, i en pressemelding onsdag. Selskapet har fortsatt flere langruter til Los Angeles og New York fra Tokyo og Frankfurt, og vil se på andre muligheter for ruter til USA.

Se hva enkelte flyselskaper gjør for å skille seg ut

Rekordrutene

Ultralange flyvninger regnes ifølge Wall Street Journal alle flyvninger på 15 timer eller mer. Newark-ruten er regnet som verdens lengste direkterute, og dekker en distanse på 9.500 miles (omkring 15.300 kilometer). Rutetiden er hele 18 timer, inkludert strekningen over Nordpolen.

Los Angeles-ruten varer en halvtime lenger på grunn av vindforholdene over Stillehavet, og er regnet som den lengste direkteruten i tid.

Rutene har vært betjent med fem Airbus A340-500, som nå selges tilbake til produsenten.

Lang avgårde? Slik får du best plass på flyet

Australiere i tet

Når disse to langdistanserutene faller bort, vil australske Qantas bli "ruteverdensmester". Selskapet har kommersielle flygninger mellom Sydney og Dallas, som går over drøye 8.500 miles (cirka 13.700 kilometer).

Deretter følger Delta med en rute mellom Johannesburg og Atlanta, som blir den lengste i varighet med 17 timer (8.400 miles, cirka 13.500 kilometer).

Sjekk luksusen selv: A380 vs A380

Flere kutter

Men det er ikke bare Singapore Airlines som kutter lange høystatusruter. Etterspørsel etter langdistansebilletter er fallende, og høye drivstoffpriser har også gjort sitt til at færre velger de lange rutene. Tidligere i år har ruter mellom Bangkok og Los Angeles (Thai Airways), mellom Detroit og Hong Kong (Delta) og mellom Chicago og New Delhi (American Airlines), også blitt lagt ned, melder Wall Street Journal.