Dropp sydentatoveringen

Hennatatoveringer kan ødelegge ferien.

Pass på - de er ikke så ufarlige som de kan se ut til. Foto: colourbox.com
Pass på - de er ikke så ufarlige som de kan se ut til. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått tilbudet når du har vært på ferie i sydligere strøk – midlertidige tatoveringer som er tegnet med svart henna. Men Mattilsynet advarer deg mot å takke ja til tilbudet – fargen kan nemlig gi deg sår og alvorlig allergi (se de skremmende resultatene her). I verste fall ender du opp med å ligge i en sykehusseng i stedet for i en solseng resten av sydenferien.

Les også: Farlig souvenir

Rødbrun henna er ikke farlig

Hennafargen er egentlig rødbrun, men for å oppnå den svarte fargen, og for at den skal vare lengre, tilsettes fargestoffer som for eksempel PPD. Og det er nettopp disse høye konsentrasjonene av fargestoffer som kan fremkalle de allergiske reaksjonene. Den rødbrune hennafargen er derfor ikke farlig.

I EU er det egentlig ulovlig å bruke PPD i den svarte hennafargen, men mange gjør det likevel.

Hvis du har tatt en hennatatovering vil en eventuell reaksjon som regel vise seg etter ett til tre døgn, men det kan ta så lang tid som tolv dager. Reaksjonen består i sår, eksem, rødme eller blemmer i huden, og kan i noen tilfeller bli så alvorlig at det er nødvendig med akutt legehjelp eller sykehusinnleggelse.

Og ikke nok med det – den svarte hennafargen kan fortsette å plage deg i månedsvis, fordi fargestoffet blir værende i huden.

Les også: Ferieminnet du ikke blir kvitt

Du blir aldri kvitt allergien

Ikke føl deg trygg på at du ikke kommer til å reagere fordi du har tatt en slik tatovering tidligere uten å reagere. Selv om du ikke reagerer første gang du kommer i kontakt med den svarte hennafargen, er du blitt eksponert og risikerer derfor å få kraftige reaksjoner neste gang.

Det kan for eksempel skje hvis du bruker et hårfargemiddel som inneholder PPD, eller det lignende stoffet PTD. En allergisk reaksjon etter en slik andregangseksponering kan også være alvorligere enn første gang du ble eksponert.

Les også: Carla skulle bare farge håret

Hvis du får en allergisk reaksjon bør du undersøkes og behandles av lege. Det er alltid viktig å finne ut hva du reagerer på, slik at du kan unngå dette ved en senere anledning.

Hvis du først har utviklet PPD-allergi, blir du aldri kvitt den. Hårfargemidler som inneholder PPD skal være merket med p-phenylenediamine i ingredienslisten. Men det finnes mange produkter som inneholder PPD og som ikke er merket, som for eksempel en del svarte tekstiler, og trykk-, lær- og pelsfarger.

Hva er henna?
 
 • Henna (hennablanding eller hennapulver) er blader fra hennaplanten, Lawsonia inermis, som er tørket og pulverisert. Hennaplanten vokser i varme og tørre klimastrøk.
 • Henna har vært brukt som hårfargemiddel i tusenvis av år, og blir også brukt til kroppsmaling og dekorering i Afrika, Midtøsten og Asia.
 • Fargen varierer fra grønnbrun til brun. Hvis fargen er mørkere (nesten svart), er den trolig tilført andre stoffer.
 • Hvis det oppgis at fargen kan fjernes etter kun én times påføring, har du god grunn til å ligge unna. Naturlig henna må nemlig sitte på huden i lengre tid enn det for å avgi tilstrekkelig med farge.
 •  
  Kilde: Matportalen


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer