Drømmer om Hellas, reiser til Danmark

Mest mulig eksotisk og lengst mulig vekk … eller? Norsk Gallups ferske undersøkelse av norske ungdommers reisedrømmer og –vaner viser at langt de færreste drømmer seg langt vekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Audun Skeidsvoll fra Norsk Gallup Institutt presenterer resultatene av undersøkelsen.
Audun Skeidsvoll fra Norsk Gallup Institutt presenterer resultatene av undersøkelsen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Line Sørsdal (20) og Jeppe Frønes (24) kjenner seg ikke veldig igjen i undersøkelsen.
Line Sørsdal (20) og Jeppe Frønes (24) kjenner seg ikke veldig igjen i undersøkelsen. Vis mer

Undersøkelsen om ungdommers reisedrømmer og reisevaner er gjort av Norsk Gallup på oppdrag av SAS. De har intervjuet til sammen 3.000 ungdommer mellom 15 og 26 år; 1.000 ungdommer fra hvert av landene Norge, Danmark og Sverige. Heteste ønskereisemål i sommer for norske ungdommer er Hellas.

- Vi ble overrasket over at de ikke tør slippe seg litt mer løs i ønsker når de ikke blir fakturert for det etterpå, sier Audun Skeidsvoll fra Norsk Gallup Institutt.

På andre- og tredjeplass over ønskereisemål for norske ungdommer finner vi Spania og Thailand.

- Hellas er ikke akkurat mitt drømmereisemål, sier Line Sørsdal (20), hentet inn som en av to ungdommer til å kommentere undersøkelsen som en representant for undersøkelsens målgruppe. Jeg synes det er litt stusselig at man ikke drømmer seg lenger bort, og synes ikke at det gir et riktig bilde, men det gjør det altså tydeligvis. Men det er klart at dersom det er fyll og fest man er ute etter, så er det lett å velge tradisjonelt, fortsetter hun.

- Ungdommen gjør kanskje litt opprør mot antiturismen; charter er ikke lenger tabu, som det kanskje er hos de som er rundt 30 år i dag, sier sosiolog og analytiker i Bengal Consulting, Kristin Undheim.

 • Se listene over norske ungdommers drømmereisemål og faktiske reisevalg.
 • Grunner

  Norske ungdommer reiser altså helst til Hellas, og hele 54 prosent oppgir hovedårsaken for utenlandsreisen å være avkobling og å komme bort fra hverdagen. 49 prosent oppgir varme, sol og bad som grunn for utenlandsreisen, mens severdigheter og kultur kommer et godt skritt bak som incentiv for reisen; kun 27 prosent sier at de er interessert i dette.

  - Her finner vi mye den samme inndelingen som i andre reisevaneundersøkelser, også om pensjonister. Så enten er de unge gamle, de gamle unge – eller de er alle mennesker, sier Skeidsvoll fra Norsk Gallup.

  Kjønnsforskjeller og romanser

  Undersøkelsen avdekker også kjønnsforskjeller; mens jentene i større grad er ute etter opplevelser, eventyr, utfordringer og naturopplevelser, er guttene mer interessert i festing, musikkfestivaler, rockekonserter og sportsarrangement. Undersøkelsen viser også at det er flere unge menn enn kvinner som oppgir å ha romantiske affærer på sine utenlandsreiser; 36 prosent av guttene oppgir at de ofte har tilfeldige romanser på sine utenlandsreiser, mot kun 21 prosent av jentene.

  - Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det, sier ungdomsrepresentant Jeppe Frønes (24).

  - Jeg tror det er gruppen med sol- og badeturister som har teamet seg opp på dette her. Hvis du går på museum er du ikke akkurat veldig keen på å bli sjekka opp, mener ungdomsrepresentant Line Sørsdal.

  10.000 årlig

  Norsk Gallups undersøkelse viser at norske ungdommer i snitt bruker 10.500 kroner på reise hvert år – eksklusiv utgifter til mat og shopping. Hver fjerde ungdom – eller 25 prosent - bruker mer enn 10.000, og hver femte bruker mellom 7.500 og 10.000 kroner. 60 prosent sier at de forventer at deres reiseutgifter vil øke i løpet av de neste to årene.

  - Jeg tror at ungdom nå er mer opptatt av luksus. De jobber også mer enn tidligere og studerer mer enn tidligere, og når man skal på ferie, så skal man på ferie, sier Jeppe Frønes. Jeg tror det er få som vil reise bedre; de fleste vi heller reise hyppigere, fortsetter han.

 • Se listene over norske ungdommers drømmereisemål og faktiske reisevalg.
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.