Drømmeøya Bali

For å oppdage Balis hemmeligheter, må du sette av mer enn to uker. Det er denne øya definitivt verdt. Tekst og foto: Vidar Brotnov

Publisert
Sist oppdatert

Bali er en fantastisk øy som, til tross for å ha vært i masseturismens søkelys i flere tiår, fortsatt er i besittelse av sin hinduistiske kultur med flotte sermonier og templer. Hvis du leter lenge nok, kan du til og med finne din egen hemmelige strand. Men for å komme virkelig tett innpå Bali kreves det mer tid enn å dra på en to ukers pakketur.

Drømmeøya Bali... Foto: Vidar Brotnov
Drømmeøya Bali... Foto: Vidar Brotnov Vis mer

For rundt et år siden satt jeg på en overfylt buss på vei inn til skolen i Oslo. Det var en typisk novembermorgen, med regn som pisket mot vindusruta og sur blåst ute. Tanken slo meg plutselig om det var mulig å bytte ut dette
med noe helt annerledes. For eksempel å våkne opp til bruset fra havet og en gjennomsnittstemperatur på tredve grader året rundt?

... for å komme virkelig tett innpå Bali kreves det mer tid enn å dra på en to ukers pakketur


Ikke det at jeg har noe imot høsten i Nittedal. Den kan jo være riktig så pen. Men behovet for å oppleve noe nytt var så stort at jeg bestemte meg der og da på bussen: neste høst skulle jeg befinne meg et annet sted.

Et år senere befinner jeg meg på Bali i full gang med å ta forberedende før universitetet. Det er et valg jeg ikke har angret på et sekund.

Se bilder fra Bali

En annerledes åpenhet

Bali er en øy med store kontraster. Hvis du velger å bosette deg i turistmetropolen Kuta er det nok ikke så mye som er annerledes fra en vanlig sydenferie. Den flotte stranda er omkranset med en rekke kjøpesentre, kafeer og utesteder, samt en hel hær med masete selgere som prøver å prakke på deg en hel del billige forfalskninger av alt fra smykker til designerklær.

Nettopp derfor har de norske studentene blitt plassert i den rolige fiskelandsbyen Jimbaran, som bare ligger tjue minutter unna Kuta. Her går alt i et behagelig tempo som i Norge mest sannsynlig ville bli sett på som latskap. Men i Jimbaran er dette en livsstil.

For balineserne er det uhøflig å vise negative følelser offentlig, og man blir derfor nesten altid møtt med et smil.


Overalt hvor du går blir du stoppet opp av folk som lurer på hvem du er, og hva du gjør på Bali. Mange vil gjerne vise deg hjemmet sitt, eller ta deg med på fisketur. Denne åpenheten er veldig uvant for en nordmann, men desto mer fascinerende.

For balineserne er det uhøflig å vise negative følelser offentlig, og man blir derfor nesten altid møtt med et smil. Dette skaper en smittende positiv atmosfære som bygger på et godt humør og gjensidig respekt.

Den vennlige åpenheten får man best kontakt med hvis man velger å forlate turistmaskineriet i Kuta, og heller besøker det virkelige Bali.

Utsikt mot Modervulkanen, Gunung Agung. Foto: Vidar Brotnov
Utsikt mot Modervulkanen, Gunung Agung. Foto: Vidar Brotnov Vis mer


En øy full av eventyr

Den beste måten å komme seg rundt på når man besøker Bali, er å bruke landeveien. Men i og med at trafikkbildet kan oppfattes som ganske kaotisk med venstrekjøring, førstemannsrett inn og ut av veikryss, og en ekstrem bruk av tuting, kan det faktisk være greit å leie en sjåfør som kjenner øya. Dessuten slipper du å bli stoppet av det lokale politiet som gjerne leter etter forseelser hos vestlige sjåfører for å tjene noen ekstra penger på bøter.

Vi valgte å leie en sjåfør, og resultatet ble en uforglemmelig tur gjennom et vakkert og variert landskap.

Dykke på krigsskip

Hvis du er glad i å dykke eller snorkle, er fiskerlandsbyen Ahmed et godt alternativ. Rett utenfor landsbyen ligger nemlig krigsskipet USS Liberty som ble senket under andre verdenskrig av japanske krigsfly. Skipet ligger så grunt at selv en amatørdykker kan ta seg inn i vraket. En spennende opplevelse som er verdt de femti dollarne det koster å leie utstyr og instruktør.

Tempeltur

Atskillig billigere er det derimot å besøke de mange hinduistiske templene som finnes på Bali.

Ved foten av den over 3.000 meter høye vulkanen Ganung Anung ligger Balis største tempel. Her kan du få med deg fantastiske steinskulpturer, og det er også mulig å delta i en åndelig seremoni hvis du ønsker det. Inngangspengene ligger på rundt fem kroner.

En flott avslutning på en utforskning av Balis mange tempelmuligheter er det verdensberømte tempelet Tana Loth som befinner seg på en klippe rett ute i havgapet. Dessverre har turismen også satt sine spor her, men når solnedgangen kommer til Tana Loth senker roen seg til et nivå som fjerner nesten all støy fra det moderne samfunnet.

Kunstinntrykk

I hjertet av Bali kan man komme i kontakt med den enorme mengden kunst som utformes på øya. Det sies at enhver balineser er en kunstner, og et besøk i kunstnerbyen Ubud svekker ikke det inntrykket.

Det sies at enhver balineser er en kunstner ...


Her kan du være vitne til treskjæring, maling av fantastiske landskapsbilder og produksjonen av fargerike stoffer. I tillegg til kunst, kan også Ubud tilby en skog full av aper som er minst like nysgjerrige på turistene, som turistene er på dem.

Se bilder fra Bali

Terrorfrykt

Den 12. oktober 2002 er den mørkeste dagen i Balis nyere historie. Da gjennomførte en islamistisk gruppe med konakt til Al Qaida et meget velkoordinert terrorangrep på noen av Kutas mange utesteder.

Først gikk det av en selvmordsbombe inne på et av diskotekene. Da det oppsto panikk og folk søkte tilflukt ute på gaten, ble de der møtt av en enda større bilbombe som sto plassert ventende i trafikken utenfor diskoteket.

Tilbake sto et helt kvartal utbombet, og over 200 mennesker mistet livet. For balineserne skulle denne hendelsen få langvarige konsekvenser.

Turistene sviktet

Helt siden Charlie Chaplin startet å feriere på øya rundt 1930 har balineserne livnært seg på turisme. Terrorfrykten førte til at beleggene på Balis hoteller sank fra 90 prosent før bomben, til rundt fem prosent etter aksjonen. Hele turistmaskineriet opplevde store tap og mange gikk konkurs.

Verst var det likevel for de aller fattigste gateselgerene som nå ikke hadde inntekter i det hele tatt. Den generelle holdningen blant balineserne i dag er sinne og frustrasjon mot terrorismen som truer deres levebrød. Heldigvis er turismen på vei opp og hverdagen begynner å bli normal, men balineserne glemmer neppe det som skjedde.

Det har blitt reist et monument i sentrum av Kuta med navnene til de som omkom i aksjonen, og hendelsen ble også markert ved at mange samlet seg på stranden for å legge blomster ut i havet og tenne lys på toårsdagen for terroraksjonen.

Dette var noe jeg selv valgte å ta del i. Synet av de mange brannskadde overlevende gjorde et sterkt inntrykk, men til tross for at det var en minneseremoni, ble den avrundet med sang og fartsfylt dans til minne om ofrene.

Oppleves trygg

Bali i dag er en øy som nesten ikke har vold eller tyverier. Selv om mange balinesere etter vestlig oppfatning er fattige, fristes de ikke til å ta fra turistene som er så uendelig mye rikere på materielle goder. Dette skyldes i stor grad hinduistenes tro på karma. En troende hinduist vil nemlig ikke risikere å stjele, da dette kommer til å straffe seg i et senere liv.

Tørst apekatt. Foto: Vidar Brotnov
Tørst apekatt. Foto: Vidar Brotnov Vis mer


Surferens paradis

De kilometerlange strendene som omkranser den sydlige delen av Bali har i en årrekke tiltrukket seg mennesker som ønsker å utforske gleden ved å ri på de enorme kreftene havet er i besittelse av. Populært kalt surfing. På Bali kan man få bølger som er perfekt for både nybegynnere og de mer erfarne.

Et godt sted å starte er Kuta beach der du lett kan leie deg et brett for å finne ut hva surfing dreier seg om.

Uansett hva du kjøper eller leier på Bali, er det viktig å prute. Det er en del av kulturen. Selgerne starter med en pris langt over det de egentlig forventer å få. En god tommelfingerregel er at du ikke bør gi mer en en tredjedel av det selgeren foreslår. Surfebrett burde du kunne leie for rundt ti kroner i timen.

Når du spaserer ut på stranden med brettet i hendene og ser på de lokale surferne som leker seg med bølgene, tenker du gjerne at dette umulig kan være så vanskelig.

Resultatet for mitt vedkommende var at jeg padlet ut til de største bølgene med et altfor lite brett, og følgelig fikk meg en solid omgang juling. Eneste trøst var at japanske turister misforsto og trodde jeg var en ekte surfer i en av mine pauser for å få alt saltvannet ut av lungene.

En bedre fremgangsmåte er å leie seg et såkalt longboard for å få følelsen av å stå på bølgene, og deretter gå ned på brettlengden etterhvert som ferdighetene stiger.

Surfing har blitt beskrevet som en dans med havet. Dette er en god betegnelse. Først er det havet som har full kontroll, og du må bare henge med så godt du kan. Etterhvert vil du derimot få sjansen til å lede, og det er da den ekte gleden ved å surfe kommer frem. Etter noen uker vil du merke stor forbedring, og det er kanskje på tide å prøve ut andre strender.

Dreamland

Da er Balis kanskje flotteste strand, Dreamland et godt alternativ.

Den hvite sandstranden ligger godt gjemt i et lite utbygget område som opprinnelig ble sperret av for Indonesias eksdiktator Suhartos private bruk. Dessverre for Suharto ble ikke eiendommen hans ferdig før han i 1998 ble styrtet.

Sokrates sa at det uutforskede liv ikke var verdt å leve ...


For alle som er glade i surfing er det derimot helt greit at stranden nå er åpen for allmenheten, i og med at perfekte dønninger ofte oppstår på drømmestranda. På Dreamland finner du den roen du ønsker å finne i et tropisk paradis.

Men som student kan du ikke bare henge på stranda, det er også en del skolearbeid som må gjøres for å stå på eksamen. Et av fagene vi har her nede er filosofi, og på pensum står den gamle greske tenkeren Sokrates. Han uttalte en gang at det uutforskede liv ikke var verdt å leve. Jeg for min del er veldig glad for at jeg har fått utforske Bali, og anbefaler alle andre som har muligheten til å gjøre det samme.

Se bilder fra Bali

Fakta om Bali:

 • Bali er en del av øyriket Indonesia som består av over 17.000 øyer, og med sine 238 millioner innbyggere er verdens mest folkerike islamske nasjon.
 • Til tross for dette er hovedreligionen blant de rundt tre millioner innbyggerne på Bali hinduisme.
 • Øya er mest kjent for sine flotte strender og vakre natur, men har også et blomstrende kulturliv.
 • Hvert år besøkes Bali av rundt en million turister.
 • Bali ble utsatt for bombeaksjon fra islamske fundamentalister i 2002. Øya fikk ikke direkte skader fra tsunami-katastrofen i sørøst-Asia i desember 2004.
 • Det har vært mulig å ta forberedende (Ex. Phil.) til universitet og høyskole på Bali siden 1993, med full støtte fra Statens Lånekasse.
 • For mer info, sjekk ut Gateway College

  Se bilder fra Bali


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer