Drømmenes øyrike

Fra overutbygde turistmaskiner til nesten urørte øyperler.

Karibias krystallklare vann lokker både båtloffere og øyvankere.<br />
<I>Foto: Nygård</I> Foto: Nygård
Karibias krystallklare vann lokker både båtloffere og øyvankere.
Foto: Nygård Foto: NygårdVis mer

- De fleste har vel en eller annen gang drømt om en eksotisk sydhavsøy. Og i Karibia finnes det mange av disse. En av dem er Barbados. Men for all del tro ikke at du kommer til et urørt paradis. Barbados er et av verdens tetteste befolkede land, og turisme har de hatt i flere hundre år.

Det skriver Leif Arild i sitt innlegg i Reiseguiden om Barbados. Her finner vi mange innlegg om de karibiske øyene, og vil du bidra med flere er det bare å legge dem inn.

Afrokaribisk på Barbados

Selv om turistene er mange hele året, skryter Leif Arild av endeløse kritthvite strender med god plass til alle. Han forteller også om en spesiell atmosfære.

- Den afrokaribiske livsstilen er noe helt for seg selv. Man tar en dag av gangen, og har alltid god tid. Her må man absolutt ikke være utålmodig.

Også Hans har besøkt Barbados og anbefaler øya i sterke ordelag:

- Har du ikke vært der ennå? Hva venter du på? Her kan man dra på fantastiske utflukter, det være seg øyloffing, snorkling, naturopplevelser av det sjeldne eller besøk hos verdens første rom-fabrikk.

Fattig land og turistmagnet

Det er mange turistmagneter blant øystatene i Karibia. En av dem som tiltrekker flest nordmenn er Den dominikanske republikk. Hit arrangerer flere charteroperatører turer, og tilbakemeldingene i reiseguiden er mange. Øyvind er en av dem som skryter:

- Samboeren og jeg har tilbragt de to siste sommerene på Den dominikanske republikk. Dette er en helt fantastisk ferie som kan anbefales på det sterkeste. Dette er stedet for deg som gjerne vil kombinere strandliv med utflukter fulle av opplevelser.

Roy mener Puerto Plata er et fint sted, men ber deg være oppmerksom på de store velstandsforskjellene. Dessuten anbefaler han at du prøver deg på å snakke litt spansk, da får du ekstra service.

Heldige Silvia vant en reise til Puerto Plata på flaxlodd, og bodde på all-inclusive-hotell.

- Både jeg og kjæresten min er 20 år, og følte oss som noen av de yngste der. Men det forhindret oss ikke i å ha det gøy.

Disse og mange andre innlegg om Den dominikanske republikk og øyene i Karibia finner du her.

Utenfor turiststrømmen

Solnedgang i Karibia.
Foto: Nygård Foto: Nygård
Solnedgang i Karibia.
Foto: Nygård Foto: Nygård Vis mer

Mens Barbados og Den dominikanske republikk er velkjent for sin masseturisme, er Belize ganske så uberørt skal vi tro Nelson, som har besøkt en liten øy utenfor hovedstaden ved navn Caye Caulker.

- Før denne turen trodde jeg ikke det fantes flere uberørte sandstrender. Der trodde jeg feil. Mikset med korallrev og hyggelige folk, gjorde opplevelsen av Caye Caulker så stor.

Nelson forteller om en mann fra øya som møter nyankomne for å informere om stedets regler.

1: Ikke stress
2: Ikke gå for fort (dette var det satt opp ordentlig skilt for også.)
3: ... bruk mye penger!

Nygifte Kjersti var på Turks and Caicos-øyene på bryllupsreise i 1997 og forteller at de store turiststrømmene ennå ikke hadde funnet veien hit på det tidspunktet.

- Stedet var som skapt for bryllupsreise. Vi bodde på hovedøya Provedenciales, stranden (Grace Bay) på 2 mil var kritthvit og det var nesten 30 grader i vannet. Snorkling er å anbefale, korallrevet var fantastisk, og det er fisker i alle mulige farger.

Gode råd

Hans Jarle advarer mot å reise til Trinidad under karnevalsfeiringen dersom du ikke har ordnet deg med hotell på forhånd. Øya er kjent for å ha en av verdens heftigste karneval.

- Ankomsten til Port of Spain var første dag av karnevalsfeiringen. Det var vanskelig å finne et sted å bo, og turistinformasjonen var ikke særlig behjelpelig. For budsjetturisten var billigste alternativ å leie rom i gjestehus i de sentrale deler av byen. Her var reisehåndbøkene Lonely Planet og Rough Guide til god hjelp.

Jørn anbefaler Guadeloupe.

- Finn en billig reise, du må via Paris. Deretter leter du opp overnattingsplasser på nettet, det er hundrevis av dem. Og du bør skaffe deg en leiebil.

Gry advarer om at Varadero på Cuba er dyrt.

- Det er en god del prostitusjon der, men trygt for kvinner. Det verste du opplever er at de plystrer etter deg.

Til sist en advarsel fra Den dominikanske republikk, fra Kevin som reiste dit sammen med tre kamerater.

- Vi bestemte oss for Cabarete. Der skulle det være liv, og det var det. Men hotellrom klokken 24.00 var det ikke. Etter noen dager dro vi videre til Las Terrenas: 500 meter fint til høyresiden, 2.000 meter slum til venstre. Ikke noe å skryte av.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.