Drømmeferiene for homofile og lesbiske

Reiselivsbransjen digger de homofile. Men hvor liker de homofile egentlig å reise?

 Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Homofile og lesbiske turister er big business, og turistkontorer verden over prøver å profilere stedene sine som homovennlige. Eksempelvis har turistportalen Visit Oslo satt av plass på nettsidene sine til å fortelle turister hvor homovennlig Norges hovedstad er. Grunnen til dette er enkel og grei:

- Homofile er en kjøpekraftig og ressurssterk gruppe, som er interessant for reiselivsnæringen. Det ligger ikke noe mer i det enn det, sier administrerende direktør i Visit Oslo, Tor Sannerud.

Turistorganisasjoner i flere byer i verden har satt homofile som en spesialisert kundegruppe, og viser gjerne frem bilder som skal promotere stedet som et godt sted for homofile og lesbiske. Har du lyst til å se hvordan forskjellige steder prøver å lokke homofile til seg? Sjekk ut vår bildespesial.

>> SE BILDENE: Homosteder verden rundt

- Godt signal

Jon Reidar Øyan er leder i Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring. Foto: Bjørn Lecomte, Gaysir.no
Jon Reidar Øyan er leder i Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring. Foto: Bjørn Lecomte, Gaysir.no Vis mer


Lederen i Landsforening for Lesbisk og Homofil Frigjøring (LLH), Jon Reidar Øyan, sier det er et godt signal at Oslo og andre byer ønsker å profilere seg som homovennlige.

- Det gir et tydelig signal om at en ønsker å profilere seg som et åpent og inkluderende sted, sier Øyan.

Han synes at alle de skandinaviske hovedstedene er ganske homovennlige. I tillegg har han en liste over andre reisemål som ofte blir sett på som homovennlige:

- San Francisco, selvfølgelig! Og Barcelona, Amsterdam, Sydney. Og Praha er jo en hyggelig by for homofile, sier han.

Den greske øyen Lesbos er et populært reisemål for lesbiske, ifølge Øyan, og årsaken kan du vel kanskje tenke deg selv.

Canada har også et godt rykte på seg for å være homovennlig. Ifølge nettsiden Gay Travel er Canada et av de mest åpne og tolerante landene i verden, og landets største by, Toronto, blir profilert som en særdeles homovennlig by.

Lisboa for lesber

Journalisten Beth Greenfield i reisemagasinet Out Traveler skriver at dersom Paris kan bli kalt en kvinne, så kan Lisboa kalles lesbisk. Greenfield begrunner sitt valg av Lisboa som lesbeby på bakgrunn av de innfødtes varme og aksepterende holdning. Og navnet på byen så klart, som på engelsk (Lisbon) minner veldig om ordet lesbian.

Til tross for at Lisboa og området rundt storbyen har mange såkalte homovennlige steder, er det ikke lesbene mange møteplasser å velge mellom. I følge Greenfield kan Lisboa skilte med seks utesteder for homofile, mens lesbiske ikke har ett eneste utested.

Amerikanske homo- og lesbefavoritter

Nylig gjorde den amerikanske reiseorganisasjonen Travel Industry Association en undersøkelse om hvilke steder i USA som er de beste reisemålene for homofile og lesbiske.

>> Se listen over USAs homo- og lesbebyer her

Den samme undersøkelsen avslørte også at nesten halvparten av de spurte foretrekker å dra til steder som blir stemplet som homovennlige.

Homovennlig hotell i Madrid. Foto: www.hostalpuertadelsol.com
Homovennlig hotell i Madrid. Foto: www.hostalpuertadelsol.com Vis mer


Pub og politikk

Hva er det som gjør et sted homovennlig? LLH-lederen selv har problemer med å svare på dette spørsmålet, men kommer opp med en generell smørbrødliste.

- Det er essensielt at de finnes møtesteder som kafeer, barer, utesteder, hvor homofile kan treffes, sier Øyan.

Han legger til at den politiske situasjonen er spesielt viktig når en skal finne ut om et sted er homovennelig eller ikke.

- Jeg tror ikke det er så mange afrikanske land som profilerer seg som homovennlige, for eksempel, sier han.

>> SE BILDENE: Homosteder verden rundt
>> OVERSIKT: Favorittsteder for homofile og lesbiske i USA

Har du noen reisetips for homofile? Legg igjen en kommentar i debattfunksjonen nederst i artikkelen


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!