Drømmefabrikken

SHOPPING: Aller høyest på ungenes ferieønskeliste står besøk på bamse- og godterifabrikk. Bli med DinSide på stedet hvor de små får akkurat den bamsen de ønsker seg.>> SE BILDENE: Fra pels til ferdig bamse

Slik ble bamsen, helt etter Emils smak. Foto: Inga Holst
Slik ble bamsen, helt etter Emils smak. Foto: Inga Holst Vis mer


- Jeg vil ha sånn. Nei, sånn, sier Amalie (5) og peker ut en bamse hun mener er det peneste hun har sett.

Vi snakker om en pusekatt med svans til å sette sløyfe i, store lyseblå øyne og blank hvit angorapels. Men så kommer Emil på 12 år...

- Yo, man. Schpahh, ass, sier han over kassen med tigerbamser og hyllene med bamseaksessorier som saggebukser og basketsko fra Adidas.

Sorry, Likestillingsombudet. Vi har gjort hva vi kunne, men det er lite dere kan gjøre når ungene får bestemme på bamsefabrikken.

Storproduksjon

Rett ved inngangen til Tivoli ligger filialen av Build-a-Bear Workshop, en bamsefabrikk med opprinnelse i USA. Her kan kosesjuke unger få et kosedyr ganske etter sitt eget hjerte. Pusekatt med prinsessekjole? Klart! Vov-vov med golfantrekk! Naturligvis! For de voksne blir det bare nok et eksempel på hva kapital kan gjøre med produktutvikling innen varegruppen leker. Og, ja, vi er ørlite grann misunnelige: hva er vel Colargol mot en fabrikk som lager en bamse akkurat slik du ønsker den?

Build-a-Bear Worksop, Inc. ble dannet i Saint Louis, USA, i 1997. I dag omsetter kjeden for 302 millioner dollar via 190 butikker i USA og Canada, og gjennom de øvrige filialene i Danmark, Japan, Sør-Korea, Storbritannia og Frankrike.

Bamsefyll og mye kjærlighet

Det er bamsepels Amalie og Emil har valgt seg. Og nå begynner moroa. Bamsene skal blåses til live og naturligvis fylles. De skal ha fyllmasse, kjærlighet og kanskje en lyd? Amalie vil ha en liten mjauemaskin, mens Emil mener maskina vil kunne kjennes i bamsen. Så bærer det til fyllmaskina.

- Legg inn et hjerte. Trykk så på knappene og trå på pedalen, sier butikkens ansatte til Emil.

Og mens Emil trykker på pedalene som fyller bamsen med mykt materiale, så gir knappene kvaliteter som kjærlighet, vennskap og kos. Emil fniser henrykt. Bamsen sys igjen på ryggen og så bærer det til bamsestellebordet. Best å gi den nyfødte et lite bad.

Fødselsattest

Den nyfødte utstyres med strekkode og navn. På en barnevennlig PC med fargetaster, legger man inn informasjon om bamsen og dens eier: fødselsvekt, navn og adresse. Kommer bamsen bort, kan finneren sende bamsen til nærmeste Build-a-Bear. Butikken vil så kunne lese av koden hvem som er kosedyrets rettmessige eier. Mister barnet bamsen, er det bare å leve i håpet om at finneren skjønner at kosedyret kan sendes til butikken for videreformidling.

Når alle formalia om far- og morskap er ordnet, er det klart for den virkelig morsomme biten av bamsebyggingen. Her finnes klær, smykker, sko, hatter, sportsutstyr og til og med mobiltelefoner til bamsene. Som i en riktig forretning kan man prøve klærne på for å se til at de klærne sitter riktig over pelsen.

Til sin tigerbamse som nå har fått navnet Kenny (etter en av figurene i South Park), ser Emil for seg noe hiphop-aktig. Det blir baseballsko, saggebukser og solbriller. Amalie finner en fortryllende rosa prinsessekjole i tyll og sateng og tilhørende ballerinasko til sin pusebamse som nå heter Charlotte; hvor vakker kan en bamse egentlig bli?

Så pling, pling til kassa: Hele moroa koster cirka 650 kroner for to bamser inkludert alt. Det er to stolte bamseforeldre som sprader ut på Vesterbrogade. Og med seg har de fått hus og garderobeskap til de nyfødte pelskledde bamsevennene sine.

>> SE BILDENE: Fra pels til ferdig bamse

Info

Adresse: Vesterbrogade 3, rett ved hovedgangen til Tivoli
Tlf: + 45 - 33 13 80 30
Åpningstid: Fra klokken 10 - 23 hver dag.
Pris: Relativt moderate priser. En nøkternt utstyrt bamse kommer på cirka 350 norske kroner.
Nett: Build-a-Bear Workshop

RELATERTE ARTIKLER

Eventyrlige, fortryllende og barnslige Købehavn.

Drømmefabrikken


GUIDE: Bedre og billigere enn Disney, morsommere for mor og far, og forferdelig gøy i sommer-Køben.

Les mer

Prøvesmak varene på fabrikken

Drømmefabrikken


OPPLEVELSE: Se hvordan favorittdrikken blir laget eller la ungene teste sjokoladen før den kommer til butikken.

Les mer

Planlegg familieferien med DinSide

 Foto: Dave Bates
Foto: Dave Bates Vis mer


TIPS: Reiseråd og ferietips. Vi hjelper deg til en vellykket ferie.

Les mer

Beste familierestauranter

 Foto: Jo Krogh konkurransebilde
Foto: Jo Krogh konkurransebilde Vis mer


FAMILIEVENNLIG: Spis i regnskogen blant akvariefisker eller følg barnas lek via TV-skjermen mens du spiser ferdig i ro og mak. Familievennlig er mer enn pizza og pølser: Her er barnefamilienes drømmerestauranter.

Les mer

Danmark for barn

Drømmefabrikken


GUIDE: Sjekk hvor du bør legge turen for å få med deg de beste familieattraksjonene.

Les mer

Sverige for barna

Drømmefabrikken


GUIDE: Hvor skal du legge familieferien for å treffe familie- og fornøyelsesparkene, badelandene og de spennende museene? Vi guider deg til hvor du finner mest på ett brett.

Les mer