Driksetriks

Hvem skal du tipse og hvor mye skal du gi når du er ute og reiser? Vi gir deg svarene.

Skal du tipse taxisjåføren, eller ikke? Foto: Britain on View Foto: Britain on View
Skal du tipse taxisjåføren, eller ikke? Foto: Britain on View Foto: Britain on View Vis mer


Der sto de, de selvoppnevnte parkeringsvaktene ved parkeringsplassen i Cape Town og "passet på" bilen vår mens vi var borte. Her var det bare å bla opp penger. Hvis de ikke fikk noe for jobben, ville nok ikke bilen stå urørt da vi kom tilbake. Heldigvis hadde vi noen rand i lomma.

Det er sjelden du risikerer å betale dyrt dersom du ikke tipser, men det er ikke hyggelig hvis du er i det store utland og opplever å stå der uten kontanter når det helt tydelig er forventet at du skal tipse. For sikkerhets skyld burde du derfor alltid passe på at du har noen mynter i lomma. Da unngår du pinlige øyeblikk.

Tipser du?

Hva er best - at serviceavgiften er inkludert, eller at du selv bestemmer tipsen? (Avsluttet)
Jeg synes tipsing er en uting, uansett.(36%) 222
Mye enklere når serviceavgiften er inkludert.(34%) 206
Nei, jeg vil selv bestemme om og hvor mye jeg skal tipse.(30%) 181
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er jammen ikke lett å vite hvilke tipseregler som gjelder hvor. Her i Norge er ikke tipsekulturen så veldig utbredt. Det forventes vel at du legger til ti prosent på restaurantregningen, men utover det er det ikke allment at man tipser taxisjåfører, stuepiker eller pikkoloer. Noen gjør det, andre ikke. Det fungerer omtrent på samme måte i de andre skandinaviske landene. Grunnen er nok at her er lønna forholdsvis bra for alle arbeidstakere. Men hvordan er det egentlig i andre land?

>>Nord-Europa
>>Middelhavsområdet
>>Nord- og Sør-Amerika
>>Asia & Australia

Kilder: Lonely Planet, dn.se, about.com, Fodors, BBC, Bremer Communications, diverse nettressurser og turistguider for de omtalte landene.

Har du noen erfaringer du gjerne deler med andre lesere? Skriv i debattforumet nedenfor!