Her lander verdens første kommersielt flygende Dreamliner i Haneda, Japan. Onsdag 26. oktober går selveste jomfruturen. Foto: Boeing
Her lander verdens første kommersielt flygende Dreamliner i Haneda, Japan. Onsdag 26. oktober går selveste jomfruturen. Foto: BoeingVis mer

Dreamliner på jomfrutur mellom Tokyo og Hong Kong

264 passasjerer får være med på verdens første flytur med Boeing 787.

Onsdag 26. oktober er nok en dato disse 264 passasjerene har gledet seg til. Da går den første kommersielle flygningen med en av de mest etterlengtede (og forsinkede) nye flymodellene av stabelen. Flyet er Boeing 787, også kjent som Dreamliner. Og den er hele tre år forsinket, samtidig som det har vært et av de mest etterspurte flyene av denne størrelsen i Boeings historie.

Flyselskapet som får æren av å være først ut er japanske All Nippon Airways (ANA), og jomfruturen er en spesielt chartret tur som går mellom Tokyo og Hong Kong.

GIGANTISK: I fjor var DinSide på Boeings fabrikk utenfor Seattle i USA

Flyr billigere

Dette flyet er regnet som en stor revolusjon i flybransjen. I USA Today skriver de at Dreamliner er den største endringen innenfor flykonstruksjon siden man erstattet trefly med metallfly.

Aller viktigst er vektendringer og utforming, som skal kutte drivstofforbruket med inntil 20 prosent. Det betyr lavere kostnader for flyselskapet, og muligheten for å fly lengre direkteruter.

Større vinduer og større plass til håndbagasje er også av det som møter passasjerene.

Allerede nå kan du ha reist med fly som på enkelte måter minner om Dreamliner. Norwegians 737-800-fly er nemlig levert med samme interiør som finnes i 787.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boeing har forøvrig valgt Android-løsninger på underholdningssystemet om bord. Enkelte steder blir det berøringsskjermer, og etterhvert kan det også bli innført bevegelsesstyring.

De første rutene

ANA vil fly Dreamliner på følgende ruter:

  • Haneda-Frankfurt fra januar 2012.
  • Haneda-Beijing fra desember 2011.
  • Haneda-Okayama og Haneda-Hiroshima i november 2011. Etterhvert flere innenlandsruter.
Men i dagene før oppstart innenlands, vil altså ANA fly chartrede flygninger for å "gi flere kunder muligheten å oppleve den økte komforten knyttet til å fly Dreamliner".

Kommer også til Norge

Norwegian har også bestilt Dreamliner. Bjørn Kjos og co skal etter planen ha minst fire av denne flytypen innen sommeren 2013.

– Dreamlineren vil redusere selskapets kostnader betydelig og vil gi oss muligheten til å tilby reiser til meget gode priser, samtidig som flytypen vil være et sterkt konkurransefortrinn med tanke på drivstoffutgifter. Ikke minst er Dreamliner det mest miljøvennlige alternativet som er mulig å anskaffe, med 20 prosent mindre utslipp enn sammenlignbare flytyper, sa Kjos i mai i år.

Det neste flyet du reiser med? Disse flytypene selges det mest av nå