Drap, koder og kjærlighet i New York, Lisboa, Paris, Berlin og Kreta

En kjent kurator blir drept i La Grande Salles i Louvre i Paris, Tove Nilsen forelsker seg i Kreta og Dag Solstad rusler ettertenksomt rundt i Berlins gater. Bli med videre på flere litterære reiser i Europa og USA.

Leonardo da Vincis "Mona Lisa" (La Gioconda) henger på Musée du Louvre i Paris, der mye av handlingen i Da Vinci-koden utspiller seg. Foto: Louvre.
Leonardo da Vincis "Mona Lisa" (La Gioconda) henger på Musée du Louvre i Paris, der mye av handlingen i Da Vinci-koden utspiller seg. Foto: Louvre. Vis mer

Eventyrferie, helt gratis

  1. Drap, koder og kjærlighet i New York, Lisboa, Paris, Berlin og Kreta


6. Knekk koden i Paris

Den amerikanske forfatteren Dan Browns bestselger Da Vinci-koden har gått som en farsott over oss denne sommeren. På kafeer, togstasjoner og i parker i New York, Mexico og Moskva sitter folk oppslukt av thrilleren der forfatteren lar en eldre kurator ende sine dager på utspekulert grusomt vis i en av fløyene i det verdensberømte museet Louvre i Paris. Nå valfarter fans fra hele verden til Paris for å knekke koden og granske bokens mange scenarier fra storbyen.

Slik reiser du til Paris:
SAS Braathens og Air France flyr direkte til Paris fra Oslo. Prisene for en tur-retur billett starter på rundt 1.300 kroner. SAS Braathens har ellers lavprisbilletter til Paris fra 696 kroner èn vei.

Les mer:
Ditt eget Paris
Gratis i Paris
Surrealistisk i Paris
Guide til Disneyland

Robert Wilson tar oss med til en strand der en ung pike er blitt myrdet i Et lite drap i Lisboa. Foto: Jorge Tutor. Foto: Jorge Tutor
Robert Wilson tar oss med til en strand der en ung pike er blitt myrdet i Et lite drap i Lisboa. Foto: Jorge Tutor. Foto: Jorge Tutor Vis mer


7. Drap og historie i Lisboa

Robert Wilsons sagnomsuste thriller fra 2002, Et lite drap i Lisboa, handler om en ung jente som en dag blir funnet naken og myrdet på en strand ved Lisboa i Portugal. Politietterforsker Zé Coelho innser snart at saken har røtter i Portugals historie, og etterforskningen fører til at en lang begivenhetsrekke rulles opp. Fra Hitlers Tyskland og Salazars Portugal i 1941 til revolusjonen i Portugal i 1974, og senere landets inntreden i EU.

Slik reiser du til Lisboa:
SAS Braathens og Air Portugal flyr deg direkte til Lisboa fra Gardermoen. Lufthansa flyr via Frankfurt og Norwegian flyr til Faro i sør. SAS Braathens har lavprisbilletter fra 860 kroner èn vei, og Norwegian flyr tur/retur fra 2.000 kroner.

Les mer:
Høy partyfaktor i hjemmekoselige Lisboa
Gratis i Lisboa
Fantastiske, forferdelige Portugal
Fotballfeber i Lisboa

Studenten Marco Stanley Fogg lever i en periode som uteligger i New Yorks Central Park i Paul Austers Moon Palace.
Studenten Marco Stanley Fogg lever i en periode som uteligger i New Yorks Central Park i Paul Austers Moon Palace. Vis mer


8. New York

I Paul Austers Moon Palace fra 1989 møter vi den unge beleste studenten Marco Stanley Fogg i New York på slutten av sekstitallet. En vakker dag, av ulike årsaker, gir Fogg opp sine studier og gradvis forverres hans livssituasjon. Til slutt står han alene på gaten uten penger, jobb eller leilighet og i en periode ender han opp som uteligger i Central Park.

Slik reiser du til New York:
Continental Airlines, SAS Braathens, American Airlines og Icelandair er noen av flyselskapene som flyr til New York. SAS Braathens flyr blant annet direkte tur/retur fra 3.700 kroner.

Les mer:
Gratis i New York
Uteliv for den kresne i New York
Stilstudier fra New York
Bli rik i New York

I Kreta-døgn hyller Tove Nilsen den greske øya hun har feriert på i over 25 år.
I Kreta-døgn hyller Tove Nilsen den greske øya hun har feriert på i over 25 år. Vis mer


9. Kreta

Grønt Middelhav, sol, ferske oliven, sikadesang, fetaost, nytelse og kald øl. Tove Nilsens Kreta-døgn fra 2003 er en lystreise i og en hyllest til den greske øya som hun har besøkt og utviklet et nært forhold til gjennom 25 år. Her får vi levende og varme portretter av steder og mennesker. Vi møter blant andre Michaelis, som dyrker hamp bak hotellet mens arkeologiske ekspedisjoner planlegges, og Costas som driver landsbyens glade taverna.

Slik reiser du til Kreta:
Reisebyråene Ving, Saga, Star Tour og Apollo flyr alle til Kreta. Prisene ligger fra 2.200 kroner og oppover.

Les mer:
Partyøyene i Hellas
Guide til Kreta
Kreta for alle?

Dag Solstad vandrer ettertenksomt rundt i Berlins gater i 16.07.41.
Dag Solstad vandrer ettertenksomt rundt i Berlins gater i 16.07.41. Vis mer


10. Berlin

Dag Solstads fjortende roman fra 2002, 16.07.41, er viet forfatterens daglidagse liv i Berlin. Her får vi en guidet tur rundt i Berlins gater. Oppskrifter på hvordan man kan se og følge hvor muren mellom øst- og vestsonen lå, fra Köpenicker Strasse til Axel Springer Verlag, til alternative veier fra forfatterens leilighet i Maybachufer 8 til lokale bakere og puber. På ett tidspunkt er vi også med på en desperat jakt etter byens beste slangeskinnsko. Ellers følger vi forfatterens flyktige tanker om byen og gatene, før vi til slutt ender opp i Solstads barndomshjem i Sandfjord.

Slik reiser du til Berlin:
De fleste europeiske flyselskapene kan fly deg til Berlin via en eller annen hub, og direkte flyr du med blant annet Norwegian, SAS Braathens og Lufthansa. Tur-returbilletten får du fra cirka 1.600 kroner. SAS Braathens har ellers lavprisbilletter fra 575 kroner èn vei.

Les mer:
Grafisk gatebilde i Berlin
Berlin sett ovenfra
Vertikal vannvei i Berlin

  • Tilbake til hovedartikkelen.