Dra fingeren mot terror

Britiske flyplasser innfører ny praksis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du en av motstanderne til å bruke fingeravtrykk som identifikasjon, bør du vurdere å senke kamphornene. Eller holde deg hjemme.

I Storbritannia har nemlig staten innført obligatorisk registrering av fingeravtrykk på alle passasjerer ved britiske flyplasser. Dette er ikke for å gjøre boardingen enklere, men for å motvirke terror, skriver news.com.au.

Den nye ordningen kommer hele ni måneder etter at EU foreslo å innføre ordningen i alle EU-land. Og den følger hakk i hel med sikkerhetsrutinene på amerikanske flyplasser. Her må man derimot ut med hele ti fingeravtrykk.

Men mens man i USA må gi fingeravtrykk både ved innreise og utreise, trenger man bare å gi fingeravtrykk ved utreise fra Storbritannia.

Allikevel må både innenlands og utenlandspassasjerer nå venne seg til den nye praksisen, som har fått hard medfart av det britiske Datatilsynet.

Lovstridig?

Tidligere i år ble Heathrow tvunget til å avbryte en lignende plan ettersom det britiske Datatilsynet anså det som ulovlig i forhold til loven om informasjonssikkerhet.

Bakgrunnen for denne ordningen er å gjøre det lettere å ferske mennesker - og viktigst av alt terrorister - som reiser i falskt navn.

Den nye ordningen forventes innført ved juletider, og kan senere utvides til å inkludere sjøtrafikken og trafikken gjennom den engelske kanal, skriver news.com.au.

Les også:
USA skjerper innreisekontroll fra nyttår
Fingeravtrykk avslører usunn lunsj