Dollaren forblir lav i årene fremover

Vil holde seg på dagens kurs, spår sjeføkonom.

GUNSTIG DOLLAR LENGE: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror dollar-kursen vil holde seg på dagens lave nivå i et par år fremover. Foto: First Securities
GUNSTIG DOLLAR LENGE: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror dollar-kursen vil holde seg på dagens lave nivå i et par år fremover. Foto: First Securities Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA sliter med store økonomiske problemer, og før helgen ble landets kredittverdighet nedgradert. Likevel er det ikke sannsynlig at dollaren blir svakere enn den allerede er i forhold til den sterke, norske krona.

Derimot kan man forvente at den allerede gunstige dollarkursen vedvarer en god stund fremover, spår sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

- Det er ikke noe nytt at USA sliter, og dollaren har allerede falt. De økonomiske problemene USA opplever, vil gjøre at dollaren forblir svak en god stund fremover - USA trenger en lav dollar, sier Andreassen.

Vil ikke gå opp

Etter Andreassens spådommer å dømme er det dermed ikke hast med å booke USA-reisen for å sikre billigferien.

- Jeg tror dollaren vil holde seg svak i et par år fremover, men vi vil nok ikke se en like svak dollar nå som i forkant av finanskrisen, da den var nede på fem blank. Derimot vil den holde seg et sted mellom 5,20 og 5,80 i årene fremover, tror Andreassen.

I juli lå kursen i gjennomsnitt på 5,45 kroner per USD, ifølge tall fra Norges Bank. Deres ferske kursoppdatering viser at 1 dollar i dag koster 5,46 kroner.

Sjeføkonomen har heller ikke tro på store fall for det britiske pundets del, som i dag koster 8,93 kroner per 1 GBP.

- Både pundet og dollaren har nok falt fra seg. Også britene sliter med betydelige økonomiske problemer, og det allerede svake pundet vil nok ikke falle særlig mye mer, men vil på samme måte som dollaren holde seg på et lavt nivå, tror Andreassen.

Les også: Prisene på flybilletter følger ikke normal prisstigning - men kan kan det fortsette slik?

Stabil euro

Andreassen har heller ikke tro på noe større fall for euroens del. Dagens kurs ligger ifølge Norges Bank på 7,76 kroner for 1 euro, mens den var nede på 7,56 norske kroner forrige uke.

- Euroen tror jeg vil holde seg stabil på mellom 7,80 og 8,20, sier Andreassen.

Norges Banks valutastatistikk viser at vi må tilbake til desember 2009 for å finne en kurs som var høyere enn dette. Den måneden lå gjennomsnittlig kurs 8,41 norske kroner for 1 euro.

Les også: Nå er det billig å binde renten

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!