Dødssmitte- alarm på fly

En mann med en sjelden form for tuberkulose kan ha smittet sine medpassasjerer. Nå jaktes det på alle som har delt fly med ham.

I går kveld ble det satt i gang en internasjonal operasjon for å få kontakt med alle som har delt fly med den tuberkulosesmittede mannen, skriver den britiske avisen The Guardian.

Den amerikanske flypassasjeren ignorerte legens råd om å ikke fly fra USA til Europa, og har dermed utsatt sine medpassasjerer for smittefare. Den sjeldne formen for tuberkulose, XDR-TB, er sterkt motstandsdyktig mot medisiner, og er potensielt dødelig.

Den amerikanske doktoren til mannen ringte ham i Italia, og ba ham ikke sette seg på et fly igjen. Nok en gang ignorerte mannen legen, og fløy tilbake til Canada.

Da han kom innenfor amerikanske grenser, ble han satt i karantene av myndighetene. Dette har ikke skjedd på 40 år. Han ligger nå i isolasjon på sykehus og får behandling.

Nå forsøker The Centres for Disease Control (CDC), en del av USAs helsedepartement, å få kontakt med passasjerene som delte fly med mannen. De går ut fra at mange av dem var europeiske.

Ikke ulovlig

Sjefen for CDC, Julie Gerberding, understreket at mannen ikke hadde gjort noe ulovlig da han reiste til Europa, og at han hadde sterke personlige grunner for å dra. Hun forklarte til nyhetsbyrået Reuters at de likevel ble overrasket over at mannen trosset rådene.

Mannen fløy først fra Atlanta til Paris med Air France 12. mai, og tilbake fra Praha til Montreal i Canada med Czech Airlines 24. mai. Han var smittefarlig i denne perioden, og CDC vil i første omgang sjekke alle kabinansatte som jobbet på flightene, og passasjerene som satt i ved siden av mannen, og på de nærmeste to radene foran og bak ham.

Kilde: The Guardian