Dødsmanet i ferieparadis

Maneten portugisisk krigsskip har invadert vannet ved spanske feriefavoritter.

DØDSMANET: Portugisisk krigsskip kan drepe deg med sin sterke neslegift. Foto: Wikipedia
DØDSMANET: Portugisisk krigsskip kan drepe deg med sin sterke neslegift. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Physalia Phisalis, eller portugisisk krigsskip, har innvadert kysten utenfor spanske feriefavoritter. Spanske media rapporterer at dødsmaneten har kommet seg inn fra Atlanterhavet via Gibraltarstredet. Den er observert utenfor Benidorm og Alicante på den spanske solkysten. Dette ifølge den svenske avisen Aftonbladet.se

Og ikke nok med det - ifølge Aftonbladet skriver den spanske avisen El Mundo, at manetene kan være på vei mot øygruppen Balearene - som er Mallorca, Menorca, Ibiza, Formantera og Cabrera.

Pass deg for manetene ved Middelhavet

Til Norge?

Arten hører opprinnelig hjemme i subtropisk farevann, men den flytter altså på seg - som nå til Middelhavet. I 2008 sa forsker Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet i Bergen til DinSide at han ikke ville bli overrasket dersom vi får portugisiske krigsskip i Norge i nærmeste fremtid. Forskerne tror at grunnen til at de flytter på seg, blant annet er klimaendringer og havstrømmer.

Manetene ødelegger strendene

DØDSMANET: Portugisisk krigsskip kan drepe deg med sin sterke neslegift. Foto: Wikipedia
DØDSMANET: Portugisisk krigsskip kan drepe deg med sin sterke neslegift. Foto: Wikipedia Vis mer


Ti meter lange tentakler

Maneten har tentakler som kan bli opptil ti meter lange, og en sterk neslegift som i ytterste konsekvens kan drepe et menneske.

- De som blir brent av portugisiske krigsskip, kan få en ganske så sterk reaksjon. Manetene kommer ofte i store kolonier, og blir du brent på store arealer av kroppen kan reaksjonen bli et kraftig sjokk. Du kan også naturligvis få sjokk av frykt når du blir brent, og drukne. De som reagerer spesielt kraftig på vepsestikk og neslegift generelt, skal være ekstra forsiktige, sa forsker Anders Jelmert til DinSide i forbindelse med artikkelen Dødsmanet på vei til Norge i 2008.

Verdens farligste strender

Dødsmanet

Portugisisk krigsskip er en kolonimanet (dødsmanet/mordermanet på folkespråk). Den har en gassfylt flottør som kan bli 30 cm lang, og som stikker opp av vannet og fanger opp vinden. På toppen av flottøren sitter et seil som dykkes i vannet med noen minutters mellomrom for å unngå uttørking. Under flottøren slepes opptil ti meter lange tentakler gjennom vannet. Disse har en gift som kan drepe fisk på størrelse med en makrell.

Mennesker som blir brent av portugisisk krigsskip får intense smerter og kan dø av en sjokkreaksjon. Personer som har allergi eller reagerer sterkt på neslegift er spesielt utsatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer