Dødsleire vil ta seg betalt

Konsentrasjonsleirene fra 2. verdenskrig vil begynne å ta betalt for inngangen. Ønsket har skapt storm i Tyskland.

Grunnen er at de vil finansiere byggingen av undervisningsfasilitetene ved leirene.

Pieter Dietz de Loos, president for Den internasjonale Dachau Komitéen (Dachau var en av de store konsentrasjonsleirene, og er i dag et museum), mener museet ikke har noe annet valg enn å begynne å ta inngangspenger. Han sier museet ikke klarer å utdanne skoleelevene, som kommer for å lære om Holocaust, på en skikkelig måte. Dachau, som ligger like utenfor München, får besøk av 800.000 hvert år, men har bare råd til å betale én assistent som kan undervise.

Dachau vil begynne å ta inngangspenger. Foto: Dachau
Dachau vil begynne å ta inngangspenger. Foto: Dachau Vis mer


Pengene renner også ut fordi museet gir økonomisk støtte til de som overlevde konsentrasjonsleiren.

- Om fem år er vi helt blakke, sa Dietz de Loos til den britiske avisen The Times.

Også de tidligere konsentrasjonsleirene ved Buchenwald og Ravensbrück har sagt at de mangler penger. Men den største foreningen for jøder i Tyskland, Zentralrat der Jüden, reagerer sterkt på planene om å ta inngangspenger.

- Dette er gravplasser. Du skal ikke betale for å sørge over de døde, uttalte en talsmann.

De tidligere konsentrasjonleirene i Tyskland får penger av føderale og regionale myndigheter til driften. Direktørene ved leirene sier at pengene bare så vidt dekker utgiftene til vanlig drift. De har ingen ekstra penger til utstillinger eller seminarer.

Auschwitz, som ligger i Polen, får derimot store subsidier fra den polske stat, og blir også sponset av private.

De tyske leirene mottar svært lite midler fra det private. Få selskaper ønsker at deres navn skal assosieres med Holocaust.

De lokale myndighetene i Dachau velger å markedsføre byen og området som en vakker tidligere kunstkoloni. Lokalbefolkningen protesterte i årevis mot å sette opp skilt som viste veien til konsentrasjonsleiren.

Konkurrerer med Stalins ofre

De tyske tidligere konsentrasjonsleirene konkurrerer med stedene i det tidligere Øst-Tyskland, som hedrer ofrene for Stalinismen, om offentlige midler. Dette misliker Zentralrat der Jüden, som mener at bare gratis inngang til de tidligere konsentrasjonsleirene kan gjøre at tyskerne ikke glemmer Holocaust. Ekstra penger må hentes på annet vis, mener de.

Kilde: The Times