Gravplassene blir pyntet opp til de dødes dager
Gravplassene blir pyntet opp til de dødes dagerVis mer

Dødsfestlig i Mexico

Denne uken feirer meksikanerne Los Dias de Los Muertos, de dødes dager. Gjennom bønn og festing gjenforenes de levende og dødes sjeler i tre dager til ende.

Det er kanskje noe uvanlig for oss nordboere, men for meksikanere er det både tradisjon og ære å hedre de døde med en stor fest hvert år.

Feiringen er en hyllest av avdøde venner og familie, og går fra onsdag 31. oktober til 2. november. Altså tre dager til ende. Tradisjonelt gikk dødsfesten over to måneder, men den moderniserte utgaven er altså forkortet.

Middag med de døde

Festen begynner med barnetog gjennom byene den første dagen. Barna er kledd i Halloween-lignende kostymer. Familiene setter opp små alter med mat, varm sjokolade og leker til angelitos, de døde barns sjeler. Om natten kommer alle angelitos til jorden, og nyter godt av gavenes ”sjel”. De fysiske gavene gis til barna dagen etterpå.

Tanken er at de små angelitos blir på jorda hele 1. november (Alle Helgens dag). Når de drar sin vei, kommer de døde voksnes sjeler. Dette skjer dagen etter, den 2. november. Dagen kalles de dødes dag, og er feiringens høydepunkt.

De voksne sjelene blir møtt med altere fulle av deres favorittmat, tequila og gaver. Familiene tilbringer denne dagen i hjemmene for å være mest mulig sammen med de besøkende sjeler. Ofte blir det dekket på til de usynlige gjestene rundt matbordene, og de blir tatt med som en tilsynelatende naturlig del av familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjelletter og sukkertøy

Det er ikke bare i hjemmene at du merker feiringen av de døde. På alle markedene selges sukkertøy formet som hodeskaller, og kjærligheter på pinne med navneinskripsjoner. Du kan med andre ord spise morbide godterier med de avdødes navn på.

I tillegg selges plastikkskjeletter i ulike fasonger. Mange kjøper skjeletter som utfører de døde vennenes favorittaktiviteter, som for eksempel å sparke fotball eller se på TV.

En natt på gravplassen

Meksikanerne selv kjøper dødssuvenirene for å ta dem med til de dødes gravplasser samme kveld. Her settes det opp provisoriske altere dekortert med figurer, fotografier av de døde, frukt, blomster og de dødes favorittmat. Hele natten etter de dødes dag tilbringes på kirkegårdene. Der holder familiene fest for de døde med musikk, dans og bønn.

Mange av festdeltagerne bærer skjelettkostymer eller hodeskallemasker til ære for de døde. Mellom, og på kirkegårdene, spiller salsa-orkester til dans kledd i skjelettdrakter. Danserne svinger seg i djeveldanser for å gi beskyttelse fra det onde.

Gammel feiring

Det vi ofte forbinder med meksikansk kultur, stammer fra spansk påvirkning. Mange glemmer at også aztekerne og mayaenes kulturer har hatt stor betydning for meksikanernes tradisjoner. Det var først med de spanske conquistadorenes inntreden i Mexico i 1521 at europeiske skikker og ritualer ble innført. Los Dias de Los Muertos er en gammel aztekisk feiring av døden. Aztekerne så nemlig på døden som en reise, en ny del av livet. Ifølge deres tro er livet en drøm som vi vekkes fra i det vi dør.

Slik kommer du dit

Dersom du vil delta i meksikanernes noe spesielle tradisjon, skal du dra til Oaxaca i den sørlige delen av landet, eller til Puebla, sørøst for Mexico City. Her er feiringen størst.

Mange flyselskaper flyr til Mexico City. I oktober kan man få billetter for 5000 til 6000 kroner. I høysesong må du gjerne opp i 7.000 til 8.000. Fra Mexico City må du leie bil og kjøre i omtrent halvannen time til byen Puebla.

Fra Mexico City går det direktefly til Oaxaca. Det koster rundt 1.500 kroner tur/retur.

På jakt etter noe billigere?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.