Ved elven samles indere til rituell bading og avslapning.<br />
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee
Ved elven samles indere til rituell bading og avslapning.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van HoegeeVis mer

Døden står i kø

India: Varanasi er hinduismens pilegrimsby nummer èn. Det sies å være den eldste byen i verden hvor det fremdeles bor mennesker. Hit reiser hinduister fra hele India for å skylle vekk sine synder i Ganges eller for å dø…

"Det kimer i klokkene og små lys seiler nedover Ganges. Jeg er på vandring i gamlebyen… Jeg ser føttene mine trå på en gate jeg ikke trodde fantes. Jeg ser hendene mine lene seg til hus jeg trodde var revet. Jeg er, men er ikke. Varanasi er, men er ikke. Her er man levende død i en by full av energier…"

Trange gater og skeive hus

Det er lett å miste retningssansen i en labyrint av bratte trapper, skeive hus og trange gater. Det vokser trær på takene, det er folk i elven, drager i luften og kyr på vei inn i hus. Ingenting er slik jeg er vant til at det skal være. Jeg blir plutselig møtt av et ropende tog med mennesker. Mellom seg bærer de en død mann. Han skal ned til elven hvor bålet venter… Barn leker helt uberørt av den døde kroppen som bæres forbi. Barn, voksne, gamle, syke og friske, kyr og hunder lever alle i den samme gaten.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Jeg runder hushjørner, små butikker og kommer til en enda trangere gate. Her selger de alt fra plastikksmykker til flott håndverk, og krydder i alle farger og lukter står stablet. Noen barn, som samtidig vil praktisere engelsken, viser meg veien tilbake til elven…

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann blir brent på bålet

Langs elven ligger gamle palasser som vitner om storhetstiden. De fleste palassene har tilhørt tidligere konger, og hver av dem bygde en trapp ned til elven (gath). I dag er det over hundre gath’er. De fleste blir brukt til religiøs bading, mens noen er såkalte brennende gath’er. Her kremeres de døde. Varanasi er et gunstig sted å dø hvis du er hindu. Da slipper du nemmelig å bli gjenfødt og kommer direkte til Nirvana.

Bålene brenner 24 timer i døgnet. Jeg går ned til gathen og ser en mannskropp som blir spist opp av flammene. Øynene er tildekket. Det er mange tilskuere og stemningen er ubeskrivelig… Ved siden av bålet ser jeg tre døde som ligger i kø. Tre kropper som venter på sjelens befrielse og kroppens renselse.

Ikke alle får brennes ved sin død. Barn, gravide, sadhus (hellige menn) og dyr kastes i elven. Fastbundet til steiner synker de ned til bunnen. Etter kort tid dannes en gass i kroppen, så de flyter opp igjen. Jeg ser en barnekropp som flyter nedover elven… Hvor lenge kroppen får drive er det naturen som bestemmer. Rovfugler og andre dyr spiser restene…

Samlingssted

Skeive templer og gamle palasser står på rad og rekke langs elven Ganges.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee
Skeive templer og gamle palasser står på rad og rekke langs elven Ganges.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer

Oransje blomsterkranser og gudebilder ser du overalt, de vitner om byens sterkt religiøse livsstil. Langs elven sitter sadhus og røyker hasj og filosoferer. Kvinnene vasker klærne mot trappene og mennene vasker sine synder vekk i den hellige elven Ganges. Folk kommer ikke bare ned til elven for det rituelle badet. Her kan du oppleve et yrende folkeliv fra tidlig til sent. De spiller cricket, øver yoga, blir barbert, selger blomster, diskuterer eller gir penger til fattige for å bedre karmaen sin.

En båttur på den hellige elven

Langs elven vrimler det av menn som gjerne vil ta deg med på en båttur på Ganges. Det er en flott mulighet til å se palassene og folkelivet, og det er spesielt fint tidlig om morgen. Fra den største gathen Dasaswamedh går det flest båter. Det skal ikke koste mer enn 50 INR (10 kroner) for en time i en fire manns båt. Sørg for at du har avtalt pris på forhånd!

Yin og yang

Døden står i kø

Varanasi er som yin og yang med elven i mellom. Liv og død. På den ene siden er byen og menneskene, mens på den andre siden av elven er ødemarken. De levende forlater livet, renses i elven og blir liggende på den andre siden. Stemningen i Varanasi er mystisk. Det er som å være på reise hundre år tilbake i tid. Kanskje den mest spennende byen i India?