Overfylte busser er ikke noe uvanlig syn på indiske veier.
Overfylte busser er ikke noe uvanlig syn på indiske veier.Vis mer

Døden kjører buss i India

Vil du være med så heng på! Overlastede busser svinger og tuter. Hellige kyr løper over veien. En bil bråbremser, hvis bremsene virker da… En kjøretur på indiske veier gir mer spenning enn de fleste ønsker seg!

Hvert år dør det ca. 70.000 mennesker i trafikken i India. Dette er en følge av dårlige veier, overlastede busser, folk og dyr i veibanen, og ekstreme kjøreregler. Jo mindre kjøretøy du har, jo mindre er sjansen for å overleve. De største har ”forkjørsrett”.

Kyllinger og Hindi-pop

Før du entrer en indisk buss må du bli kvitt bagasjen. Taket er et normalt oppbevaringssted. Hvis du har mulighet så lønner det seg å bli med opp på taket, og sørge for at sekken blir ordenlig fastlåst. Kjetting og hengelås er en nødvendighet når du reiser i India.

Døden kjører buss i India

  1. Fakta om India

Så sitter du der... På en indisk buss. Inneklemt mellom bagasje, indere og levende kyllinger. Sjåføren skrur på musikken, og hindi-pop velter ut av de sprakende høytalerne. Noen busser har også video! Da sitter gamle og unge og ser på voldelige Bollywoodfilmer med høy machofaktor. Dette alene er en god grunn til å unngå disse bussene. Er du heldig, så har du et sete for deg selv. Bussene har normalt 3+2 seter, men det er ingen garanti for at det kun sitter fem mennesker der. Velger du de mest luksuriøse turistbussene vil nok plassen være bedre, men ikke nødvendigvis sikkerheten!

Frenetiske sjåfører

"Vi er på vei opp en bratt bakke. Jeg klamrer meg fast til setet idet sjåføren svinger ut. Jeg ser ut av vinduet, og oppdager til min store skrekk at vi kun befinner oss et par cm. fra kanten… og etter det går det rett ned! Helt nederst i skråningen ser jeg et bilvrak…

Litt lengre oppe i bakken kommer en annen buss, på vei mot oss! Sjåføren vår hiver seg på hornet, tuter av all makt, og klarer akkurat å komme på riktig side før den andre bussen suser forbi. Phu! Det gikk bra denne gangen også… Sjåføren smiler og kikker på det lille alteret av gudebilder og oransje blomster."

Jeg trodde den første sjåføren var gått fra forstanden. Siden viste det seg at de alle var det! Målet synes å være å kjøre forbi flest mulige andre kjøretøy i løpet av en tur.

Søvnløs natt

Kjør ikke buss om natten! I redsel for hva som befinner seg langs veikanten, velger sjåførene å kjøre midt i veibanen. Det gjør han som kommer imot også… Så slår de begge av fjernlysene, og svinger unna rett før det smeller. Umulig å slappe av, langt mindre sove hvis du ikke har unormalt gode nerver…

Den lange veien…

Toalettstoppene er sjeldne og korte. Veiene er lange og hullete. Og støtdemperne sluttet å fungere for mange år siden. Dette kan by på ubehaglig sammenristede innvoller og blærespreng! Her gjelder det selvfølgelig å tømme seg på de korte te-stoppene, og husk for all del dopapir! En kort busstur anbefales for opplevelsens skyld, men prøv å unngå lange strekninger. Der går det nesten alltid et tog…