Dødelige våpen og Aliens

Cirka 60.000 mennesker dør årlig som følge av slangebitt, og 1.000 mennesker dør etter møte med nilkrokodiller. Stadig flere velger seg reisemål kontinenter unna Kanariøyene og Kreta. Er det en sammenheng mellom økt turisme og uheldige sammenstøt med dyr?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
- Folks dumhet er ofte årsaken til at dyrene angriper, sier Gunnar Hasle, reisemedisiner ved Reiseklinikken.
Foto: Inga Holst
- Folks dumhet er ofte årsaken til at dyrene angriper, sier Gunnar Hasle, reisemedisiner ved Reiseklinikken.
Foto: Inga Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Det er lokalbefolkningen som blir bitt av slanger. Turister har en annen fremferd som gjør at de ikke blir skadet. Turister er annerledes kledt og beskyttet, og går ofte i følge med en kjent guide. For eksempel går de ikke barføtt, og løfter ikke på stokker hvor ofte slanger holder til, sier Gunnar Hasle, lege med infeksjonssykdommer og tropemedisin som spesialitet, til DinSide Reise. – Men folk er redde og har mange spørsmål.

Turistens varskuliste

600 mennesker blir tatt av tiger, og 200-300 mennesker blir drept av elefanter.
Hva er den største risikoen for folk på reisefot?

- Den største risikoen er AIDS, fastslår Hasle. – I 2002 døde 15 nordmenn som var HIV-smittet heteroseksuelt i utlandet.

- Hvor blir folk blir smittet?

- Menn blir smittet i Thailand, kvinner blir smittet i Afrika eller Karibia. Men det er verdt å merke seg at kvinner helst blir smittet av sin faste partner, og at menn blir smittet av tilfeldige partnere.

Trafikken kommer som nummer to på listen over farer som venter turistene, mens malaria popper opp som nummer tre på listen. Men hvor farlig er egentlig malaria?

- Reisemedisinere bruker utbredelseskart når de veileder folk som skal reise til malariaområder. Det er likevel tilstrekkelig å forhøre seg med kjente i området hvor en skal reise. Malaria er alvorlig, selv om det kanskje kun er en skandinav som dør årlig som følge av sykdommen. Det er ingen fare forbundet med malariamedisinene annet enn bivirkningene, forklarer Hasle.

Ansikt til ansikt med en elefant

- De fleste ulykker i forbindelse med sammentreff med dyr skjer som følge av dumhet. En skal ikke forsøke å ta på slanger. En skal ikke nærme seg nesehorn eller elefanter. En skal lytte til lokalkjentes varsel og ta dyrenes signal på alvor.

Ifølge Hasle er det farligste arten i verden Homo Sapiens. Denne arten står for 200.000 individuelle drap og en million drap i krig – årlig.

 • Jordnært: Fra edderkopper til elefanter

 • Vannskrekk: Hissig hai og dødelige tentakler

 • Kroppen din: De verste reisesykdommene
 • Eksterne linker:

 • Reiseklinikken

 • Farlige dyr – artikkel av Gunnar Hasle i Tidsskrift for Den norske lægeforening
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!