Dødelig vær

Det rapporteres om fem døde etter at den tropiske stormen Michelle raste over Cuba i helgen. National Hurricane Center melder at uværet nærmer seg Bermuda og folk bes om å utvise forsiktighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Orkanens øye sett fra fly.
Foto: US Air Force Photo Foto: US Air Force Photo
Orkanens øye sett fra fly.
Foto: US Air Force Photo Foto: US Air Force Photo Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Vi har tapet alle vinduene, fått bilene i garasjen, lagret diesel til generatoren, kjøpt inn ekstra mat og drikke. Det kan være vi blir uten vann og strøm i flere dager, skriver Norges chargé d`affaires på Cuba, Johan Vibe i en e-post i helgen.

National Hurricane Center i Miami meldte i går at Michelle var i ferd med å miste sin styrke, men at folk likevel bør utvise til forsiktighet inntil videre. I mens skaper den tropiske stormen Noel problemer for skipsfarten på sin ferd nordover mot New Fondland. Den offisielle orkansesongen i Atlanteren strekker seg fra 1. juli til 1. november, men dette er ingen absolutte datoer.

Hva er en tropisk storm?

En såkalt hurricane som den som har gått over Karibia den siste uken, er en tropisk syklon. Syklon er et spiralformet vindsystem omkring et lavtrykksområde. Ifølge det amerikanske leksikonet Encyclopedia, kalles stormer med vind større enn 119 km i timen for hurricane, eller orkan som vi kaller det på norsk. Vinden kan komme opp i 289 km i timen. Slike værfenomener har en livslengde fra 1-30 dager. En syklon som når orkans styrke har først passert to mellomstadier: Tropisk depresjon og tropisk storm. Tilsvarende stormer over Stillehavet kalles tyfon (I Australia kalles de willy-willy).

Hvorfor får orkaner navn?

Ifølge National Hurricane Center gikk man over til å gi stormene korte og distinkte navn i stedet for lengde-breddegrad-identifikasjon. Enkle navn i stedet for lengde-bredde-gradsidentifikasjon letter og forhindrer feil i informasjonsutvekslingen om stormene. Navnene på orkanene varierer etter geografiske områder. I mange områder har orkanene manns- og kvinnenavn. Det nordvestlige Stillehavet skiller seg ut med å bruke få kvinne- og mannsnavn. Her brukes navn på blomster, trær eller beskrivende adjektiver. Navnene roterer etter årssykluser. Opphavshistoriene til navnene varierer også med geografisk område, og noen av historiene er riktig fornøyelige; Ifølge National Hurricane Center gis det første propre navnet av en australsk meteorolog i begynnelsen av forrige århundre. Han ga de tropiske syklonene navn etter politiske figurer han mislikte. Eksempler på treffende navn er Vandrer målløst rundt Stillehavet og Skaper mye uro.

Det engelske ordet for orkan hurricane har sitt opphav i Hurican som er en karibisk gud for det onde. Denne guden har igjen sitt opphav fra Maya-guden Huracan som var en av skapergudene som blåste over vannet og brakte tørt land til jorden.

Ødeleggende orkaner

De tropiske stormene tar liv og ødelegger. Her er et lite utvalg av noen av de ødeleggende orkanene i Karibia.

 • Hurricane Andrew i 1992: 59 døde i denne orkanen som slo til i Miami. De materielle skadene har fått en prislapp på 26, 5 milliarder dollar.

 • Hurricane Fredrik i 1979: I USA gjorde orkanen skade for 3.3 milliarder dollar. Den karibiske øya Dominicas fruktplantasjer ble ødelagt. I kjølvannet fulgte store politiske omveltninger.

 • Hurricane TX (Galveston), 1900 Flere enn 8.000 mennesker døde.
 • Hurricane Mitch, 1998: Rammet Sentral-Amerika særlig hardt. 9.000 mennesker mistet livet. I Honduras ble vel 70-80 prosent av infrastrukturen ødelagt. I El Salvador ble 80 prosent av avlingene ødelagt. I Nicaragua ble 750.000 mennesker hjemløse. I kjølvannet fulgte utbrudd av kolera, dengefeber og malaria.


 • Mer om vær

  DinSide Reise skriver om været.

 • Klimasutring, hva er vel det? DinSide Reise kommenterer.

 • Full kontroll på ferieværet

 • Vær på nettet
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.