Grønn og frodig regnskog, men nå truer cyanid- forgiftning jungelen ved hovedstaden i Papua Ny Guinea.<br />
Foto: Arvid Johansen
Grønn og frodig regnskog, men nå truer cyanid- forgiftning jungelen ved hovedstaden i Papua Ny Guinea.
Foto: Arvid JohansenVis mer

Dødelig jungel

Australske gruveselskaper er igjen i fokus i forbindelse med cyanid-forurensning. Denne gangen har ett tonn av de svært farlige giftstoffet falt ned i regnskogen på Papua Ny Guinea.

Det er mange gode grunner til å reise til Papua Ny Guinea (PNG). Tropisk klima, sandstrender, palmetrær og flotte vulkaner. Dette til tross, den frodige øya har en lav tilstrømming av turister. Landet er nemlig ikke regnet for å være blant de roligste og tryggeste stedene på planeten - kriminaliteten er skyhøy, minoritetsgrupper er stadig i tottene på hverandre og politikorpset på knappe 5.000 medlemmer står overfor en umulig oppgave i et land med nesten like mange innbyggere som Norge.

Cyanid i regnskogen

Bedre blir det ikke etter at et australsk gruveselskap nylig presterte å slippe ned ett tonn cyanid-pellets i regnskogen like nord for hovedstaden Port Moresby. Forrige gang et australsk gruveselskap var i fokus, var ved det gigantiske cyanidutslippet fra Romania ut i det sentraleuropeiske elvesystemet i januar i år.

Cyaniden som var beregnet for gullutvinning har til nå forurenset en drøy kvadratkilometer med jungel. Men faren for videre spredning er overhengende, og med kraftig monsunregn kan giften løse seg opp og sige ut i grunnen og i elvene omkring. Heldigvis er det ingen boliger, åkre eller drikkevannskilder i området men faren for alvorlige skader er likevel stor. Ved utslippet fra Romania i januar, fløt det av død fisk i de europeiske elvene i flere uker etterpå.

Advarsler i fleng

Jungelområdene utenfor hovedstaden er altså ikke stedet å stoppe for litt leskende drikke nå… Cyanid er et uorganisk stoff som er meget giftig ved innånding, hudkontakt og svelging. Legebehandling er nødvendig om du utsettes for stoffet.

I tillegg advares reisende generelt om høy kriminalitet i PNG. Faktisk har landet en av de høyeste krimratene per hode i verden. Gatekriminalitet, overfall, ran, svindel, uroligheter og myndigheter som ikke evner å gripe tak i problemene... det er noen av advarslene som går ut om det lille landet nord for Australia. Kanskje bedre å være et annet sted akkurat nå?