Dødelig drama i kveldssola

TYREFEKTING: Tre matadorer, seks okser, møte til blodig kamp i Sevillas kveldssol. Om en måned starter tyrefektingssesongen i Spania.>> Her kan du se tyrefekting

Før tyrefektingen starter hilser matadorene, banderillerosene (de som stikker spydene i oksen) og picadoresene (de som stikker tyren fra hest) på kampens president.
Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer

Dødelig drama i kveldssola


  SEVILLA, SPANIA (DinSide): Presidenten vifter med sitt hvite lommetørkle øverst på Plaza de Toros de la Maestranza i Sevilla. Inn i ringen kommer oksen med løftet hode.

  - Se så vakker den er, sier en kvinne på første rad i presidentens fil.

  Klokken er halv åtte og publikum har tatt på seg sitt beste tøy. I kveld skal tre og fire år gamle okser fra okseoppsdretteren San Miguel utfordres:

  - Toma ya, toro - kom igjen, okse!

  20 år gamle Álvaro Justo skriker til den vel 450 kilo tunge ungstuten som raser rundt i den okergule sanden. Det er om å gjøre å finne ut av oksens karakter: Hvordan vil den handle? Er den modig?

  - Gutten er nervøs, hvisker det erfarne publikummet som fyller benkeraden i skyggen av arenaen.

  Den unge matadoren har fremført noen elegante steg, men mister balansen og har problemer med å ta seg inn igjen.

  Vil han i kveld bli en av mange tyrefektere som har mistet livet?

  Kultivert

  - Man kan kjenne igjen en tyrefekter på holdningen hans, sier Fran Fernandez, en såkalt aficionado - en tyrefekterentusiast fra Salamanca til DinSide.

  - Tyrefekterne er ofte svært kultiverte mennesker.

  Fernandez har gjennom sitt fotografvirke arbeidet mye med tyrefekting. Og aficionadoene er mange:

  - Jeg har sett tyrefekting fra jeg var liten gutt. Mine foreldre tok meg med for å se dette, sier skribenten Antonio Carrasco Bernal fra Sevilla til DinSide.

  - Selv ville jeg bli matador. Da jeg var ung fantes det ikke tyrefekterskoler slik som Escuela de Tauromaquia de Sevilla, som vi har i dag. Jeg tror mange unggutter drømmer om dette.

  Han viser frem et bilde fra 1947 hvor han øver med en kalv.

  - Det er mye prestisje i det å være matador. De tjener mye penger kanskje flere tusen euro bare for en kveld. De risikerer livet med dette arbeidet.

  Foto: Inga Holst Foto: Inga HOlst Vis mer


  Nobelt

  I arenaen kommer nå en picador ridende inn. I hånden har han et spyd og med dette skal han kutte oksens nakkemuskler. Flere stikk må til og den okergule sanden får røde spor. Oksen raser lavhodet inn i hesten. Den gir ikke opp.

  Oksen blir gjennom tyrefektingen tillagt menneskelige egenskaper:

  - Oksen er det eneste dyret som vil kjempe i en slik sammenheng. Andre dyr vil løpe eller trekke seg tilbake dersom de blir provosert slik de blir i arenaen, sier Fran Fernandez.

  - Oksen anses som et nobelt dyr.

  Flere forfattere skriver om den modige, edle oksen som ikke frykter noe, blant dem Ernest Hemingway og Federcio García Lorca. "Oksen fryktet ikke noe på denne jorden," skrev Hemingway i boken Døden kommer om ettermiddagen fra 1932.

  Motstand

  Men motstanden mot tyrefektingen er stor. Et søk i Google på "bullfighting" gir mange treff hos nettstedene til dyrevernbevegelsen. Motstanderne fremhever også oksens frykt, men hevder at dette skyldes at oksene blir dopet ned på forhånd.

  - Det er ikke likeverd mellom oksen og matadoren, raser Paco. Han arbeider som resepsjonist på hotell i Sevilla, og er glødende motstander av tyrefektingen.

  - Oksens nerver er bedøvet gjennom spydet de har i nakken når de går inn i ringen. De er skjelvne og slitne etter å ha reist fra stuteriet, kanskje i en trang lastebil, til arenaen. De har kupert hornene på oksen, slik er den ikke bare mindre farlig, den mister også sin naturlige evne til å vurdere avstand. Spør aficionadoene om hvor likeverdig kampen er, sier Paco indignert. Han vil ikke ha navnet sitt publisert.

  Også i det nordspanske fylket Katalonia er motstanden stor. Regjeringen er nå i gang med lovforslag som skal forby tyrefekting.

  - Men katalanerne har alltid vært motstandere av alt som kan relateres til Spania; Madrid er og blir erkefienden. Sannheten er at mange viktige matadorer kommer fra Barcelona og Katalonia, og at her finnes både skoler og arenaer, påpeker Fran Fernandez.

  At Spanias tidligere diktator Francisco Franco y Bahamonde, var en stor aficionado har også betydning for katalanerne. Det var under Franco-tiden forbudt å snakke katalansk eller utøve katalansk kultur.

  Andre omgang

  Toma ya, toro - kom igjen, okse, skriker matadoren til tyren. - Han har nerver, mener publikum om den unge matadoren.

  Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


  Tercio de varas eller la suerte de varaser over. I andre omgang, tercio de banderillas skal toreros eller banderilleros stikke spyd i nakken i såret picadoren har laget. Oksen kommer mennene i møtet med hodet lavt. Fem eller seks spyd blir hengende i det blødende nakkesåret. Publikum klapper. Det er en pen okse som vet å kjempe.

  Mennesket har drept okser i 40.000 år, skriver forfatteren Walter Johnston; først for å skaffe seg mat og klær, senere rituelt. I boken Introdución a la tauromaquia trekker Johnston frem at okser ble ofret rituelt blant annet i Mesoptamia og India, og at okseofring på Kreta for 4.000 år siden var en del av fruktbarhetsritualer på øya. Dagens tyrefekting oppstod rundt 1711 i Salamanca. Den som vil lese mer om temaet kan lete i de spanske bokhandlernes kunstavdelinger.

  Oksen har fortsatt krefter når matadoren svinger den røde kappen: Natural og derechazo heter noen av stegene matadoren tar i den avgjørende fasen: Suerte de matar. Oksen må bøye seg for overmannen. Mellom stegene sikter matadoren med sverd mellom oksens skulderblader for å ramme hjertet. Oksen faller, blodet renner ut av munnen. Publikum reiser seg:

  - Bravo! Olé!

  Orkesteret spiller opp og hester og vogn henter kadaveret. Ryddeguttene kommer løpende og feier over blodet, slik at arenaen er ren til de neste fem San Miguel-oksene skal møte de to neste matadorene.

  Pass deres egne dyrevernssaker

  - Dette er ikke noen sport. Jeg forstår at det kan oppleves brutalt, men motstandere bør tenke på hvordan for eksempel hvalen og selen blir avlivet, eller hvordan husdyr har det, mener Fran Fernandez.

  - Las corridas blir omtalt av dyktige skribenter i avisene og ikke i avisenes sportsseksjoner. Oksene lever også svært godt før de møter matadoren.

  Ifølge DinSides kilder koster det vel en halv million kroner å ale opp en modig okse, og det investeres mye penger i å fremedle spesielle egenskaper hos oksene som skal brukes i tyrefekterarenaene. Det finnes i dag vel 280 oppdrettere i Spania.

  World Animal Foundation hevder at 35.000 okser drepes i spanske tyrefekterarenaer hvert år. Deler av kjøttet blir solgt som matkjøtt til tross for at EU regelverk fordrer godkjente slakterier og human avliving.

  Denne kvelden gikk bare de seks ungstutene fra San Miguel tapt, noen gikk duknakket døden i møte til publikums glede. Andre var like redde som de unge matadorene. Kanskje de fryktet alt i verden, stikk i strid med Heminway og de sevillanske publikummets ønske om en modig død?

  >>> Her kan du se tyrefekting

  Denne reportasjen ble publisert på DinSide første gang den 23. juni, 2004.

  Mer om Spania

  Madre mia, Madrid
  Flamenco i blodet
  Skinke, skinke
  BILDESPESIAL: Stekhett i Sevilla
  BILDESPESIAL: Catwalk på stranden
  Fotball og politikk på Camp Nou
  BILDESPESIAL: Karnevalsfeber i gatene
  På rygg hos Patrick Kluivert
  Elegant småbyluksus i Nord-Spania
  Sprekt homsehotell i Barcelona
  SITGES: Tusen tonn testosteron og en dame