Ditt eget luftskip

Så du trodde luftskip for persontransport var som en dinosaur - gammel og utdødd? Så feil kan du ta ...

Publisert
Sist oppdatert
Luftskipet Albertos jomfrutur. Foto: personalblimp.com
Luftskipet Albertos jomfrutur. Foto: personalblimp.com Vis mer

Ditt eget luftskip

  1. Se bildene av luftskipet


Luftskip, det ligger en eim av stumfilm, brannkatastrofer og gamle dager over ideen. Men ikke nå lenger. Airship Alberto heter det første av typen personal blimp - en farkost som første gang tok av 27. oktober i år, og som nå har fullført ti testtimer i luften.

Skyacht Aircraft som står bak luftskipet, hevder det er det best manøvrerbare som noen gang er laget. Det har vært under utvikling i fire år, og skal være i stand til både langvarig og økonomisk transport, om enn ikke transport i turbofart. Spesielt interessant er nok luftskipet for luftfotografering og økoturisme, men Skyacht mener dette også dette vil bli en populær rekreasjonsfarkost, i likhet med for eksempel seilbåter.

>> Se bildene av Alberto

Lettstyrt

Det mest unike med dette luftskipet er styrbarheten i forhold til andre luftskip og luftballonger på markedet. En paraplystruktur i ballongen gjør at den beholder fasongen, selv med motor og propell montert på halen. Dette gjør den lett å styre, spesielt i glideflukt. Eksempelvis skal det være mulig å styre seg inn til toppen av et tre og plukke løv av grenene...

Airship Alberto er utstyrt med bensinmotor, men planen er å erstatte disse med elektriske motorer når de innledende testene er avsluttet.

PANG!!!

Luftskipenes historie fikk sitt dramatiske punktum da tyske Hindenburg brant like før landing utenfor New York i 1937. 36 omkom i denne ulykken, og publikums tillitt til luftskipene som transportmiddel fordunstet. Etter 1945 er det ikke bygget større luftskip. Så hvorfor nå plutselig et personlig luftskip? Dette skal være en mer energieffektiv form for transport enn ordinære fly, noe som stemmer overens med en tidsånd med økt søkelys på miljøvennlig forbruk. Dessuten bruker det nye luftskipet varmluft til oppdrift, noe som både er billigere og enklere å arbeide med enn helium. Hindenburg var forøvrig opprinnelig bygget for heliumdrift, men gikk på hydrogen da det brant opp.

Vil ha?

Spiler bidrar til å holde fasongen på ballongen. Foto: personalblimp.com
Spiler bidrar til å holde fasongen på ballongen. Foto: personalblimp.com Vis mer


Kan du kjøpe ditt eget luftskip? Nei, ikke ennå. Men om ett år bør det være klart for godkjenning, noe som kan ta alt fra noen måneder til flere år. Det sier i alle fall skaperne av Personal Blimp. Så da er det bare å plante et solid tre i hagen slik at du kan fortøye ditt personlige luftskip der, tidligst i 2009. Eller forresten, du kan faktisk folde det sammen og putte det i garasjen når det ikke er i bruk.

Regn med å betale mellom 100.000 og 200.000 dollar (mellom 630.000 og 1.260.000 kroner). Til sammenligning koster små heliumluftskip omkring det tidobbelte.

>> Se bildene av Alberto

Ekstern lenke:

Her er mer informasjon - Personal Blimp på nett


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer