Disse passasjerene slipper å betale flypassasjeravgift

1. juni innføres den nye avgiften for flypassasjerer. Se hvilke passasjerer som slipper unna.

<b>UNNTAK:</b> Transfer- og transittpassasjerer skal ikke betale avgift på andre del av reisen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UNNTAK: Transfer- og transittpassasjerer skal ikke betale avgift på andre del av reisen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før jul varslet regjeringen om at de ville innføre den nye flypassasjeravgiften 1. april i år, og avgiften ble vedatt av Stortinget. Men da EFTAs overvåkingsorgan ESA ønsket å vurdere den omstridte avgiften nærmere, ble innføringen av avgiften utsatt til onsdag 1. juni, nå også med aksept fra ESA.

Dermed er flypassasjeravgiften på 80 kroner per passasjer herved innført. Men ingen regel uten unntak:

Enkelte passasjerer er fritatt fra den nye avgiften.

Se også når du bør reise om du hater du kø i sikkerhetskontrollen

Unntak for transitt- og transferpassasjerer

80 KRONER: Fra og med 1. juni vil du se at det blir lagt til 80 kroner i ekstra avgift på flybillettene.
80 KRONER: Fra og med 1. juni vil du se at det blir lagt til 80 kroner i ekstra avgift på flybillettene. Vis mer


Skal du ut og reise, vil du kunne se at det fra og med i dag blir lagt til en avgift på 80 kroner per person i din billett. Men den gjelder den ikke alle passasjerer eller flygninger.

I Skatteetatens Rundskriv om innføring av flypassasjeravgift som forklarer nærmere reglene rundt den ferske avgiften, skriver Skatteetaten at det gis fritak for «transitt- og transferpassasjerer».

Dette fritaket innebærer at den første flygningen i en transitt- eller transferreise er avgiftspliktig når avgangslufthavnen er norsk, mens alle påfølgende flyginger er fritatt for avgift.

Kommer du til å reise mindre med fly pga den nye avgiften? (Avsluttet)
Nei, men jeg syns den nye avgiften er veldig unødvendig(69%) 4906
Nei, jeg syns ikke den nye avgiften har så mye å si(16%) 1134
Ja, nå blir det for dyrt å fly (15%) 1053
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De skriver videre at fritaket gjelder både passasjerer som påbegynner sin reise i Norge, og passasjerer som påbegynner sin reise i et annet land.

For at flygningen skal gjelde inn under fritaket for transitt eller transfer, er det snakk om flygninger videre enten med samme fly eller med et annet fly. Dessuten må den påfølgende flygningen påbegynnes innen 24 timer etter den foregående, og stå i direkte forbindelse med den første flygningen. Både rute- og charterfly er omfattet av fritaket.

Dette betyr det i praksis

I praksis betyr dette at om du først reiser innenland, for eksempel fra Trondheim til Oslo, Evenes til Trondheim eller Ålesund til Bergen, og så reiser videre, enten til et annet sted i Norge, eller til utlandet, kun betaler avgift for den første reisen.

- Det er avgiftsplikt for første avgang fra norsk flyplass, og fritak for andre flygninger i samme reise så sant vilkårene for transferfritak forøvrig er oppfylt, bekrefter Merete Bergeland Jebsen, pressesjef i Skatteetaten.

Er derimot første reise fra utlandet til Norge, og reise nummer to videre innenlands, er alle delene av reisen fritatt for avgift, så lenge reisen er sammenhengende, og vilkårene for transferfritak forøvrig er oppfylt, påpeker Bergeland Jebsen.

- I begge tilfeller er flyselskapet ansvarlig for at riktig avgift blir betalt, og å dokumentere dette, sier hun til Dinside.

LES OGSÅ: Rulle, brette eller stappe? Slik får du med deg mest mulig i bagasjen

Ingen flypassasjeravgift for spedbarn

AVGIFTSFRI: Barn under to år skal ikke betale flypassasjeravgift, uansett om de sitter i eget sete eller ikke. Foto: PLAINPICTURE/NTB SCANPIX
AVGIFTSFRI: Barn under to år skal ikke betale flypassasjeravgift, uansett om de sitter i eget sete eller ikke. Foto: PLAINPICTURE/NTB SCANPIX Vis mer


Heller ikke barn under to år skal betale den nye flypassasjeravgiften.

Normalt betaler man som kjent ikke flybillett dersom barnet under to år sitter på fanget til en av de voksne under reisen, da betaler man kun et mindre beløp i avgifter.

Om du velger å bestille eget sete til barnet, skal det likevel ikke betale flypassasjeravgift, ifølge Skatteetaten. «I høringen ble det foreslått at fritaket for barn under to år (§ 3-22-4) skulle gis på vilkår av at barnet ikke satt i eget sete. Dette vilkåret er ikke vedtatt» skriver de i sitt rundskriv.

Også luftbefordrerens ansatte på tjenestereise er unntatt fra avgiften.

Ikke avgift på reiser fra Svalbard

Reiser du fra Svalbard, vil du heller ikke bli ilagt den nye avgiften.

Både om du reiser fra Svalbard, Jan Mayen og bilandene, som ifølge snl.no er Bouvetøya, Peter 1s øy og Dronning Maud Land, er man unntatt fra avgiften.

Det samme gjelder flygninger fra norsk kontinentalsokkel, samt militærflygninger og flygninger i rednings-, nødhjelps- eller ambulansetjeneste.

LES OGSÅ:
Slik blir det på «nye» Gardermoen
Se bagasjens ferd - fra innsiden

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!