UNNGÅ KØ: Reiser du med fly i januar, vil det være lite kø på flyplassene.  Foto: SAS
UNNGÅ KØ: Reiser du med fly i januar, vil det være lite kø på flyplassene. Foto: SASVis mer

Disse månedene flyr vi mest

Juni og oktober på topp.

Totalt 40 millioner passasjerer reiste via de norske flyplassene i 2010, viser trafikkstatistikk fra Avinor. Dette utgjorde en økning på 4,6 prosent fra 2009.

Selv om overvekten av passasjerene reiste innenlands, var økningen i utenlandspassasjerer størst, med hele 8,4 prosent fra året før.

Mange vil gå ut fra at sommerferien er tidspunktet med flest reisende, men det er slett ikke juli og fellesferien som topper trafikkstatistikken.

Gladmelding til flypassasjerer: Norske flyplasser er blant de mest punktlige

Juni og oktober toppmåneder

Juni er nemlig måneden med flest flypassasjerer som reiste til og fra norske flyplasser, med oktober på en klar andreplass. Årsaken er de forretningsreisende. De står for cirka halvparten av innenlandstrafikken og cirka en tredjedel av utenlandstrafikken.

- Juni er en veldig travel måned, det er høysesong for næringslivet, møter og konferanser, og ikke minst sosiale arrangementer og feriestart. Dette gjenspeiles også i hotellstatistikker, hotellene er smekk fulle i juni. Oktober er den lengste måneden for arbeidslivet, uten ferie- og helligdager, og derfor også på trafikktoppen, sier Iver Holter-Andersen, Airline Relations Manager i Avinor.

Bortsett fra april, som ble spesiell for flytrafikken på grunn av askeproblemene i luftrommet, var januar måneden med det laveste antallet passasjerer. Også her er det næringslivet som har skylda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Næringslivet begynner nesten ikke å arbeide for fullt før midt i januar, og det er også en veldig stille måned for ferie og fritid. Mange flyselskap reduserer derfor ruteprogrammet sitt i januar, og gjør heloverhaling på flyene i stedet, sier Holter Andersen.

Og askeproblemer i april til tross, tidligere askefaste passasjerer har ikke valgt bort fly som transportmiddel i ettertid. Rapporten "Flystansen etter vulkanutbruddet på Island: Konsekvenser for norske reisende og bedrifter i Norge" fra Transportøkonomisk Institutt viser at mange mente de ville velge bort fly som transportmiddel etter askeproblemene, og bedrifter mente dessuten at de ville bruke telefon- og videokonferanser i større grad.

Trafikkstatistikken viser imidlertid at dette ikke har skjedd, vi flyr nemlig mer enn noen gang etter flystansen.

To timers forsinkelse gir krav på forpleining

Disse reiser mest

I 2010 reiste nordmenn til sammen på 22,9 millioner turer med minst en overnatting, viser tall fra SSB. Når vi ferierer i hjemlandet, er det stort sett bilen vi benytter som transportmiddel, mens utenlandsturene helst foregår med fly. Her toppet landene Sverige, Spania og Danmark listen over mest populære reisemål i 2010.

Det var nordmenn i aldersgruppen 45 til 64 år som reiste aller mest i året som gikk, og jevnt over reiser kvinner noe mer på ferie enn menn.

Lyst på en billig ferie? Da bør du reise hit