Disse landene kan du reise til

Nye reiseråd i Europa fra regjeringen.

6. august kom FHI og regjeringen med nye reiseråd for Europa. Endringene fra sist gang er blant annet at Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia har gått fra grønt til rødt, altså at du etter reise til disse landene må gå i 10 dagers karantene etterpå, mens ingen land har gått fra rødt til grønt.

I Sverige, der hvert enkelt len vurderes, har det også skjedd endringer de siste 14 dagene.

Både Uppsala, Södermanland, Dalarna og Västerbotten har gått fra rødt til grønt, mens Skåne og Kronoberg - to av lenene som var de første som ble grønnmerket - nå har blitt rødmerket igjen.

Endringene i reiserådene ser du i kartene over og under.

De nye reiserådene gjelder fra midnatt natt til lørdag 8. august. Merk at anbefalingen fortsatt gjelder om at man kun skal foreta reiser som er strengt nødvendige.

Det er Folkehelseinstituttet som har hatt ansvar for å analysere smittesituasjonen i hvert enkelt land. For at landet skal få grønt lys har kravene blant annet vært at man de siste to ukene har hatt mindre enn 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, at mindre enn 0,5 per 100.000 innbyggere mottar intensivbehandling og at mindre enn fem prosent av coronatester utført siste to uker er positive. I tillegg må landet tilby testing for alle med symptomer, og det skal være systemer på plass for smittesporing.

Oppdateres hver 14. dag

Regjeringen har tidligere varslet at reiserådet vil bli oppdatert hver 14. dag fremover, og det trenger ikke bety at det bare blir flere og flere «grønne» land. Dersom smittesituasjonen tiltar, kan land som er grønne i dag bli røde i neste runde.

Hva gjelder reiseforsikring vil den dekke eventuell avbestilling dersom landet er grønt i det du bestiller, men ikke hvis det er rødt. Dersom landet er rødt når du reiser dit, altså at UD har utstedt reiseråd, vil du ikke ha dekning fra reiseforsikringen mens du er på tur.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!