<b>INDISK:</b> India byr på fargerike og smakfulle matretter. Foto: Stine Okkelmo
INDISK: India byr på fargerike og smakfulle matretter. Foto: Stine OkkelmoVis mer

Disse landene har best mat

Matglad? Da bør du reise hit.

Mat er for mange en stor del av ferien. Lonely Planet har i den forbindelse listet opp 11 land som, ifølge dem, har den aller beste maten.

Tenk på dette neste gang du bestiller ferie:

1. Thailand
Thaimat er kjent for å inneholde mye hvitløk og chili, limejuice, koriander og sitrongress. Thailand bruker også mye fiskesaus i rettene sine, som er en smaksetter også kjent som «Asias salt». Rekepasta blir det også brukt mye av.

2. Hellas
Gresk salat, oliven, olivenolje og sjømat - det er ikke rart at mange ferierer på de greske øyer. Mat fra Middelhavet er en opplevelse i seg selv, og vegetarianere blir også godt tatt vare på. Onsdager og fredager er tradisjonelt kjøttfrie dager, ifølge Lonely Planet.

3. Kina
Kina har alt ganen din kan drømme om. Selv den billige maten du får i bodene kan være en vel så hyggelig opplevelse som maten du får servert på store bankettsaler. Ris og nudler er et must til de fleste måltidene, med det finnes selvsagt et stort utalg av regionale spesialiteter.

Se video: Her må krokodillen dø!

4. Frankrike
Bagetter, croissanter, oster, champagne, snegler og frosker - franskmenn nyter livet både til frokost, lunsj og middag. Mange i Frankrike ser også på lunsjen som dagens viktigste måltid og desserten til middagen er også en selvfølge.

5. Spania/Barcelona
Katalansk matlaging står høyt på listen til Lonely Planet. Maten er ofte krydret med safran og spisskummen, og honning er ofte brukt i søtsakene. Tapas er stikkordet her, og kjøtt og sjømat serveres i ulike sauser. Middagen blir sett på som dagens viktigste måltid, men aldri før klokken 21.00.

6. Mexico
Spansk mat har en sterk innflytelse på meksikansk mat, men maten er også påvirket av franske og afrikanske retter. Meksikanerne er kjent for å bruke mye mais og bønner i sine retter, og taco, enchiladas og quesadillas er noen eksempler på dette. Tequila må også nevnes.

Les også: Verdens snåleste matretter

7. Italia
Mat er Italias mest kjente eksportvare og det med god grunn. Pizza, pasta og risotto. For ikke å glemme parmaskinke, fantastisk kaffe og vidunderlige viner.

8. India
Indisk gastronomi endrer seg for hvor du befinner deg i landet. Risen er selve grunnlaget for måltidet i sør, mens roti er kjernen i nord. Grønnsaker, chutney, fisk og kjøtt er svært vanlige ingredienser, i tillegg til eksotiske krydder, som gjør måltidet til en ekstra spennende opplevelse.

9. Japan
Japansk mat er mer enn bare sushi, sashimi og tempura. Yakitori, som er grillspyd av grillet kylling eller grønnsaker, er svært vanlig, i tillegg til ramen, altså nudler. Du har sikkert hørt om te-seremonier og japanernes delikate forberedelser av maten. Maten skal være en nytelse både for øyet og ganen.

Les også: Dansende blekksprut med soyasaus - se video!

10. Indonesia og Malaysia
Indonesisk og malaysisk mat er en stor blanding av kinesisk, portugisisk og indiske retter. Rettene er ikke kompliserte, men inneholder ofte ris, krydder og chili.

Mat er viktig i ferien

Ferieeksperten Runar Døving, som er professor ved Markedshøyskolen, har tidligere uttalt til DinSide at maten har blitt viktigere med årene og at flere tar seg råd til å spise god mat:

– Middelklassen ser for eksempel ned på den som tar med seg knekkebrød på ferie. Det gjør man bare ikke. Man skal heller ikke spise mat som man kan spise hjemme, som for eksempel kjøttboller, forteller ferieeksperten.