Disse kan bli dine...

Hvor mye kan du spare på å ta en plastisk operasjon i utlandet? Og hva er fordelene og ulempene med å gjøre det. Se de globale silikonprisene, og få råd her...


Hva er likheten mellom en glamourstjerne, en russejente og en tobarnsmor? Alle ønsker seg nye pupper - om vi ser på den kosmetiske trenden i Norge de siste fem årene.

For brystforstørring blir stadig mer populært både globalt og her hjemme. USA, med Hollywood, var naturligvis en trendsetter i brysthysteriet. I 1992 ble det utført 32 000 brystforstørrende operasjoner i USA alene, i 2005 var tallet 300 000.

LandPris i NOK     
Argentina21 000*     
Brasil28 000     
Belgia23 000     
Egypt24 000     
India15 000     
Sør Afrika27 000     
Tunisia21 000     
Tyrkia21 000     
Thailand15 000     
USA21 000/12 500*     


Her hjemme finnes det ingen offisiell statistikk, men spesialist i plastisk kirurgi og leder på Plastisk Kirurgisk Institutt i Bergen, Jon Nordgaard, mener trenden er stadig økende.

De siste fem årene har vi sett en krapp stigning av denne typen operasjoner. Brystøkning har gått gjennom en alminneliggjøring siden av begynnelsen av 80-tallet, noe vi ser resultater av i dag, forteller Nordgaard som har vært i bransjen i 25 år.

Se størrelser og eksempler på brystforstørring her...

Norge ikke dyrest

De siste årene er det også flere norske kvinner som har valgt å se utover landets grenser for å få utført brystforstørring. Sunn fornuft, når en gjennomsnittelig brystøkningsoperasjon koster fra 25 til 28.000 kroner her hjemme, mens du i land som Thailand og India får samme operasjonen til 15.000 kroner. Og da med opphold på hotell i rekonvalesenstiden, og kanskje en ferie inkludert i prisen. Men ifølge Nordgaard, er ikke norske priser nødvendigvis de høyeste, eller viktigste, når det kommer til brystforstørring.

FOTO:Peter Broker
FOTO:Peter Broker Vis mer


- Det at prisene alltid er så mye lavere i utlandet er ikke riktig. I Østen og Øst-Europa er det nok ofte tilfelle, men norske klinikker ligger ofte lavere i pris enn klinikker i land som Frankrike, Tyskland, Spania og Storbritannia. Det som derimot er like viktig som pris, er konsultasjoner og oppfølging i etterkant av inngrepet. Akkurat når det gjelder brystforstørrelser, er det et fremmedlegme som plasseres inn i kroppen. Det kan ofte føre til komplikakasjoner, som gjør at det er viktig å være i nærheten av klinikken som utførte jobben.

...Men Frankrike og USA best

Nordgaard forteller at det vanligvis er gratis å "reparere" komplikasjoner som måtte oppstå, men kun hvis du går til den klinikken der du fikk utført operasjonen i utgangspunktet. Å rette skader andre steder er dyrt. Han legger likevel til at det er i utlandet den beste ekspertisen på området befinner seg.

- De absolutte fremste på markedet er Frankrike og USA. Også mange av middelhavslandene er meget langt fremme. På noen steder som man i utgangspunktet ikke skulle tro det var stor kirurgisk ekspertise, finnes det utrolig dyktige plastisk-kirurger. Ta Sør-Amerika og Brasil for eksempel. Der er brystforstørringer utrolig populært, og mange av kirurgene i glitrende klasse, forteller Nordgaard.

Asia er han derimot ikke like trygg på.

- Plastisk kirurgi er som alt annet håndtverk, det er ikke veggene på klinikken som gjør jobben. Du finner gode kirurger i de fleste land, men også mange cowboyer. Det finnes sikkert gode klinikker i Bangkok, men det er vanskeligere å skille de gode fra de mer useriøse.

Vær selektiv og stol på magefølelsen

Nordgaards råd til å velge den rette klinikken i både Norge og utlandet, er å forhøre deg godt og få den rette magefølelsen.

- En god måte å finne seriøse aktører på, er å oppsøke en allmennpraktiserende lege eller en skjønnhetssalong der du måtte befinne deg eller ønske å utføre operasjonen. De er ikke direkte konkurrenter til klinikkene, og de vet ofte hvor den beste ekspertisen befinner seg. Deretter er det viktig å få en god magefølelse når du snakker med kirurgen. Det skal føles riktig.

Han får følge av Inger Sæbø fra Klinikk Bunæs. Hun mener penger ikke skal være den eneste avgjørende faktor i valg av klinikk.

- Det er ikke mange tusenlappene som skiller mange av klinikkenen rundt om i verden, men resultatene kan variere stort. God kommunikasjon med kirurgen er veldig viktig, så du får frem dine ønsker. Det kan være et problem i noen av de landene som er billigere enn Norge på brystforstørring, sier Sæbø.

Men som Norgaard, må hun også inrømme at andre land sitter på større ekspertise.

- I USA er nok kravene til kirurgene høyere enn andre steder. Noe som nok er et resultat av mulighetene for å bli saksøkt ved feilbehandling, samtidig som landet er en trendsetter innen brystforstørring.

USA billigst

DinSide sjekket prisene for brystforstørring i forskjellige land rundt om i verden, og kom frem til listen over i artikkelen. Den billigste muligheten i vår test, fant vi i Miami, USA. Selv om gjennomsnittsprisen for å få utført silikon- eller saltvannsinnlegg i brystene er på 21.000 NOK i USA, fant vi priser helt ned i 12.500 kroner i Florida. Staten i landet som er kjent for å ha høyest silikonfaktor av dem alle.

Se størrelser og eksempler på brystforstørring her...

Mer helsestoff fra DinSide Reise