Disse har skapt historie

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke mer eller mindre historiske begivenheter har skjedd på hoteller verden over. Vårt kanskje mest kjente norske hotell i så måte, er Hotel Union Øye i Møre og Romsdal, som omtrent var "stamstedet" til Tysklands Keiser Wilhelm II på slutten av 1800-tallet/begynnelsen av 1900-tallet.

Da hadde allerede Norge blitt et populært feriemål for Europas aristokrati og overklasse. På mange måter kan man si at det var disse turistene, og deriblant keiser Wilhelm II, som gjorde at vi nordmenn begynte å se potensialet landet vårt hadde som turistmål.

Hotel Union Øye lever i beste velgående i dag, og er blitt et av De historiske, som er en samling spesielt utvalgte hoteller spredt over hele landet. DinSide har besøkt hotellet - se artikkelen og bildene her.

Amerikanske Forbes Travel har laget en liste over hoteller de mener har skapt historie. Ikke overraskende kommer både motellet der Martin Luther King ble skutt, og The Ritz i Paris, som prinsesse Diana flyktet fra, på listen.

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis mer


The Ritz Hotel, Paris

Luksushotellet midt i Paris var altså stedet der Diana spiste sitt siste måltid, før hun og Dodi al-Fayhed krasjet i tunnelen. Overvåkningsbildene av paret på vei inn i hotellet, og på vei ut bakdøren, gikk verden rundt. Men The Ritz var kjent før denne tragiske episoden. Dette var blant annet Coco Chanels favoritthotell, og stedet der Marcel Proust skrev deler av boken På sporet av en tapt tid.

På nett: The Ritz

Helt tilfeldige hotellstjerner

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis mer


Raffles Hotel, Singapore

Dette er Singapores mest kjente hotell, og en klassiker i hotellverden. Her er det høy luksus både på rommene, i restaurantene, i arkadens butikker, og selvsagt i baren. Raffles Hotel er nok mest kjent for drinken Singapore Sling, som ble oppfunnet av en bartender i hotellets Long Bar rundt 1910. I dag er hotellet beskyttet som et nasjonalt landemerke.

På nett: Raffles Hotel

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis mer


Lorraine Motel, Memphis

En dyster historie gjorde at dette ganske triste motellet ble verdenskjent. 4. april ble menneskerettighetsforkjemperen Martin Luther King skutt og drept av en snikskytter da han sto på balkongen til rommet sitt. Motellet holdt åpent frem til 1982, før det ble lagt ned. I 1987 kjøpte Martin Luther King Jr. Memorial Foundation det og gjorde det om til et museum. Siden 1991 har museet inkludert 420 Main Street, huset morderen James Earl Ray skjøt fra.

På nett: National Civil Rights Museum

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis mer


Fairmont San Francisco

Det var på dette hotellet i San Francisco at 50 representanter fra forskjellige land i 1945 satte seg ned under det som ble kalt International Conference, og la grunnsteinen for FN. En minneplakett utenfor Garden Room forteller om begivenheten, og utenfor hotellet vaier FNs flagg.

På nett: Fairmont San Francisco

Hôtel de Crillon, Paris

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis mer


Det første nazisoldatene gjorde da de inntok Paris, var å okkupere dette flotte hotellet, som allerede da var en gammel klassiker. Det var Louis XV som fikk hotellet bygget i 1758. Siste del av andre verdenskrig tok de allierte kontrollen over hotellet, og etter at freden kom, har mange store personligheter bodd her. Richard Nixon, kong Juan Carlos av Spania og Elizabeth Taylor er noen av dem. Hotellet har nylig gjennomgått en svært kostbar renovering.

På nett: Hôtel de Crillon

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis mer


Copacabana Palace, Rio de Janeiro

Dette hotellet har vært populært siden 20-tallet, og er et nasjonalt landemerke der det ligger like ved den verdenskjente stranden. Det var her Ginger Rogers danset natten gjennom, og Ava Gardner krasjet etter en fyllekveld. Det årlige karnevalsballet er en stor begivenhet, og historien fra 1960, da Kim Novak og Zsa Zsa Gabor bestemte seg for å dele ut klær til tiggerne utenfor, er legendarisk. Særlig det at Novak klippet pelsen av Gabors chiuahua for å bruke den som falsk bart.

På nett: Copacabana Palace

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis mer


Europa Hotel, Belfast

Det står ingenting om det i brosjyren, men Europa Hotel i Belfast er Vest-Europas mest bombede hotell. Mer enn 30 ganger har IRA-terrorister plassert bomber i og rundt hotellet, men hver gang har hotellet reparert skadene og fortsatt som før. Det var særlig på 70- og 80-tallet IRA var ivrige etter å jevne hotellet med jorden, eller i hvert fall skremme litt.

På nett: Europa Hotel

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis merHotel Kämp, Helsinki

Dette hotellet ble basen til det finske utenriksdepartementets pressetjeneste under den dramatiske Vinterkrigen mellom Finland og Sovjetunionen i 1939. Her bodde krigskorrespondenter fra hele verden mens de dekket hendelsene.

På nett: Hotel Kämp

Villa San Michele, Firenze

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis mer


Villa San Michele ligger i et tidligere fransiskansk kloster med utsikt over Toscanas bølgende åser, og Firenze og Siena i det fjerne. Hotellet er blitt godt kjent, selvsagt for sin flotte beliggenhet, men også fordi da dette var et kloster, ble det ble brukt som Napoleons hovedkvarter da han invaderte Italia i 1808.

På nett: Villa San Michele

De har bodd på motell i 22 år

Inter-Continental Berchtesgaden, De tyske aplene

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis mer


Det som i dag er et luksushotell høyt oppe i alpene, var tidligere Hitlers Ørnerede. Det fungerte som hans landsted, og han tilbrakte mange dager her under andre verdenskrig. Mange har sikkert sett filmen med samme navn. I 2005 åpnet Inter-Continental Berchtesgaden, etter en stor ombygging, og dette er i dag et kjent spahotell. Selv om fortiden er noe dyster, er det ingenting å si på den spektakulære utsikten.

På nett: Inter-Continental Berchtesgaden

The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

 Foto: Hotellet
Foto: Hotellet Vis mer


Dette hotellet, som åpnet i 1902, ryktes å være fullt av spøkelser og gjenferd. Ned sine lange og mørke korridorer, og avsidesliggende adresse, sies det at hotellet var inspirasjonen til den kjente grøsserklassikeren Ondskapens Hotell. Men filmen ble altså ikke spilt inn her. Uansett i 1944 ble Bretton Woods International Monetary Conference arrangert her, og de 44 delegatene etablerte Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet.

På nett: The Mount Washington Hotel

Kilder: Forbes Traveler og hotelleneLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!