Disse flyselskapene lurer deg minst

Bagasje, innsjekking, betaling med kort. Det er mange kostnader som kan dukke opp når du bestiller flybilletter. Noen selskaper er verre enn andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Lokkeprisene viser nemlig prisen på enveisbillett, mens prisene for returbilletten gjerne er langt høyere.»


Sommeren nærmer seg med stormskritt, og det er på tide å begynne å planlegge sommerferien. Hvor skal du dra? Til den spanske solkysten, til Toscana, til Alpene for å gå i fjellet, eller på storbyferie til Paris?

Uansett hvor du har tenkt deg, finnes det mest sannsynlig flere flyselskap som frakter deg dit du skal. I løpet av de siste ti årene har antall ruter fra Norge og til utlandet eksplodert. Det finnes nå 205 direkteruter fra Norge og til diverse destinasjoner i Europa, Afrika og Nord-Amerika.

Det kan komme mange rare ekstrakostnader i løpet av billettbestillingen, men det er tross alt sluttsummen som teller. Foto: Colourbox
Det kan komme mange rare ekstrakostnader i løpet av billettbestillingen, men det er tross alt sluttsummen som teller. Foto: Colourbox Vis mer


Se oversikten over direkterutene i vår Guide til utenlandsrutene.

Ærlige priskampanjer?

Det er hard konkurranse blant flyselskapene for å få deg til å velge dem, og det gir resultat i priskampanjer som lover deg flybilletter til svært hyggelige priser.

Men kan vi tro på dem? Når et flyselskap lokker med at det koster 399 kroner for en enveis flybillett til Malaga - er det da faktisk det vi betaler til slutt?

Vi har gått gjennom syv av de største flyselskapene med direkteruter fra Norge, og sett hvilket selskap som lurer oss minst når det kommer til hva vi faktisk må betale for flybilletten.

Vi har sett på hvor lett det er å få tak i billigbillettene, hvilke ekstrakostnader flyselskapene legger til, og, siden veldig mange reiser som en hel familie på ferie, hva man betaler for barnebilletten, hvor mye bagasje barna får ha med seg, og om det koster ekstra å ta med barnevognen.

I tillegg har vi sett hvilke flyselskaper som byr deg gratis bevertning om bord, og hva det koster å ha overvekt på bagasjen, og hva du må ut med for å ta med spesialbagasje som golfutstyr eller fiskestang.

De syv flyselskapene vi sjekker i denne testen er SAS, Norwegian, Sterling, Ryanair, British Airways, KLM og Lufthansa.

Hvor blir det av billigbillettene?

Du ser en reklamekampanje der det står at du nå får billetter til for eksempel Firenze for 299 kroner. Sommerferie i Toscana høres deilig ut, så du går inn på nettet for å bestille, men der blir du skuffet. Du finner ikke billetter til denne prisen. Det er ikke så rart, for slik fungerer det nemlig:

 • Flyselskapene legger bare ut et begrenset antall billetter til billigste pris på hver flight. Når disse er solgt, hopper prisene opp.
 • Kanskje finner du faktisk en billett til Firenze for 299 kroner, men du finner ingen returbillett til under 2.000 kroner. Lokkeprisene viser nemlig prisen på enveisbillett, mens prisene for returbilletten gjerne er langt høyere. Du kan også oppleve at den billige billettprisen som er annonsert, gjelder på det siste flyet til destinasjonen for denne sesongen, og dermed kommer du deg ikke hjem igjen. Sleipt, men ikke ulovlig.
 • De billigste billettene kan gjerne være på flightene med mest ugunstige flytider - verdt å merke seg dersom man reiser med barn.
 • Billettprisene styres av etterspørsel. I juli er det vanskelig å finne billige billetter, fordi det er da "alle" skal på ferie, mens i mai og september kan du oppleve å betale en brøkdel for samme reise.
 • På disse punktene synder alle flyselskapene vi har sjekket. Det er ikke nødvendigvis slik at du finner kampanjeprisen når du går inn for å bestille. Men det er to flyselskaper som skiller seg ut positivt - Norwegian og Sterling. De har nemlig en lavpriskalender der du lett får oversikt over de billigste billettene. Men begge disse selskapene tar seg ekstra betalt for bagasjen, så sluttprisen på billetten blir noe annet enn kampanjen sier. For de fleste må jo ha med bagasje når de reiser på sommerferie.

  De andre flyselskapene har ikke like brukervennlige bestillingssystemer. Hos dem gjelder prøve-og-feile-metoden. Det er godt mulig at det finnes en flybillett til London for 550 kroner, men den kan være vanskelig å oppdage.

  Å reise med barn

  Skal du reise med hele familien på sommerferie, bør du sjekke hvilke regler de forskjellige flyselskapene har når det gjelder barn før du bestemmer deg for hvem du skal kjøpe billetter av.

  Noen lar spedbarn under to år reise helt gratis, mens andre gir rabatterte priser. Andre gir også gode rabatter for barn inntil en viss alder, mens noen ikke gir noe som helst avslag. Det er også forskjellige regler mht. å ta med barnevogn/trille eller barnesete.

  Hvem lurer deg minst?

  Under ser du oversikten over de forskjellige reglene til de syv flyselskapene. Merk at der man kan velge mellom ulike klasser, har vi tatt utgangspunkt i økonomiklasse (billigste billett). Konklusjonen i denne testen finner du under tabellene.
  Flyselskapet som lurer deg minst

  Det er litt vanskelig å trekke en konklusjon over hvilket flyselskap som lurer deg minst. Generelt kan vi si at de store flyselskapene (British Airways, KLM, Lufthansa og SAS) legger til minst ekstrakostnader fordi bagasjen er inkludert i prisen. De serverer deg også gratis mat og drikke på turen (når du flyr utenlands). Aberet er at det vanligvis ikke er hos disse selskapene du finner de laveste prisene totalt sett.

  Norwegian skårer bra

  Hadde ikke Norwegian tatt seg ekstra betalt for innsjekket bagasje, hadde dette lavprisselskapet vært den soleklare vinneren i testen. Og selv om du betaler rundt 60 kroner t/r for å sjekke inn bagasje på ferieturen til Middelhavet, fremstår Norwegian som et av flyselskapene som lurer deg minst. Hovedgrunnen til det er den geniale lavpriskalenderen, som gjør det lekende lett å finne frem til de billigste billettene. Her er ingen ekstrakostnader for å betale med kort, og ingen servicehonorarer. I tillegg har Norwegian en grei prispolitikk for barn. Gratis for spedbarn, og 1/3 prisavslag for barn. Det er også greit å forholde seg til prisene for å ta med spesialbagasje, da det er kun to priskategorier.

  Verstinger på tilleggskostnader

  Men hva med Sterling, som også har lavpriskalender? Det hjelper lite når de har så mange tilleggskostnader, f.eks. gebyr for å betale med kort. For øvrig har Sterling ryddige priser for spesialbagasje. Men det trekker ned at ikke barn over to år får rabatt.

  Selskapet som kommer verst ut i denne testen, er Ryanair. I motsetning til de to andre lavprisselskapene, har ikke det irske flyselskapet lenger noen lavpriskalender som hjelper deg å finne frem til de billigste billettene. I tillegg kommer en rekke sure tilleggskostnader, blant annet kostnaden for å sjekke inn hvis du har med deg bagasje som skal sjekkes inn - bagasjeavgift kommer i tillegg til dette. Ryanair tar seg også betalt når du betaler reisen med kort. Ingen rabatt for barn over to år trekker også ned, selv om det er positivt at det ikke koster ekstra å ta med barnevognen, dersom du tar den med bort til flyet selv.

  Valgets kval

  Så, hvilket selskap skal du velge? Det kommer selvsagt an på hvilket selskap som gir deg den beste prisen når totalsummen kommer opp. Eller kanskje betaler du litt ekstra for bedre flytider og mat og drikke inkludert?

  Uansett, lykke til med ferieplanleggingen!