Disse blokkene skal hindre flyulykker

Kristiansand lufthavn Kjevik, blir Norges første lufthavn med helt nytt sikkerhetssystem.

Avinor monterer nå et nytt sikkerhetssystem på enden av rullebanen på Kristiansand Lufthavn Kjevik. Foto: Avinor
Avinor monterer nå et nytt sikkerhetssystem på enden av rullebanen på Kristiansand Lufthavn Kjevik. Foto: Avinor Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken begynte arbeidene med å etablere et nytt sikkerhetssystem på rullebanen på Kjevik. Dette er et system som skal stanse fly som er i ferd med å passere enden av rullebanen, og som altså av ulike grunner ikke klarer å stoppe for egen maskin.

Kjevik blir dermed Norges første flyplass med dette systemet på rullebanen.

Blokker gir etter for rullende fly

Systemet er kjent under forkortelsen EMAS, som står for Engineered Material Arresting System.

Ved enden av rullebanen installeres et nettverk av blokker av en type knuselig lettvektsbetong som gir etter for trykk dersom flyet passerer området. Dermed vil flyet effektivt bremses ned, og stanse før det kjører ut av enden på rullebanen.

– Enkelt sagt sikrer systemet at passasjerer ikke kommer til skade og at flyet kan taues bort og settes i trafikk igjen relativt raskt, sier prosjektleder Lars Hegle i en melding fra Avinor.

Les også: Departementet vil alkoteste pilotene

Sparer lengde

Alternativet til dette systemet kan for eksempel være å forlenge rullebanen. Rullebanen på Kjevik er i dag 1.900 meter lang, og med EMAS på plass er kravene til fremtidens flytrafikksikkerhet sikret, mener Avinor.

Blokkene monteres nå i rullebanens sydlige ende.  Foto: Avinor
Blokkene monteres nå i rullebanens sydlige ende. Foto: Avinor Vis mer


– Skulle vi forlenget rullebanen på ordinært vis, ville vi kommet i konflikt med sårbare marine miljøer i begge ender av rullebanen. Derfor tok vi initiativ til å se på alternative løsninger som også tilfredsstiller kravene til sikkerhet, sier lufthavnsjef Thomas Langeland i meldingen fra Avinor.

Denne videoen viser hvor effektivt systemet stopper et fly på vei ut av rullebanen.

EMAS etableres nå i 90 meters lengde på banens sydlige ende. Motsatt ende skal få EMAS-blokker i nordenden. Prisen for installasjon av systemet er på mellom 70 og 80 millioner.

Les også: Slik lurer de nakenskannerne

Utbredt i USA

EMAS finnes flere steder, blant annet på minst 45 flyplasser i USA, ifølge Federal Aviation Administration. Nær 70 rullebaner har blokkene installert. Og i USA har blokkene siden 1999 forhindret at fly har kjørt av rullebanen åtte ganger. Ifølge Avinor har for eksempel tre fly blitt stoppet av systemet ved enden av rullebanen på JFK International Airport utenfor New York i løpet av de siste ti årene.

Per nå har ikke Avinor planer om å installere EMAS på andre lufthavner i Norge.

Les også: Airbag - også på fly

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer