Sånn ser appen ut på Android, og du kan enkelt finne frem til hvilke rettigheter du har.
Sånn ser appen ut på Android, og du kan enkelt finne frem til hvilke rettigheter du har.Vis mer

Dine rettigheter som passasjer rett i hånda

Du trenger bare å laste ned en app.

Har du noen gang ventet på bagasje som ikke kom? Eller har du lurt på hvilke rettigheter du har om flyavgangen blir kansellert? Appen Your Passenger Rights, kan nå enkelt hjelpe deg med dette.

Fly og tog tilgjengelig nå

Det er Europakommisjonen som har lansert appen, og den omfatter fly- og jernbanetransport. Den vil bli utvidet til buss- og vanntransport i 2013. Tanken bak er at reisende som opplever problemer på flyplassen eller jernbanen, skal kunne sjekke hvilke rettigheter de har på stedet.

Skal du fly, og har et handicap eller redusert mobilitet, kan du enkelt finne ut hvilke rettigheter du har – og hvor du kan få ekstra assistanse. Videre kan du også få hjelp med rettigheter angående nektet ombordstigning, kanselleringer, lange forsinkelser, oppbevaring av bagasje, pris og pakkereise med mer.

Skal du reise med tog er det rettigheter som omhandler det å kjøpe billett uten problemer, trygg reise, likeverdig tilbud for folk med handicap, kompensasjon hvis skade eller dødsfall, ansvar for bagasje, kanselleringer og forsinkelser, som står i fokus. Du får også hjelp til hvor og hvordan du kan klage.

Nå kan du kjøpe togbillett med mobilen

Gratis på 22 språk

Du kan laste ned appen til smarttelefon og nettbrett. Foto: Europakommisjonen
Du kan laste ned appen til smarttelefon og nettbrett. Foto: Europakommisjonen Vis mer


Appen er tilgjengelig på fire mobile plattformer: Apple iPhone, iPod og iPad, Google Android, RIM Blackberry og Microsoft Windows Phone 7. Krav til nedlastning er at du har iOS 4.0 eller nyere, og Android 2.1 eller nyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Appen gir brukerne en klar og kortfattet informasjon om deres rettigheter som reisende i EU. Den skal også gjøre det lettere for brukerne å identifisere problemer de står ovenfor, ved hjelp av spørsmål og svar. Deretter blir brukerne opplyst om hvilke rettigheter og muligheter de har. Appen får du gratis på hele 22 EU-språk, og appen lagrer også all informasjon lokalt på telefonen for å unngå at du må ha dataforbindelse under reisen.

Your Passenger Rights er tilgjengelig i Norge, men appen er ikke på norsk. Alternativt kan du bruke den på svensk eller dansk, eller engelsk om du heller skulle ønske det.

Ny app: Holder styr på reisedokumentene dine

Helt feilfri er den ikke

Går du inn på AppStore og leser vurderingene, er det delte meninger. Noen skriver at det er en perfekt app, som ga dem all informasjon som var nødvendig der og da. Andre derimot, er ikke fornøyd i det hele tatt – og opplever at appen krasjer i det de prøver å åpne den. Krasjer gjør den også hos oss i redaksjonen som benytter iPhone. Men de som har forsøkt Android-versjonen får problemfri tilgang til informasjon.

Merk også at informasjonen finnes på nettsidene vi lenker til øverst i saken.