Din egen paradis-øy

Som student drømte Farhad Vladi om en egen øy i Seychellene. Men han hadde ikke råd - så han ble øyselger i stedet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Jeg tenkte at en øy er det beste en person kan eie. Det symboliserer fred, ro, stillhet og natur – ja alt en person kan drømme om, sier Farhad Vladi på telefon fra Canada til DinSide

Canadieren Vladi driver selskapet Vladi Private Islands i Hamburg. De leier ut 60 øyer, og har de siste 25 årene solgt 1.000 øyer. Vladi lever med andre ord godt på å realisere andres drømmer om en stille uke på en øde øy.

Ulykkelig forelsket

For 31 millioner kroner kan denne øya utenfor Bahamas bli din. Foto: VLADI PRIVATE ISLANDS
For 31 millioner kroner kan denne øya utenfor Bahamas bli din. Foto: VLADI PRIVATE ISLANDS Vis mer

Han har også fått realisert sin egen øy-drøm. Nå eier Vladi to øyer - en i Canada og en ved New Zealand. Den første øya han forelsket seg i derimot, måtte han se forsvinne inn i armene på en annen.

- Som student ville jeg kjøpe en øy i Seychellene, men den var for dyr, og jeg solgte den heller videre til noen andre – mot kommisjon. Så solgte jeg en øy i Frankrike på samme måte, og en tredje utenfor Strømstad i Sverige. Da var jeg i gang. Jeg hadde funnet min jobb, sier Vladi til DinSide.

Nå jobber det 22 personer i Vladi Private Islands, som er det eneste selskapet i verden som har spesialisert seg på utleie og salg av øyer. For herr Vladi har det med årene blitt mange flyturer over hav og sjø for å finne frem til øyperlene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På 70- og 80-tallet reiste jeg fra kyst til kyst i Sør-Europa, og prøvde å finne øyer som var privat eide. Videre sporet vi opp eierne, og hørte om de var interessert i å selge, sier Vladi.

Kjendiser og menigmenn

Therese Island utenfor Seychellene har foreløpig ingen prislapp. Foto: VLADI ISLANDS
Therese Island utenfor Seychellene har foreløpig ingen prislapp. Foto: VLADI ISLANDS Vis mer

Folk fra hele verden kan, om de har penger nok, kjøpe eller leie øyer gjennom Vladi. Selskapet har nettopp solgt Arne Næss sin øy i Fransk Polynesia, og flere kjendiser både kjøper, selger og leier gjennom Vladi. Likevel mener han bestemt at du verken trenger å være rik eller berømt for å få din egen holme.

- Har du råd til bil, har du også råd til en øy, sier Farhad Vladi

Det er kanskje en sannhet med modifikasjoner. Men i Sverige kan du nå få en egen øy til rundt 750.000 kroner. Satser du på Karibia derimot, får millionene raskt bein å gå på.

Her leser du mer om øyene som er til salgs, og hva de koster.

Ekspedisjon Robinson

Et alternativ til å kjøpe en øy, er å gå ut på leiemarkedet. Vladi leier ut 60 øyer, til høyst varierende pris.

- Øyferie kan koste fra 10.000 til 10 dollar i døgnet. Spørsmålet er hvor mye luksus du krever, og hvor du drar, sier Vladi.

Velger du latmannsvarianten, med luksus, tjenere og full oppvartning hele døgnet, blir prisen høy. Mellomtingen er å leie en øy som er fullt utstyrt, men uten tjenere.

For skrinnere lommebøker anbefales Robinson Crusoe-varianten. Da blir du utstyrt med telt og overlevelsesbag, før du blir sendt til en øde øy.

- Overlevelsespakken er perfekt for eventyrere og studenter. Mange kombinerer Robinson-ekspedisjonen med annen ferie på fastlandet i nærheten. Det gir dem noe ekstra å fortelle om når de kommer hjem, sier Vladi.

Klikk her for å se eksempel på øyer du kan leie i ferien (hvis du har råd).

120.000 kr. i døgnet

I Norge er det få selskaper som er opptatt av øy-utleie. Select Travel formidler utleie av én øy – Necker Island i Karibien, som eies av den kjente britiske forretningsmannen, Richard Branson. Prisen er på nette 120.000 kroner i døgnet, inkludert alt av service og mat, men ikke flyturen. Det er plass til 26 personer totalt på denne øya.

- Det er ikke all verdens mange som tar seg råd til en slik ferie, men det kan være aktuelt for en vennegjeng eller et firma som ønsker å gjøre noe spesielt, sier Sigrid Ødegård som er direktør i Select Travel i Norge.

Farhad Vladi kan godt tenke seg å se nærmere på det norske markedet. Nå er han på utkikk etter norske øyer som han kan selge, for han synes det er ”så ubeskrivelig vakkert her.”

- Norge har en fantastisk kyst, og jeg har allerede sett meg ut en øy som jeg svært, svært gjerne vil kjøpe, sier Vladi.

Ferie i en annen prisklasse

Blir en egen øyferie litt for dyrt? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.