Med noen enkle forhåndsregler slipper du å tilbringe ferien din her...
Med noen enkle forhåndsregler slipper du å tilbringe ferien din her...Vis mer

Diaré

Den vanligste sykdommen som plager oss reisende er uten tvil diaré. Smitte skjer ved at du får bakterier, virus eller parasitter i deg og da helst gjennom munnen. Sykdommen er som oftest mer irriterende enn den er farlig, men kan i verste fall være dødelig.

Ny og annerledes kost samt endringer i klima, fører ofte til at fordøyelsesprosessen forstyrres. Dette kan være ubehagelig nok, men fører sjelden til mer enn noen ekstra besøk på toalettet. Er årsaken til diaré derimot forekomst av parasitter, virus eller bakterier i mat og drikke, kan sykdommen fortone seg langt mer alvorlig.

Det viktigste å huske på når du får diaré er at vanninntaket ditt bør tilsvare væskemengden du taper. Dehydrering kan være farlig, særlig hos barn. Har du problemer med å holde på væske bør du søke hjelp hos lege.

Hvor kan du få diaré?

Så å si over alt! Sykdommen er ikke fast bundet til geografiske områder, selv om hyppigheten er langt høyere i fattigere land. Mat og drikke som er infisert utgjør de vanligste smittekildene. Ved hjelp av noen enkle forhåndsregler kan du minske risikoen for smitte betraktelig. Les mer om det her.

Vaksinering

Det er ikke vanlig å vaksinere seg mot diaré. ETEC (enterotoxigen E. coli) gir beskyttelse mot visse former av turistdiaré og finnes med geografiske variasjoner. I tillegg finnes en vaksine som brukes til forebyggelse av kolera, som også kan minske risikoen for diaré. Dukoral er basert på døde koleraceller og drikkes som to doser med en til seks ukers mellomrom. Vaksinen har en varighet på mellom tre og seks måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Symptomer

Løs, vannaktig avføring 12 til 48 timer etter smitte. Magesmerter og generelt svekket allmenntilstand. Har du feber, sterke magesmerter og dårlig allmenntilstand bør du oppsøke lege. Det samme gjelder hvis det forekommer blod, slim eller puss i avføring. Små barn som plages av diaré bør få legehjelp.

Slik behandles diaré

Infeksjonen går i de fleste tilfeller over av seg selv innen tre til fire dager. Er du syk lenger bør du oppsøke lege. Det selges flere typer diarébremsende medisiner, for eksempel Imodium og Lomotil. Disse er tilgjengelige på apoteket, men vær klar over at de ikke behandler infeksjonen. Diaré som skyldes amøber, giardia eller andre mikrober behandles med antibiotika.

Her får du mer informasjon


Skal du ut på reise anbefaler vi deg å ta kontakt med din lokale lege. Eventuelt finnes det sykehusavdelinger som har spesialisert seg på vaksinering og rådgivning ved reise. Vaksinasjonspoliklinikken i Oslo har telefon 22 11 99 66.

Kilde: WHO og Statens institutt for folkehelse