Dette visste du ikke om New York

Det store eplet kan by på så mangt. Her er vårt utvalg av merkelige fakta om denne spesielle byen – dette visste du nok ikke om New York.

Publisert

USAs fremste by hva gjelder shopping og skyskrapere. Du tror kanskje du vet mye om New York, men vi har funnet frem til noen fakta som du neppe har hørt før.

Finger i metervis

En stor dame, Frihetsgudinnen.
En stor dame, Frihetsgudinnen. Vis mer

Den er lang, solid og av grønnirret kopper. Det er selvsagt pekefingeren til New Yorks førstedame – Frihetsgudinnen – vi snakker om. Om den er verdens lengste i sitt slag skal være usagt. Men det er ingen liten dame vi snakker om her, selv om flere nok blir litt skuffet ved første øyekast. Hun ser gjerne større ut på bilder enn i virkeligheten. Likevel må man si at med en pekefinger på hele 2,5 meter og en kropp som står i forhold til dette, så er det absolutt størrelse på dama. Og selv om en kopi av gudinnen befinner seg på en holme i Seinen i Paris så sier vi Only in America.

Større enn Monaco

Verdens kanskje mest kjente park, og et meget populært rekreasjonsområde for lokalbefolkningen i millionbyen, er Central Park. Her kan du sole deg, ro, jogge, sykle, ri, gå på skøyter, høre musikk og se teater… En miniverden i byen, midt på Manhattan. Og den er STOR! Faktisk er Central Park større enn Monaco – hele 3,4 kvadratkilometer med turstier, trær, gressletter og vanndammer. Omkranset av storbyens aller mest luksuriøse boligkvartaler er dette absolutt et sted verdt å besøke. Med en slik størrelse er det vanskelig å bomme, men du finner den altså mellom 59th og 110th Street og Fifth Avenue og Central Park West. Vil du vite mer om hva du kan gjøre i Central Park, er dette nettstedet for deg.

Jada… shopping

Ikke så overraskende kanskje. Verdens største butikk finner du selvsagt i New York. Dette er altså ikke et kjøpesenter, men én butikk. Det er velkjente Macy's – en institusjon i New York og USA – vi snakker om her. Mer enn 500.000 forskjellige varer kan du kjøpe her, i butikken som dekker 195.000 kvadratmeter. Macy's står ikke bare for shopping. De er også fast sponsor av paraden på Thanksgiving og New Yorks fyrverkeri på USAs nasjonaldag 4. juli. Macy's finner du på adressen 151 W 34th Street.

Gudfryktig?

Du vil kanskje ikke tro det, men amerikanernes gigantomani favner ut over shopping og rekreasjon. Verdens største nygotiske katedral finner du verken i Tyskland eller Frankrike. Faktisk befinner den seg i New York. Navnet er Cathedral Church of St. John the Divine. Selv om stilen er gotisk, er kirken av langt senere dato enn de "ekte" gotiske katedralene i Europa. Første stein ble lagt i 1892 og den gigantiske kirkebygningen er fortsatt under konstruksjon. Katedralen besøker finner du på 1047 Amsterdam Ave på 112th Street. Her kan du ta en virtuell rundtur i bygningen.

Flagrende dameklær

Velkjent og turbulent profil, Flatiron-bygningen fra 1902.<br />
Foto: Jorge Tutor
Velkjent og turbulent profil, Flatiron-bygningen fra 1902.
Foto: Jorge Tutor Vis mer

Scenen er klassisk. Marilyn Monroe med en flagrende, hvit kjole rundt bena. Superstjernens kanskje mest kjente filmscene ble tatt opp i New York, foran Loews New York Hotel. Stedet finner du på Lexington Avenue og 51st Street.

Men det er flere damer som har fått lettet på skjørtene av skumle vinder i storbyen. Den velkjente skyskraperen Flatiron Building, fra 1902, har med sin triangulære form skapt mang en lumsk vind opp gjennom årene. Politiet i distriktet valgte faktisk en periode å patruljere området for å skremme bort kikkere som ventet på at dameskjørtene skulle trosse gravitasjonen. Bygningen kjenner du sikkert igjen fra mange klassiske New Yorkbilder. Du finner den på Fifth Avenue og 23rd Street.

Billig reise?

Ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer