<strong><b>STJAL SETEBELTER:</strong></b> I en periode var det populært blant enkelte å bruke setebelte fra fly som belte til buksene. Foto: Per Ervland
STJAL SETEBELTER: I en periode var det populært blant enkelte å bruke setebelte fra fly som belte til buksene. Foto: Per Ervland Vis mer

Dette stjeler folk på flyet

Bruker flybelte som buksebelte.

Publisert
Sist oppdatert

Fra tid til annen skjer det at ting blir ødelagt eller stjålet på offentlig transport. Flyet er intet unntak, selv om det kanskje ikke skjer i like stor grad.

– Noe av det litt mer alvorlige er tyveri av redningsvester, som ligger under setet, og tyveri av setebelter. En periode var det populært blant enkelte å bruke setebelte fra fly som belte til buksene, forteller Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS til DinSide.

Men ettersom SAS vet hvem som satt på det aktuelle setet, er det som regel lett å finne synderen. Mangelen oppdages som regel i forbindelse med påfølgende flygning.

Les også: OK med kniv i håndbagasjen

Dyre «buksebelter»

– Det har skjedd noen ganger at slike saker har fått etterspill, og hvor ungdommen har blitt stilt til ansvar. Et ektepar ble for noen år siden stående igjen på Las Palmas på grunn av at det viste seg at to setebelter var borte. Setene var dermed ubrukelige og flyet var fullt, så paret fikk hotell av SAS Braathens og plass på et nytt fly neste dag. Dette selvsagt på vår regning, sier Johansen.

Og hvordan gikk det egentlig med tyvene?

– Vi fikk også tak i de to ungdommene på Playa del Ingles, som etter hvert skjønte alvoret da de blant annet ikke fikk være med sitt opprinnelige charterfly hjem igjen. De nye buksebeltene ble egentlig ganske dyre, påpeker Johansen.

Ellers hender det også at passasjerer fikler med saker og ting på flyet, så interiøret blir ødelagt.

<strong>SETEBELTE-BELTE:</strong> Slik virker flysetebeltet som nettsiden Flightslim selger. Foto: flightsim.no
SETEBELTE-BELTE: Slik virker flysetebeltet som nettsiden Flightslim selger. Foto: flightsim.no Vis mer


Også Norwegian har opplevd tilfeller hvor setebelter og redningsvester har blitt borte under flyturer. Men i likhet med SAS, er heller ikke hærverk og tyveri er et stort problem hos flyselskapet.

Unngå å bryte loven for et setebelte

Dersom du synes at det var en morsom idé å bruke flyets setebelte til buksebelte, men vil unngå gjøre deg til en lovbryter, finnes det faktisk en nettbutikk som tilbyr dette.

Nettsiden flightsim.no selger nemlig «belte med lås av samme type som du finner på passasjerseter i fly» for 289 kroner.

«Beltet er av samme materialer og funksjon som et setebelte, men har en annen funksjon for lengderegulering for å unngå den løse enden,» forklarer nettsiden.

– Beltene har vi solgt siden 2008. Responsen har vært litt til og fra, og det virker som om dette er en trend som går i bølgedaler. Vi har disse i vårt sortiment mest som en morsom gimmick for flyinteresserte, men jeg ser at vi har solgt et hundretalls eksemplarer av dem, sier Dag Johansen, redaktør i FlightSim.no, til DinSide.

Søker du på «airplane seatbelt» på Ebay, vil du også få en drøss av mulige kjøpsalternativer.

Flypassasjerer som skaper kvalme får svi: Dyrt å være drittsekk i luften

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer