<strong><B>MYE Å VELGE I MELLOM:</strong></B> Airbnb er et spennende alternativ til hotell, men med over 600.000 utleiere kan det lønne seg å utvise en viss skepsis.  Foto: ALL OVER PRESS
MYE Å VELGE I MELLOM: Airbnb er et spennende alternativ til hotell, men med over 600.000 utleiere kan det lønne seg å utvise en viss skepsis. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Dette må du passe deg for på Airbnb

Den populære tjenesten trekker også til seg lyssky elementer. Slik gikk vi frem for å ikke bli lurt - og samtidig finne drømmehuset til en billig penge.

Publisert
Sist oppdatert

I fjor dro undertegnede med sine to sønner for en uke til London. Vi ville ha et billig, privat sted å bo - dette var før vi hadde hørt om Airbnb - og søkte etter steder på den populære engelske utleietjenesten Owner's Direct.

Her fant vi flere leiligheter til en overkommelig pris som (fortsatt) leies ut av en viss Laurence Moore. Som for eksempel denne. Anmeldelsene, alle engelske, var ekstatiske, og det var liksom ikke måte på hvor bra deal dette var. Og alt av interesse var liksom helt i nærheten.

Hm...

Vi holdt på å gå på en smell

Vi prøvde å komme i kontakt med denne Moore både på mail og telefon - uten av vi hørte noe mer.

Nordmenn leier ut gjennom Airbnb: - Gjør det mest for gøy

Så googlet vi «Laurence Moore + Owner's Direct + problems» og fikk opp denne tråden som i klartekst forklarte hvilken «absolute scam» dette var.

Og fortsatt er!

Vi endte opp på et middels, litt overpriset hotell, som i det minste lå veldig koselig og sentralt til. Og vi ble i alle fall ikke lurt.

Vi prøver heller Airbnb

I år har vi gått for Airbnb, som Dinside har skrevet en rekke artikler om. Alt fra hvordan du kunne leie Ronaldinhos lukusleilighet under VM til nordmannen som leide leiligheten sin ut til en prostituert.

Planen var å finne seg et koselig, billig og avsidesliggende hus i Ibiza med plass til fire voksne i den kommende høstferien.

<strong><B>VERTEN:</strong></B> Her går mye på magefølelsen. Ser verten hyggelig og pålitelig ut? I vårt tilfelle gjorde hun uten tvil det.  Foto: AIRBNB
VERTEN: Her går mye på magefølelsen. Ser verten hyggelig og pålitelig ut? I vårt tilfelle gjorde hun uten tvil det. Foto: AIRBNB Vis mer

Slik gikk vi frem for å sørge for at vi ikke ble lurt av en av de over 600.000 leietilbudene Airbnb byr på:


Verten

Her er det uten tvil sunn fornuft og magefølelse man skal gå etter. Ser du et uskarpt bilde av en vert som heter «Snusk Snuskesen» og som har piratlapp på øyet, kan det være grunn til å være skeptisk.

Etter mye leting rundt på den baleariske øya, fant vi noe vi likte godt. Prisen var særdeles hyggelig (250 kroner per person per natt) og både leiligheten og utsikten virket helt perfekt for to voksne par som vil slappe av en uke før vinteren kommer.

Og verten, Veronica, så både snill og hyggelig ut. Og når hun svarte raskt, ble vi enda mer overbevist. Vi hadde nemlig prøvd å komme i kontakt med flere andre utleiere på Airbnb, men mistet interesse når de brukte lang tid på å svare - som ikke nødvendigvis er et godt tegn.

Hun tjener 100.000 på gjesterommet

<strong><B>BILDENE:</strong></B> Jo flere, jo bedre, og husk å se etter Airbnbs vannmerke. Foto: AIRBNB
BILDENE: Jo flere, jo bedre, og husk å se etter Airbnbs vannmerke. Foto: AIRBNB Vis mer


Bildene

I Veronicas tilfelle var det mange bilder, noe som alltid er et godt tegn. Da får du et skikkelig inntrykk av stedet, og det betyr også at verten har tatt seg flid med å presentere stedet skikkelig.

Og har de, som i Veronicas tilfelle, Airbnbs vannmerke på seg, er det jo nesten sikkert som banken. Det betyr at Airbnb har vært der og tatt bilder.

Ser du bare to bilder av en leilighet uten offisielle Airbnb-vannmerker, hadde vi bare klikket oss kjapt videre.

Vi prøvde i Barcelona: Hun hjelper deg å bo krisebillig i Spania

<strong><B>BESKRIVELSEN:</strong></B> Her får man kjapt følelsen om verten er genuin eller ikke. Er alt ekstremt skrytende og alt er liksom i nærheten, bør man  være obs. I vårt tilfelle gjør verten et poeng at du har naboer og huset altså ikke er helt isolert fra omverdenen. Slikt trekker opp, etter vår mening.
BESKRIVELSEN: Her får man kjapt følelsen om verten er genuin eller ikke. Er alt ekstremt skrytende og alt er liksom i nærheten, bør man være obs. I vårt tilfelle gjør verten et poeng at du har naboer og huset altså ikke er helt isolert fra omverdenen. Slikt trekker opp, etter vår mening. Vis mer


Beskrivelsen

Virket den genuin? Ja, veldig. Her er det igjen magefølelsen din som vil bestemme om beskrivelsen passer overens med bildene du ser. Har ikke verten lagt mye arbeid i å beskrive utleiestedet? Klikk videre.

<strong><B>ANMELDELSENE:</strong></B> Igjen: Jo flere, jo bedre, og flere nasjonaliteter trekker også opp.  Foto: AIRBNB
ANMELDELSENE: Igjen: Jo flere, jo bedre, og flere nasjonaliteter trekker også opp. Foto: AIRBNB Vis mer


Anmeldelsene

Ingen eller få anmeldelser? Dårlig anmeldelser? Kun få anmeldelser på ett språk med mistenkelig lik språkføring? Kom deg vekk. I vårt tilfelle krydde det av gode anmeldelser på flere språk fra, virket det som, alle typer mennesker. Og mange roste verten for å være spesielt hjelpsom.

Kunne hele denne gjengen egentlig bare være venner av verten som gjorde henne en tjeneste? Nei, dette virket 100 prosent genuint. Og ikke minst var det hyggelig å lese at utsikten var mye bedre enn bildet ga inntrykk av. Alltid kjedelig når det er motsatt.

Igjen var det magefølelsen som sa at dette var en svært god deal.

<strong><B>BOOKINGEN:</strong></B> Vår vert var kjapp, hyggelig og enkel å ha med å gjøre.  Foto: AIRBNB
BOOKINGEN: Vår vert var kjapp, hyggelig og enkel å ha med å gjøre. Foto: AIRBNB Vis mer


Bookingen

Som sagt kom vi raskt i gang med en dialog med verten vår, og snill som hun var forhåndsreserverte hun leiligheten vår i en måned uten at vi betalte et øre. Vi sa vi kom til å betale når vi fikk skattepengene i juli og det var ikke noe problem.

Så overførte vi totalsummen til Airbnb-kontoen, som altså ikke røres før ett døgn etter ankomst. Er det en vert som spør om penger på forhånd utenom Airbnb-systemet, må du selvsagt aldri finne på å akseptere det.

De slipper ikke inn hvem som helst

Konklusjon

Stol på magefølelsen din. Er det for godt til å være sant, bør du styre unna. Og ikke minst: Opprett raskt en dialog med verten, da får man kjapt et inntrykk av om dette er en person man har lyst å bo hos.

Og i vårt tilfellet var det ingen tvil: Hos Veronica har vi lyst til å bo ...

Alt om Airbnb

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer