Dette må du gjøre

St. Petersburg har mye å by på. Du får neppe med deg alt på noen dager. Her har du listen over hva du må gjøre når du besøker byen. Tekst og bilder: Eirik Rønjum

Oppstandelseskirken representerer det typiske Russland i St. Petersburg. Foto: Eirik Rønjum
Oppstandelseskirken representerer det typiske Russland i St. Petersburg. Foto: Eirik Rønjum Vis mer


St. Petersburg blir fortsatt av mange, ikke minst av byens innbyggere, regnet som Russlands kulturelle hovedstad. Sentrum av byen er i seg selv et museum, og kulturtilbudene er enorme. Om kvelden kan du velge mellom klassisk musikk, opera, ballett eller rockekonserter. Eller du kan kaste deg ut i et hektisk natteliv.

Vårt råd er å planlegge hva du vil se og gjøre før du reiser. Ikke prøv å få med deg alt. Du vil ikke klare det likevel. Men enkelte ting må du få med deg.

Vinterpalasset

Vinterpalasset var Tsarens residens frem til revolusjonen i 1917. Det gigantiske byggverket kledd i grønt, hvitt og gull er så vakkert at det kan ta pusten fra deg. Om kvelden ligger palasset badet i flombelysning ved bredden av elven Neva. Gå ikke glipp av dette magiske synet.

Vinterpalasset er i dag den største delen i kunstmuseet Eremitasjen. Den verdensberømte utstillingen byr på verker av blant annet Picasso, Van Gogh og Rembrandt. Er du ikke interessert i kunst, bør du likevel løse inn en billett bare for å se luksusen som en gang omga den russiske herskeren.

Nevskij Prospekt

Nevskij Prospekt er hovedgaten i St. Petersburg og uten tvil den mest berømte gaten i Russland. Den nesten fem kilometer lange avenyen strekker seg fra Aleksander Nevskij Klosteret til Admiraliteten og Vinterpalasset.

På tur nedover Nevskij finner du byens største kjøpesentre, kirker, parker, barer og restauranter. Folkemengden er en fascinerende blanding av arbeidere, nyrike foretningsfolk, tiggere, religiøse fanatikere, lommetyver og turister.

Oppstandelseskirken og Isak-katedralen

I St. Petersburg ser du en kirke hvor du enn snur deg. Det er særlig to du bør besøke.

Oppstandelseskirken ved Griobedova-kanalen ble bygd på slutten av 1800-tallet. Det tok 24 år å bygge kirken og 30 år å pusse den opp etter forfallet under Sovjet-tiden. I dag reiser de fargerike løkkuplene seg majestetisk opp mot himmelen og gir deg virkelig inntrykk av å være i Russland.

Det koster rundt 50 kroner å gå inn i kirken. De pengene kan du bruke på noe annet – Oppstandelseskirken er langt mer imponerende fra utsiden enn innsiden.

Isak-katedralen er verdens tredje største kuppelkirke. Kuppelen er forgylt med 100 kilo gull, og med sine 100 meter over bakken er den godt synlig fra hele byen. Kirken er innvendig omgjort til museum. Du bør uansett gå inn kirken om ikke annet for å komme deg opp i kuppelen. Herfra har du utsikt over hele St. Petersburg.

I Raskolnikovs fotspor

Han stirret tankefullt ned i den møkkete kanalen. På denne broen sto fattige Raskolnikov og vurderte om han skulle drepe den gamle kvinnen. Foto: Eirik Rønjum
Han stirret tankefullt ned i den møkkete kanalen. På denne broen sto fattige Raskolnikov og vurderte om han skulle drepe den gamle kvinnen. Foto: Eirik Rønjum Vis mer


Ingen har skildret St. Petersburg bedre enn Dostojevskij i romanen Forbrytelse og straff. Stemningen i boken kan du fortsatt oppleve. Hva med å gå ruten hovedpersonen Raskolnikov tok da han begikk mordene?

Du begynner i Raskolnikovs leilighet ikke langt fra Sennaja-plassen (i romanen Høytorget). Leiligheten ligger i dag som den gang i en nedslitt bygård. Beboerne er vant til at nysgjerrige turister går inn i trappeoppgangen for å se, og du kan oppleve at de gir deg et kort nikk i retning av riktig dør. Utenfor leiligheten finner du tagging og graffiti som handler om Raskolnikovs mord.

Du fortsetter langs kanalene til leiligheten hvor fattige Raskolnikov drepte den gamle pantelånersken. På veien kan du ta deg en forfriskning (les vodka) i en av de mange barene som ligger på ruten. De er fortsatt like mørke og slitne som på Dostosjevskijs tid.

Ekstern lenke:

 • På nettsidene til Universitetet i Virginia finner du en detaljert oversikt over ruten. Turen tar rundt en halv time.

  Med båt gjennom byen

  Du får best oversikt over St. Petersburg fra vannet. Unn deg et par timers båttur gjennom byens kanaler og elver. La føttene hvile og len deg tilbake. Er du i St. Petersburg sammen med din kjære, er det neppe noe mer romantisk dere kan gjøre.

  Billetter til båtturene får du blant annet kjøpt på gaten der Nevskij Prospekt krysser Griobedova-kanalen.

  Spis og drikk på russisk vis

  Du finner restauranter fra hele verden i St. Petersburg. Men ikke la sjansen til å nyte russisk mat og drikke gå fra deg. Hva med litt russisk kaviar til forrett? Hovedretten består gjerne av poteter, grønnsaker, ulike kjøttretter og pannekaker. Russerne drikker ofte vodka til.

  Russiske restauranter finner du overalt. Ikke la deg skremme av at interiøret ofte er relativt spartansk.

  Orienter deg i kulturlivet

  Den engelskspråklige avisen St. Petersburg Times er et uunnværlig hjelpemiddel for å orientere seg i hva som skjer når du besøker byen.

  Ekstern lenke:

 • Avisen finner du også på nettet. Adressen er sptimes.ru.