Oslo S er gjerne det første møtet turistene får med Oslo - og de liker ikke området noe særlig. Foto: Per Ervland
Oslo S er gjerne det første møtet turistene får med Oslo - og de liker ikke området noe særlig. Foto: Per ErvlandVis mer

Dette liker ikke turistene

Men vanskelig å holde seg unna ...

- Det vi får mest skryt for, er at oslofolk er veldig vennlige og imøtekommende, forteller avdelingssjef i turistinformasjonene i Oslo, Katrine Mosfjeld.

Men selv om Operaen blender, Oslofjorden trekker og mange av turistattraksjonene og andre opplevelsesverdige ting i hovedstaden er innenfor gangavstand, er det ikke alle steder turistene liker å gå. Når det gjelder hva turistene ikke liker i Oslo, er ikke avdelingssjefen i tvil:

- I all hovedsak er det det som skjer rundt Oslo S. Vi er ikke veldig stolte av det, og det hender vi får tilbakemeldinger om det, og at noen finner sprøytespisser og sånt, forteller Mosfjeld til DinSide.

- Er det områder i Oslo dere advarer turistene mot å oppsøke?

- Nei, jeg er helt sikker på at det ikke er farlig å ferdes noen steder i Oslo, og vi advarer ikke mot Oslo S. Det er bare sånn det dessverre er. Det er også nesten umulig å ikke ferdes der, sier Mosfjeld.

- Men vi prøver å få frem at Oslo er mer enn det (Oslo S., red. anm.) som kanskje er førsteinntrykket for mange, sier avdelingssjefen for turistinformasjonene i VisitOslo.

30 topp spisesteder i Oslo

Har du følt deg utrygg eller blitt utsatt for ran eller andre volsdhanslinger i Oslo? Hvor i hovedstaden vil du advare andre mot å ferdes? Synes du turistene burde advares mot visse steder? Skriv inn i debattforumet nedenfor. Eller kanskje du synes det ikke finnes en tryggere hovedstad enn Oslo? Del dine meninger i debattforumet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik velger du billigste taxi i hovedstaden

Grønland er verst

- Vi går ikke ut og advarer mot spesifikke steder i Oslo som er utrygge, sier informasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, Sølvi Glendrange, til DinSide. - Vi har ikke statistikk på dette.

Det finnes altså ikke statistikk som kartlegger spesifikke steder i Oslo som oppleves som eller er mer utygge enn andre. Det finnes imidlertid statistikker over ran, vold og voldtekter som er brutt ned i stasjonskrets. Av disse kan man peke ut områder hvor det er større forekomst av denne typen hendelser enn andre steder i byen.

Her bør du passe på (Vold, ran og voldtekter i Oslo - fordelt på politikrets hvor gjerningen fant sted. Tallene visen andelen av totalen i prosent.)
PolitikretsRan (2008) %Voldtekt (2007) %Vold (2006) %
Grønland56,339,336,8
Sentrum19,621,923,6
Majorstua12,714,812,3
Manglerud4,96,611,1
Stovner6,010,214,5
Rapportene Ran i Oslo 2008, Voldtekt i Oslo 2007 og Vold i Oslo 2007


Vi har sett på de ferskeste raportene om ran (2008), voldtekt (2007) og vold (2007) i Oslo, og det er Grønland politikrets som har flest anmeldte tilfeller av alle de tre nevnte kriminalitetstypene - og det er prosentvis ganske mange flere tilfeller i Grønland distrikt enn i de andre distriktene. Sentrum er nummer to - se for øvrig tabellen til høyre.

Storavis skryter av Oslo

Ifølge trendrapporten Barne- og ungdomskriminalitet i Oslo 2009, er det åpne rusmiljøer med til dels pågående salg som kan oppleves som ubehagelig, i områdene rundt Vaterlandsparken, utenfor og inne på Grønland t-banestasjon og Riverside ungdomshus, i tillegg til områdene ved og rundt nedre del av Akerselva, nedre del av Karl Johan og områdene ved Oslo S - særlig mellom Byporten og Trafikanten. Ved å holde deg unna disse stedene, holder du deg også unna endel potensielt ubehagelige opplevelser.