Batterier og brannfare på fly

Dette kan skje med PC-en din på flyet

Ønsker forbud mot bærbar PC i innsjekket bagasje.

FULL FYR: Amerikanske luftfartsmyndigheter har simulert hva som skjer når et PC-batteri tar fyr i et lasterom. Foto: FAA
FULL FYR: Amerikanske luftfartsmyndigheter har simulert hva som skjer når et PC-batteri tar fyr i et lasterom. Foto: FAA Vis mer
Publisert

Først innførte USA forbud mot bærbare PC-er i håndbagasjen på visse flyruter, et forbud som senere ble opphevet.

Nå foreslår Den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA (Federal Aviation Administration) å forby PC-er i innsjekket bagasje. Samtidig oppfordrer de den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) til å innføre et slikt forbud over hele verden.

Dette blir diskutert på et møte i ICAO denne uka.

Saken ble omtalt i flere amerikanske medier i forrige uke, blant andre NBC og Chicago Tribune.

Tre ulykker med fire døde

Kontrollerte forsøk foretatt på bakken av FAA viser at litium-ion-batterier i enkelte tilfeller kan utgjøre en brannfare. Faren er spesielt stor når batteriene lagres sammen med brennbart materiale som aerosol og annen drivgass på boks.

Det er slått fast at tre flyulykker siden 2006 skyldes brann forårsaket eller forsterket av batterier.

Til sammen fire piloter ble drept i ulykkene. Alle flyene var rene lastefly, og dermed var ingen passasjerer involvert.

DISKUTERER FORBUD: Luftfartsmyndigheter over hele verden skal denne uka ta stilling til et forbud mot bærbar PC med batterier i innsjekket bagasje. Video: Wochit News Vis merVis mer Vis mer

En gjenganger i flere år

FAA har samtidig konstatert at brannslukkingsutstyret om bord i flyene i verste fall ikke klarer å slukke slike branner.

Dinside skrev i 2009 om brannfare i laptop-batterier. Siden har flere tilfeller blitt rapportert. Og det er ingen tvil om at oppladbare batterier også i andre produkter enn PC-er kan utgjøre en potensiell brannfare.

For litt over ett år siden måtte Samsung tilbakekalle mobiltelefonen Galaxy Note 7. Senere ble telefonen trukket fra markedet.

Årsaken var et problem med batteriet som har ført til eksplosjon under lading i minst 35 tilfeller.

Dette første til at en rekke flyselskaper over hele verden innførte forbud mot å bruke eller lade Galaxy Note-telefonen om bord.

Det ble også anbefalt å ikke legge den i innsjekket bagasje.

SKANDALETELEFONEN: Samsung var ikke helt heldig med sin Galaxy Note 7. Foto: KIrsti Østvang
SKANDALETELEFONEN: Samsung var ikke helt heldig med sin Galaxy Note 7. Foto: KIrsti Østvang Vis mer

Har tatt fyr også i kabinen

Det er likevel så langt ikke kommet rapporter om at batterier i mobiltelefoner, nettbrett eller lesebrett for e-bøker har forårsaket alvorlige ulykker om bord i fly, verken i kabinen eller lasterommet.

Likevel kommer det fra tid til annen rapporter om at mobiltelefoner tar fyr, selv om de verken er laget av Samsung eller heter Galaxy Note 7.

Og i oktober i fjor fortalte amerikanske Anna Crail til Komo News at hennes iPhone 6 Plus hadde gått opp i flammer mens hun satt på et fly fra Bellingham i delstaten Washington til Hawaii.

Mobilforbud lite sannsynlig

Det amerikanske flysikkerhetsorganet TSA (Transport Security Administration) innførte i 2014 et forbud mot mobiler som ikke er oppladet på utvalgte flyvinger til USA. Årsaken var at man fryktet at slike telefoner kunne brukes til å skjule eksplosiver.

Det er likevel ingenting som tyder på at verken luftfartsmyndigheter eller flyselskaper vurderer å innføre et generelt forbud mot å ta med seg eller bruke mobiltelefoner, PC-er eller annen elektronikk i flykabinen.

Et unntak er store, oppladbare batterier som elsykkelbatterier. Slikt regnes som farlig gods.

Dersom det nye PC-forbudet blir innført, vil det fortsatt være tillatt å ha med seg bærbar PC i håndbagasjen og bruke den om bord.

Forbudet gjelder altså bare for bærbar PC i innsjekket bagasje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer