Dette kan du ta med hjem fra ferie

Leserspørsmål: Jeg skal reise på ferie, og med de høye prisene på en del varer i Norge, er det ikke usannsynlig at jeg vil shoppe litt og ta med hjem. Men hva får jeg egentlig lov å ta med?

Publisert

Shopping i Kina uten tollstraff?

  1. Dette kan du ta med hjem fra ferie

Det er ganske mye du kan ta med deg hjem fra reise. Men det er også en del begrensninger og forbud du bør huske på. Visste du for eksempel at det er forbudt å ta med egg hjem fra utlandet?

Reiseeksperten svarer:

Du kan både ta med deg begrenset med varer tollfritt og fortolle eventuelle overskridelser når du har vært på reise i utlandet. Vi gir deg oversikten over hva du kan ta med, hvor mye, og hva fortolling eventuelt vil koste.

Dette er toll- og avgiftsfritt

For å slippe toll og avgift skal varene være til ditt eller din families personlige bruk, og de skal ikke være beregnet for salg eller inntektsvirksomhet. Varene må du selv ta med gjennom tollen. Det vil si at varer du har kjøpt og deretter sender hjem ikke kan innføres toll- og avgiftsfritt. Andre regler gjelder om det er ting du har brukt selv under lengre opphold i utlandet.

Tollfritt
VareMengdeMinimumsalderObs!
Øl2 liter18 
Vin2 liter18 
Brennevin (inntil 60%)1 liter20da kun 1 liter vin i tillegg
Sigaretter200 stk18 
Andre tobakksvarer250 gram18i stedet for sigaretter
Sigarettpapir200 blad18 
Sukker5 kiloalle 
Sjokolade o.l.1 kiloalle 
Drivstofffull tank-maks 600 liter (samt 10 liter i ekstrakanne for bil og motorsykkel)
Andre varer5.000 kroner i verdi12maks 2.000 kroner om fravær under 24 timer

For å ta med dette inn i Norge må du ha vært utenlands i minst 24 timer. Eventuelt kan du dokumentere at varene er kjøpt avgiftsbelagt i våre naboland, Sverige, Danmark eller Finland.

Andre varer omfatter blant annet landbruksvarer som mel, kjøtt, meieriprodukter og fórvarer. Du kan uten avgift ta med inntil ti kilo (15 inn til Nordland, Troms og Finnmark) av slike varer. Inntil tre av disse kan være kjøttvarer. Du kan innenfor den totale vekten også ta med inntil tre kilo blomsterløk og -knoller. Du kan ha med inntil 25 avskårne roser, nelliker, gerbera eller gypsophila, inntil fem kilo frukt og bær og inntil fem kilo grønnsaker.

Er det kostbare varer du har gjort et godt kjøp på? Ta med kvittering så unngår du at tollerne vurderer verdien som høyere enn det du faktisk har betalt.

Til fortolling

Det er begrenset hvor mye du kan ta med uten å betale toll og avgifter, men likevel kan det være varer som lønner seg å ta med inn. Selv tollvarer er imidlertid belagt med begrensninger på mengde og type.

Til fortolling
VareMengdeMinimumsalderObs!Pris
Øl10 liter18 11 per 0,35 liter
Vin4 liter18 60 pr liter vin/175 per liter hetvin
Brennevin (inntil 60%)4 liter20Ikke i tillegg til full vinkvote340 per liter
Sigaretter400 stk18 190 for 100 stk
Andre tobakksvarer500 gram18i stedet for sigaretterdiv. priser avh. av type

Du kan også ta med andre varer som sjokolade og sukker mot å betale kiloavgift på 30 kroner.

Penger


Når du kommer til Norge kan du fritt ha med sedler og mynter (norske og utenlandske) for til sammen inntil 25.000 kroner. Har du med beløp utover dette, skal melding gis på et skjema og leveres Tollvesenet. Har du så mye penger med deg skal du passere gjennom rødt felt. Skjemaet får du ved henvendelse til Tollvesenet. Denne begrensningen gjelder ikke om pengene er i reisesjekker o.l.

Forbudt og straffbart

Til sist: En del varer er forbudt å ta med seg med mindre det er gitt spesiell tillatelse:

  • Narkotika, medisiner og gift. (Unntak: mindre mengder legemidler til personlig bruk.)

  • Brennevin over 60%

  • Våpen og ammunisjon

  • Fyrverkeri

  • Egg og poteter

  • Pattedyr, fugler og eksotiske dyr

  • Potteplanter og andre planter/plantedeler som er beregnet på dyrking

Det er noen unntak for dyr: Smågnagere (unntatt kaniner) som eies av den reisende kan fritt bringes mellom Norge og Sverige. Katt og hund fra EU/EFTA-området trenger du ikke ha innførselstillatelse for. Men det er krav om veterinærattest, identitetsmerking og i visse tilfeller vaksinasjon mot rabies. Unntak for planter etc. finner du i avsnittet om tollfri innføring av varer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer