Dette går du glipp av

Turistene går glipp av store opplevelser som følge av krig, interne konflikter og terrorisme. Les mer om hva du bør vente med å se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwe

SAFARI: Du bør utsette reisen til Zimbabwe og de dyrerike nasjonalparkene.
SAFARI: Du bør utsette reisen til Zimbabwe og de dyrerike nasjonalparkene. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Victoria Falls, nasjonalparkene Matobo og Hwange er noe av det du nå bør vente med å se. Det er flere forhold som gjør Zimbabwe utrygt for tilreisende; Okkupasjon av hvite farmer, enorm arbeidsledighet, hyppige demonstrasjoner, bilkapringer og kidnapping er momenter som gjør det farlig. Grensen mot Mosambik er minelagt og gjør all ferdsel i området hasardiøs. Det avholdes valg i landet den 9. og 10. mars.

Kaukasus, Russland

Kaukasus strekker seg fra Tyrkia og India i sør til Russland i nord, fra Svartehavet i vest til Kaspihavet i øst. Regionene omfatter de selvstendige statene Armenia, Aserbajdsjan og Georgia. De langt mer urolige områdene Tsjetsjenia, Dagestan og Igutsjtia hører også inn under Kaukasus. Her finnes nydelige strender, skipsområder og en lang tradisjon med teater, opera og musikk.

Tsjetsjenia, Ingusjetia, Dagestan, nord-Ossetia, Karachayevo-Cherkessiya and Kabardino-Balkariya anses som svært utrygge. USAs personell har forbud mot å entre området. Kriminelle har kidnappet utlendinger for løsepenger. I desember 1998 ble fire vestlige borgere kidnappet og drept. Flere amerikanere har forsvunnet i området.

Makedonia

Midt mellom Albania, Hellas, Bulgaria og Jugoslavia ligger Makedonia. Landet bærer preg av å ligge midt mellom disse landene, og bærer på en kulturell blanding bestående av elementer fra både øst og vest. Flere hundre år gamle tyrkiske bad, ruiner fra 400 år f.Kr. og byen Ohrid med sine flere titalls kulturelle monumenter er bare noe av det du går glipp av så lenger du ikke utfordrer skjebnen med å reise til landet.

U.S. Department of State, Sverige og Storbritannia advarer sterkt mot å reise til Makedonia grunnet sammenstøt mellom bevæpnede makedonske sikkerhetsstyrker og albanske ekstremister. Det var i juli i fjor flere voldelige protester mot vestlig diplomati.

Israel

Du bør vente med å besøke Israel med sine mange historiske, kulturelle og religiøse monumenter som for eksempel Via Dolorosa, Haram-ash Sharif, Nazareth og Betlehem. Det konfliktfylte landet har også vakre strender og naturreservater. Det svenske utenriksdepartementet, U.S. Department of State fraråder sine borgere å reise til Israel, Vestbredden og Gaza; Området er eksplosivt, og faren for å bli rammet av terroranslag er stor.

Afghanistan

Band-i-Amir-elven i området Hindu Kush var tidligere en stor turistattraksjon. I tillegg hadde Afghanistan inntil i fjor to unike Buddha-statuer som var hugget inni nisjer i en loddrett fjellside i Bamian-dalen. Disse sprengte Taliban-styret i stykker.

Svensk, britisk og amerikansk utenriksdepartementene mener at alle utlendinger i Afghanistan løper stor risiko ved å gjeste landet som følge av siste tids hendelser.

Nepal

NEPAL: Den maoistiske opprørsbevegelsen har vært aktiv i Lukla, utgangspunktet for en populær klatrerute.
Foto: Kirsti van Hoegee
NEPAL: Den maoistiske opprørsbevegelsen har vært aktiv i Lukla, utgangspunktet for en populær klatrerute.
Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer

Middelalderbyen Bhaktapur, Buddas fødested Lumbini med Maya Devi-tempelet, og selvfølgelig den storslåtte naturen, er bare noe av det du ikke bør se nå som følge av det maoistiske opprøret som startet i 1996. I fjor sommer sikret opprørerne seg store avisoverskrifter over hele verden etter at flere medlemmer av kongefamilien ble skutt og drept. De siste månedene har det vært flere voldelige anslag i Lukla, utgangspunktet for klatreruta i Everest. I tillegg har det vært store demonstrasjoner. U.S. Departement og State anbefaler reisende i Nepal å utvise særlig stor forsiktighet.

Pakistan

Veien fra Kashagar i Kina til Rawalpindi i Paksitan omtales som verdens åttende underverk, der den slynger seg gjennom verdens høyeste fjellkjede, Karakoram. Men Pakistan er ikke bare naturskjønt; Landet huser spektakulære palasser, moskeer og museer. Visste du at utgravinger viser spor av en bronsealderkultur 3.300 år f. Kr.?

Den anti-vestlige stemningen i Pakistan gjør landet til et utrygt sted for turister. Det advares særlig mot de nordlige områdene som regnes som ustabilt og utenfor myndighetenes kontroll. U.S. Departement of State oppfordrer tilreisende som vil gå i Gilgit, Hunza, Chitral og Wat-dalen til å kun gjøre dette i følge med lisenserte guider og turistkontor. U.S. Department of State oppfordrer sine borgere i en reiseadvarsel datert 30. januar i år om å vurdere nødvendigheten av å reise til landet

Filippinene

BORACAY: Abu Sayyaf har uttalt til pressen at de planlegger bortføringer på den filipinske øya boracay.
Foto: Eriksen
BORACAY: Abu Sayyaf har uttalt til pressen at de planlegger bortføringer på den filipinske øya boracay.
Foto: Eriksen Vis mer

Filippinene består av rundt 7.000 øyer hvorav 880 av dem er bebodd. Noen av attraksjonene i øyriket er terrasseåkrene rundt Banaue laget av folkegruppen Ifugao og strendene på Boracay som skal være blant verdens beste strender.

27. mai i fjor kidnappet Abu Sayyaf-gruppen 20 turister fra Palawan, men gruppen står også bak flere kidnappinger - denne strategien begynte den religiøse gruppen med i begynnelsen av april 2000. Flere av gislene har blitt drept. Gruppen har uttalt seg til pressen om at særlig Boracay-øya er et mål. Ifølge Paris-baserte World Association of Newspapers ble fem mediearbeidere drept på Filippinene i fjor.

US Department of State og det svenske Utenriksdepartementet anser det som svært utrygt å ta seg ut til områdene Mindanao med Tawi-Tawi, Maguindanao, Lanao del Sur, Lanao del Norte, Sulu, Basilan, Zamboanga del Sur, Zamboanga del Norte, nord- og sør-Cotabato, og Sultan Kudarat.

  • Tilbake til introartikkel

    Kilde: Lonelyplanet.com, boken Verdens viktigste av Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem, Utrikesdepartementet, Sverige, Foreign & Commonwealth Office London og U.S. Department of State