Dette er Kerala og India

Alt du trenger å vite om å reise på spapalass i India.

Publisert
Sist oppdatert

Reisefakta

Antall innbyggere i India: 1.05 milliarder

Hovedstad: New Dehli

Språk: Hindu, engelsk. Det er talt 24 språk som snakkes av en million mennesker eller flere. I Kerala snakkes malayalam.

Religion: Hinduisme 80 %, islam 12 %, kristendom 2 %

Klima: I januar er den gjennomsnittlig dagtemperaturen 30 grader og nattemperaturen 23 grader. Den varmeste måneden er mai med 34 grader som gjennomsnittlig dagtemperatur, mens på kvelden vil temperaturen være 25 grader. Den gunstigste reiseperioden er januar og februar, mens mai, juni og juli byr på mange regndager.

Slik kommer du deg dit: Det finnes i dag kun en norsk reiseoperatør som lager pakketuropplegg til Kalari Kovilakom-palasset, Golden Mango Travel. På Kalari Kovilakom-palasset ved Palakkad koster det fra 4.200 euro for et toukers opphold i enkeltrom og opptil 9.800 euro for et fire ukers opphold; all behandling, kost og undervisning er da inkludert. Det er mulig å bestille opphold direkte.

Det går også an å ordne reise og opphold selv. En rekke flyselskaper har Keralas to internasjonale flyplasser, Trivandrum og Cochin, på sine destinasjonsmenyer. Kuwait Airline, Quatar Airways, SAS, Lufthansa og KLM flyr via sine respektive hovedseter til Trivandrum og Cochin. Prisene starter på cirka 8.000 kroner. Ayurveda-medisinske sentra finnes i alle prisklasser. Det er også enkelt å finne rimelige og gode hoteller. Er standard og hygiene viktig, bør hotellrommene kontrolleres før innsjekk; ikke alle steder er like rene.

Helse: Ifølge Folkehelseinstituttet bør du vaksinere deg mot hepatitt A, poliomyelitt, samt ta difteri- og tetanusvaksine. Malariaprofylakse er også nødvendig.
I tillegg kan det være aktuelt å vaksinere mot kolera og ETEC-infeksjon, hepatitt B, skogflåttencefalitt (TBE), rabiesvaksine og tuberkulose, samt ta meningokokk C-konjugatvaksine. Mens du er i India: ikke drikk vann fra springen eller vann som ikke kommer fra uåpnet flaskevann. Dehli belly er en slem feriesykdom, se an spisestedene.

Valuta: Indiske rupies, NOK 100 = INR 681

Middag på restaurant koster fra cirka 30 kroner. Alkohol er ikke lett tilgjengelig, men på de fleste steder hvor det er turister kan man kjøpe øl. I Kerala er det statlige alkoholutsalg.

Kleskodeks: Konservativt. Å gå med miniskjørt og ørsmå topper på landsbygda i India kan sammenlignes med å gå toppløs på fest i Europa. Vil du ikke vekke oppsikt dekker du til skuldrene og bruker skjørt som rekker til knærne.

Tips på tampen: Som nordmenn tar inderne av seg skoene når de går inn et sted. Ikke spis med venstre hånd; den anses som uren. En del hygieniske artikler er ikke lett å få tak i. Ta med hjemmefra det du trenger av slike varer.

Aktuelle nettsteder:
www.keralatourism.org
www.incredibleindia.org
www.britannicaindia.com
www.dr-franklin.com
www.cghearth.com

Å oppleve Kerala

Kalarippayat martial art: 5000 år gammel kampsport fra Kerala. Den har til hensikt å beskytte familien, landsbyen og nasjonen, fremfor å angripe. Det er også en medisinsk gren som går ut på å stimulere ulike punkter på kroppen.

Kathakali: Teaterform som oppstod på 1700-tallet. Kathakali betyr historie-spill og inneholder en rekke ulike figurer; den godhjertede helten, guder og slemme typer som er grådige og voldelige. Historiespillet begynner vanligvis rundt klokken 22 og holder på frem til morgengry. Alle rollene, også de feminine, spilles av menn, og alle fremstår i friske farger.

Elefanter: Se de veldige indiske elefantene, som får Cirkus Arnardos elefanter til å fremstå som marsvin, i en av de tre nasjonalparkene Periyar, Erivikulam og Tholpetty.

Sari-shopping: Lilla med gullornamenter på ermene? Oransje og grønn? Lilla og sort? Kjøp en skjønn sari. De koster fra 300 rupis (cirka 50 kroner). Er du riktig heldig så vil kanskje butikkbetjeningen hjelpe til med å ta den på; å få den 6,25 meter lange antrekket til å sitte riktig er omtrent like komplisert som å få den riktige stilen på Hardanger-bunaden. I Kerala er sariene tuftet på hvitt materiale med broderier i gulltråd.

Backwaters: Dette systemet av elver, kanaler og sjøer ble beskrevet i Arundathi Roys Booker-prisbelønte bok Guden for de små ting. Her ligger gårder, kirker, moskeer i lysninger i den smellgrønne palmeskogen. I elven er det kongefisker og like over palmebladene seiler ørnene. Her tilbys en sammensatt meny av turer, enten i risbåt, speedbåt eller simpelthen i en lokalferge. Merk deg at den mosen på vannet er et økologisk problem som ødelegger livet i elvene.

>>> Tilbake til innledningen
>>> Dette er ayurveda
>>> BILDEKARUSELL: Se mer fra ayurvedapalasset

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer