Dette betyr camping-stjernene

Det er kun 300 av 1000 norske campingplasser som er vurdert etter en felles nordisk standard.

FIRESTJERNES CAMPING? Hva betyr egentlig stjernene, hva sier de om campingplassen - og er det slik at alle campingplassene SKAL være stjernemerket? Foto: Norsjø ferieland
FIRESTJERNES CAMPING? Hva betyr egentlig stjernene, hva sier de om campingplassen - og er det slik at alle campingplassene SKAL være stjernemerket? Foto: Norsjø ferieland Vis mer

Camping- og bobilbransjen melder om uvanlig stor interesse om dagen. Mange skal prøve å feriere med camping og bobil for første gang, og da er det mange ting å sette seg inn i - som for eksempel sikkerheten i bobilen og hvor du kan campe.

I Norge er det faktisk få begrensninger for hvor vi kan campe med bobil og campingvogn: Du kan for eksempel gjerne finne deg en skogsvei og parkere der.

Men om du foretrekker opparbeidet sted på en campingplass, kan det være greit å kjenne til hvilke merkeordninger campingplassene bruker.

Det finnes for eksempel kun én offisiell merkeordning, og der er det kun et mindretall av campingplassene som er med.

Nordisk standard

- I Norge er det over 1.000 campingplasser og de er alle unike med de tilbud eller naturområder som er i nærheten. Campingplassene blir kategorisert med stjerner og jo flere stjerner jo høyere standard, forteller Anita Hokholt Engh, fagsjef i Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC).

- Klassifiseringen er en nordisk standard og dette skal gi en forutsigbar trygghet for alle som reiser på campingtur, fortsetter hun.

Den offisielle merkeordningen er i regi av NHO Reiseliv og består av stjernemerking samt en kvalitetsvurdering.

Stjernene kan ses i informasjonen om campingplassen på nett samt i form av offisielle plaketter på stedet - som du kan se et eksempel på øverst i artikkelen.

- Stjernene indikerer hvilke fasiliteter det er på campingplassen, forteller Jarle Buseth, bransjesjef for camping i NHO Reiseliv, til Dinside.

- De fleste har satt opp vårt grønne skilt på veggen. Samtidig skal stjernene også vise at plassen er klassifiserte, og så lenge klassifiseringen ikke endrer seg eller de bytter til andre stjerner, kan plaketten bli stående, forteller Buseth.

Du kan finne informasjon om alle campingpassene som er med i NHO Reiselivs offisielle merkeordning på deres nettside Camping.no. De har også en gratis campingguide som kan bestilles eller lastes ned - og det finnes en app med denne informasjonen (Camping.no, for iPhone og Android).

Du kan se hva stjernene betyr, nederst i artikkelen. På campingplasser som også har utleie av campinghytter: Vær oppmerksom på at det er en stjernevurdering for selve campingplassen og en for campinghyttene.

Kvalitetsvurdering

I tillegg til stjernene som sier noe om fasilitetene, gjøres det også en kvalitetsvurdering av de campingplassene som er med i ordningen.

- I tillegg gjøres det en kvalitetsvurdering, hvor vi vurderer campingplassen i forhold til hvordan den framstår, renhold, service i resepsjonen, fellesarealer og servicefasiliteter - og hvordan de framstår, forteller han videre.

Kvalitetsvurderingen er ikke en del av stjernene, men er tilleggsinformasjon som presenteres som en egen vurdering i form av et søylediagram i informasjonsmateriell og i campingguidene. Dette endrer seg automatisk på nett etter den årlige kontrollen.

Det er representanter fra NHO Reiseliv som foretar denne vurderingen, som gjøres en gang i året.

- Det er et uanmeldt tilsyn, vi skal se plassen hvordan den er, der og da, forteller Buseth, men han legger til at det hender at de gjør avtaler om nærmere tidspunkt dersom de vet at plassen skal oppgradere.

Alle campingplassene som er med i ordningen får besøk av inspektørene, og må følge opp det som stilles av krav og innspill.

- Mange bra som ikke er med

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Buseth bekrefter at det er cirka 300 campingplasser i Norge som er med i den fellesnordiske merkeordningen.

- Det er kun de som er klassifiserte, som har kvalitetskontroll - men det finnes over dobbelt så mange campingplasser i Norge, sier Buseth.

Han understreker at det ikke er slik at de campingplassene om ikke er med i merkeordningen, er dårlige av den grunn.

- Det finnes mange bra campingplasser som ikke er med hos oss. Mange har kanskje mange faste besøkende, på fast plass, og har de ikke så mye sesong-gjester så ser de kanskje ikke behovet, sier Buseth.

- Andre kan hende ser ikke behovet for å bli kontrollert og er ikke så opptatt av det. Det kan også handle om kostnader, om man får krav til at man må oppgradere eller vedlikeholde.

Det er ingen lov som sier at man må være organisert.

- Men de som er medlemmer hos oss skal følge et klassifiseringssystem, og det er viktig for å opprettholde kvaliteten i bransjen, sier Buseth videre.

Han hevder innføringen av den fellesnordiske standarden på campingplassene i Norge har ført til at de norske campingplassene har fått seg et løft, fordi de nå har krav på seg til å følge utviklingen i Europa.

Andre merkeordninger

I tillegg til den offisielle merkeordningen i regi av NHO Reiseliv, kan du ofte se andre typer for merker i informasjonsmateriell om campingplassene.

- Dette er ikke merkeordninger, men det handler om samarbeidsformer, sier Buseth.

Plusscamp, Topcamp, NAF og så videre handler altså ikke om vurderinger, fasiliteter eller kvalitetskontroller - men er markedsføring av ulike kjeder og samarbeid.

- Dette er andre former for merking som ikke har krav til klassifisering, understreker Buseth.

Spesielt i forhold til coronaviruset

Det er utarbeidet en bransjeveiledning om anbefalinger i forhold til smittevern og kravene fra helsemyndighetene. Dette har gjort at flere nå kan åpne. Men det er fremdeles noen som ikke har satt åpningsdato ennå. Du anbefales å ringe på forhånd, for å kontrollere om campingen du sikter deg inn på, er åpen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!