Det verste været

Varmerekorden i Norge innehas av Nesbyen, med 35,6°C. Sammenliknet med Libyas 57,7°C er det nesten ingen ting.

Av og til kan det bli litt for vått ...
Foto: Oddvar Johnsen
Av og til kan det bli litt for vått ...
Foto: Oddvar Johnsen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det har regnet og regnet i Nord-Norge de siste dagene. Bilder av veier og bebyggelse med store ødeleggelser har flimret over TV-skjermene våre. Men det har regnet mer.

- Det har vært måneder hvor det har regnet mer enn dette. Ser vi på ettdøgnstatistikken har det regnet mer enn dette tidligere, men dersom vi ser på 48-timers eller tredøgnsstatistikken, kan det hende at det er rekord. Det er ikke ofte det skjer at det kommer så mye nedbør på en gang. Det kan også ha vært steder som har rekord – men vi har ikke målinger overalt. Vi har heller ikke fått inn alle målingene ennå, sier Inger Nordin, konsulent ved Det norske meteorologiske institutt (DNMI).

Ifølge DNMI innehas døgn-nedbørsrekorden i Norge av Indre Matre i Hordaland. 26. november 1940 ble det registrert 229,6 millimeter nedbør i løpet av et døgn.

 • Mer om norske nedbørsrekorder finner du her.
 • Hvor i verden finner du klodens våteste sted? Ifølge National Climatic Data Center (NCDC), kan Lloro i Colombia som skryte over å være verdens våteste sted. Rekorden minst nedbør i løpet av ett år har Arica i Chile.

 • Her kan du se hvilke steder på hvert kontinent som er de våteste og tørreste.
 • Ekstrem-temperaturer

  Det har eksistert måleinstrumenter for å registrere temperatur helt siden 1600-tallet. Det eldste måleinstrumentet i Norge ble satt opp i Trondheim i 1762. I Norge har vi sammenliknbare temperaturmålinger tilbake til 1860-tallet.

  - Instrumentene fra 1600- og 1700-tallet var ikke helt gode, og de hadde ikke nok kunnskaper om hvordan de skulle stille opp instrumentene slik at de ikke ble utsatt for strålingsfeil, forteller Øyvind Nordli, forsker ved DNMI. Man har prøvd å korrigere eldre målinger slik at de kan være sammenliknbare. Her i landet gjøres det nå kontrollerte målinger. Det går selvsagt an å finne kaldere og varmere steder enn det vi har registrert, men vi har forsøkt å plassere målestasjonene på steder som er representative for området, forteller forsker Nordli videre.

  Kaldeste måling i Norge er gjort i Karasjok i Finnmark, hvor det 1. januar 1886 ble målt –51,4°C. Kaldt – men ikke kaldest. Stedet med flest blå er Vostok i Antarktis. På 3.420 meters høyde ble det her målt –89,2°C den 21. juli 1983.

  Varmest i Norge er Nesbyen i Buskerud. Men de usle 35,6 varmegradene ser puslete ut i forhold til de 57,7 varmegradene som er registrert i El Aziza i Libya.

  Nordli ved DNMI forteller at det ikke er faste regler for hvordan målestasjonene blir satt opp rundt om i verden. I Norge skal målestasjonen stå 2 meter over bakken, og i hytter slik at måleinstrumentene er beskyttet mot stråling som kan påvirke temperaturen.

  - I land det kommer snø, er målestasjonene for eksempel plassert høyere over bakken enn i land det ikke kommer snø – for at de skal ligge over snøen, forteller Nordli.

 • Norske temperaturrekorder måned for måned finner du her.

 • Her finner du verdens varmeste og kaldeste steder på hvert kontinent.
 • Nyttårsorkanen i Norge

  - Den sterkeste stormen i Norge er orkanen i 1992, sier Knut Harstveit, forsker ved DNMI. Problemet var at vi hadde en del instrumenter som ikke greide å måle den vindhastigheten som faktisk oppstod, forteller han videre.

  Nettopp instrumenter som bryter sammen under presset av sterke vinder er et vanlig problem ved vindmålinger. Måleinstrumentet er et skålkors med tre skåler, som plasseres 10 meter over bakken, i litt åpent terreng. Harstveit antar at det finnes 50-70 slike målestasjoner i Norge.

  - Orkanen i 1992 var veldig spesiell, vi har beregnet at en så kraftig orkan statistisk sett vil forekomme hvert 200. år, sier Harstveit i DNMI.

  Estimert sterkeste vindstyrke under orkanen i 1992 er 46 m/sek, som et gjennomsnitt over 10 minutter. Regner man med kortvarige kast, kommer vi opp i 65 m/sek.

  - Det høyeste som er målt i Norge, medregnet arktiske områder, er på Jan Mayen i 1930-årene. Her ble det målt 135 knop, som er 70 m/sek, forteller forsker Harstveit.

  Taifuner - eller tropiske orkaner - er veldig ødeleggende. De forekommer typisk i Øst-Asia, Japan og Fillipinene.
Foto: hurricanehunters.com Foto: hurricanehunters.com
  Taifuner - eller tropiske orkaner - er veldig ødeleggende. De forekommer typisk i Øst-Asia, Japan og Fillipinene.
  Foto: hurricanehunters.com Foto: hurricanehunters.com Vis mer

  Sterkeste vind i verden

  Problemet med å måle vind, er at man ikke har sterke nok instrumenter, slik at de ofte går i stykker. Det er også vanskelig å få til sammenliknbare målinger verden over, fordi målingene gjøres på forskjellige steder i landskapet.

  - Det sterkeste tallet kommer litt an på hvor man måler. Man vil få eksempler få veldig sterke vindstyrker dersom man måler på høyder, sier Harstveit i DNMI.

  Målestasjonen på Mount Washington i USA har registrert en av de sterkeste vindstyrkene i verden; 12. april 1934 ble det målt vindkast med en styrke på 103,1 m/sek. Dette er imidlertid en fjelltopp på 1.917 meters høyde – og målingene er, ifølge Harstveit, dermed ikke sammenliknbare med norske målinger.

  Mer om vær:

 • Våre beste værlinker

 • Dødelig vær

 • Full kontroll på ferieværet

 • Test dine kunnskaper om vær og klimaforhold
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.