Det skjeve tårn i Pisa - ikke så skjevt lenger

Nå kan du ikke ta slike bilder lenger.

TÅRNET I PISA: Ikke så skjevt som det en gang var. Foto: Colourbox
TÅRNET I PISA: Ikke så skjevt som det en gang var. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er ikke det skjeve tårn i Pisa like skjevt som det en gang var. Nyere har det også blitt.

Åtte år har det tatt å restaurere et av Italias mest kjente bygg, som ble konstruert i år 1173. Forskjellen nå er at det er fjernet 46 centimeter av tårnets skråning, ifølge politiken.dk.

Dette fører til at det står i samme posisjon som i 1838.

Grunnen til at myndighetene gjorde dette, var at tårnet trolig ville ha veltet over. Restaureringen skal ha ført til at tårnet kan stå trygt i minst 200 år til. I februar er rekonstruksjonen trolig helt ferdig.

Dette bygget er skjevere enn tårnet i Pisa

Byggingen tok sin tid

Det tok lang tid å bygge tårnet i Pisa. Byggingen foregikk i tre etapper over en periode på rundt 200 år, ifølge Wikipedia. Tårnet er laget av hvit carraramarmor.

Årsaken til at tårnet i Pisa er skjevt, er at det var fra starten av feilkonstruert. Grunnen var nemlig for svak og ustabilt for bygningen, og dvet var i år 1178, under byggingen av tredje etasje, at tårnet begynte å vise sin skjeve form.

Den siste etasjen av tårnet ble bygget i 1372, 199 år senere.

Fire ganger skjevere enn tårnet i Pisa

Kostet 50 millioner kroner

I 1964 fikk den italienske regjeringen hjelp til å forhindre at det skjeve tårnet skulle velte. Ingeniørerer, matematikere og historikere fikk i oppdrag å stabilisere tårnet.

I 1990 var tårnet så skjevt at det ble stengt for publikum. Hus og leilligheter i området ble også evakurert. I desember 2001 ble tårnet åpnet igjen etter et stabiliseringsarbeid. Da hadde tårnet rettet seg opp fem centimeter.

Men tårnet i Pisa trengte enda en fiks. Ti arbeidere skal ha renset 24.424 av byggets steinblokker, som gjør at tårnet fremstår som lysere enn før. I tillegg til fjerningen av tårnets skråning, skal dette totalt ha kostet 50 millioner kroner.

Etter fjerningen av 70 tonn jord, kunne det endelig konstanteres i mai 2008 at det skjeve tårn i Pisa hadde sluttet å bevege seg for første gang i historien.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!