Passkontor i norske kommuner

Det kan gå fra 141 til 72 passkontor

Politidirektoratets forslag blir behandlet på Stortinget den 15. juni.

FÆRRE PASSKONTOR: Dersom Politidirektoratet får det som de vil, kan antallet passkontor i Norge reduseres fra 141 til 72 utstedelsessteder. Forslaget behandles på Stortinget 15. juni. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix.
FÆRRE PASSKONTOR: Dersom Politidirektoratet får det som de vil, kan antallet passkontor i Norge reduseres fra 141 til 72 utstedelsessteder. Forslaget behandles på Stortinget 15. juni. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall passkontor i Norge kan bli halvert. Politidirektoratet (POD) ønsker at det skal gå fra 141 til 72 steder hvor det utstedes pass, og forslaget blir behandlet på Stortinget den 15. juni.

Den kraftige reduksjonen av passkontor begrunnes med at dette er et nødvendig tiltak for å bekjempe ulike former for kriminalitet, samt et avgjørende samfunnssikkerhetstiltak.

Det er politimestrene som har kartlagt hvor de mener passene bør utstedes i framtida på oppdrag for POD, ifølge fagdirektør Atle Roll-Matthiesen. Direktoratet har som utgangspunkt at 90 prosent av befolkningen i alle politidistrikt skal nå et passkontor innen én time.

I tillegg til de 72 foreslåtte passkontorene, vil det utstedes vanlige pass på Svalbard og nødpass på flyplassene Gardermoen, Sola og Flesland.

Du finner liste over alle passkontorene POD foreslår nederst i saken.

– Forslaget er distriktsfiendtlig

Ifølge Kommunal Rapport vil innbyggerne i om lag 280 kommuner (etter kommunereformen) måtte reise ut av kommunen for å få pass hvis forslaget går gjennom.

POD mener at ideelt sett bør passkontorene behandle mellom fire og fem tusen saker årlig for å oppnå et tilfredsstillende volum, men de mener likevel at det ikke er mulig å legge ned alle passkontor som skriver ut under fem tusen pass årlig.

Naturlig nok skaper potensiell nedleggelse av passkontor reaksjoner i kommunene. Når Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika fikk greie på at passkontorene på Råholt og Jessheim ikke var representert på listen til POD, kalte han forslaget «distriktsfiendtlig».

– Jeg er skuffet over min egen etat. Fra PODs side hevdes det at det er en risikofaktor å ha passutstedelse ute på lensmannskontorene og at fagmiljøene blir for små. Dette er etter mitt syn bare tull, sier Vika til Eidsvoll Ullensaker Blad.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!