Det hete hjørnet

Selv om du velger å dra til Kos eller Rhodos, trenger du ikke å gro fast i solsenga. Også i Hellas´ heteste hjørne finnes det utfluktsmuligheter.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Drar du til Rhodos eller Kos, er sjansene store for at du eller reisefølget ditt ønsker litt tradisjonelt strand- og turistliv. Men kanskje kommer eventyrlysten sigende noen dager med oransje drinker, pågående selgere og store hoteller?

Her er øyer du kan hoppe rundt på i Hellas´ hete hjørne. Vi tar utgangspunkt i Rhodos.

Rhodos

Utsikten fra Tsambika-klosteret viser deg at Rhodos er mer enn overfylte strender. Foto: Karoline Brubæk
Utsikten fra Tsambika-klosteret viser deg at Rhodos er mer enn overfylte strender. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Rhodos er en relativt stor øy, og en av de mest turistifiserte i Hellas. Mange av charterturistene bor i Rhodos by, der du både har strand, en moderne bydel og gamlebyen i gangavstand. Gamlebyen er i utgangspunktet fascinerende vakker, men horder av turister, T-skjorteselgere og ”innkastere” tar vekk noe av den historiske susen.

I strandbyen Faliraki er det høy partyfaktor, mens i Lindos er det borgen og kulturminnene som står i høysetet. Felles for alle disse stedene er at det kryr av turister, og at prisnivået er relativt høyt.

Dagstur til Symi

På Rhodos sydspiss er strendene langgrunne og enorme.
På Rhodos sydspiss er strendene langgrunne og enorme. Vis mer

Mange drar på dagstur fra Rhodos eller Kos til Symi. Øya er så koselig at mange blir over en natt eller to. Det går mange ferger hver dag mellom disse øyene.

Ved innseilingen til havnen passerer man stupbratte klipper som går rett ned i sjøen. Ved enden av en dyp blå fjord ligger husene som er hvite og okerfargede med røde tak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Symi tør ikke bygge mange hoteller, eller oppmuntre turister til å bli natta over, fordi vannforsyningen er for dårlig. Skaffer du deg overnatting, kan du derfor glede deg til det blir stille på kvelden.

Kos

Er du ikke forsynt på charterturisme, kan du ta turen fra Rhodos til Kos. Det går daglig båter mellom de to øyene. Kos er blitt en av de store turistøyene i Hellas, og byr på strender og party.

Bondelandsbyene inne på øya skal visstnok være genuint greske. Mange mener at Kos, på tross av turisthordene, har klart å bevare en gresk stemning også i de større byene.

Kalymnos

Fra Kos kan du dra videre til Kalymnos. (Du kan også dra direkte fra Rhodos.) Det går ferger flere ganger om dagen.

Kalymnos er en øy med dypblå fjordlignende bukter, og hvite åser av kalkstein. På avstand virker øya naken og steinete, med den har bortgjemte og frodige daler. Innbyggerne her livnærte seg tidligere med svampdykking. Nå har tursimen tatt over. Øyas hovedstad, Pothia, er en velstående og sjarmerende havneby.

Patmos

Til Patmos går det daglig ferger både til og fra Rhodos, Kos og Kalymnos.

Patmos er en hellig øy som på sommeren innvaderes av turister i bøtter og spann. Det var her Johannes hørte Guds stemme gjennom sprekker i taket i en hule. Han dikterte deretter sitt profetiske dikt, Åpenbarringens bok. Turistene kommer hovedsakelig for å se denne hulen.