Slangetemmere utenfor Hawa Mahal. Det har vært forbudt siden 1991, men det finnes fortsatt rundt 800.000 slangetemmere i India. Indiske dyrevernere mener de driver med dyreplageri, og vil at politiet skal konfiskere slangene. Foto: Stine Okkelmo
Slangetemmere utenfor Hawa Mahal. Det har vært forbudt siden 1991, men det finnes fortsatt rundt 800.000 slangetemmere i India. Indiske dyrevernere mener de driver med dyreplageri, og vil at politiet skal konfiskere slangene. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Det gylne triangel i India

Her venter ditt livs reiseopplevelse.

Publisert
Sist oppdatert

Ser du rickshawene som nesten krasjer? Ser du den gamle mannen med stumper til bein som sitter i veikanten? Ser du de to venninnene i sennepsgul og knallilla sarier som kjøper samosaer fra gateselgeren?

Ser du den lille jenta med kajalsvarte øyne som sitter på armen til mor? Ser du løshundvalpene som leker mellom de utgamle bilene? Ser du kuen som ligger og drøvtygger midt i veikrysset?

Bli med til India!

Magisk, fargesprakende, annerledes, uforglemmelig - disse ordene blir floskler når jeg skal prøve å fortelle deg hva du har gått glipp av dersom du ennå ikke har kommet deg til et av verdens viktigste og mest folkerike land. Se å kom deg avgårde!

Nja, skeptisk

Jeg skal ærlig innnrømme det. Jeg hadde blandede følelser da jeg satte meg på flyet til New Delhi i slutten av desember 2008. Eller, jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente meg. Det var en knapp måned siden terrorangrepene i Mumbai, og jeg hadde hørt fra andre som hadde vært i India at de ble sjokkerte over fattigdommen.

Og fattigdommen treffer deg i fleisen med en gang. Overalt ser du resultatet av et kastesystem, en "din egen lykkes smed"-holdning, en tro på at det er skjebnen som bestemmer livet ditt. Opprivende for oss som kommer fra en kultur der tanken om at alle er like og skal ha de samme mulighetene er dominerende.

For sarte sjeler kan det bli for mye. Jeg har møtt folk som syntes India var helt grusomt. Javel. Velkommen til den virkelige verden. Og tenk på at selv om du priser deg lykkelig over å komme tilbake til trygge Norge igjen, så fortsetter livet for gategutten som banket på bilvinduet ditt på rødt lys. Det er faktisk slik store deler av verdens befolkning har det.

Disse gutta i Old Goa strammet seg skikkelig opp for fotografen.  Foto: Thomas Helseth Aastad
Disse gutta i Old Goa strammet seg skikkelig opp for fotografen. Foto: Thomas Helseth Aastad Vis mer


Jeg og reisefølget lander på New Delhis internasjonale flyplass klokken to om natten, og blir hentet av en bil hotellet hadde sendt. Vi begynner å kjøre, og utenfor vinduet ser jeg deler av en by som like gjerne kunne vært Kabul. Veiene er uasfalterte, vi kjører forbi grå hus med knuste vinduer og tynnkledte indere som varmer seg ved et bål de har tent opp i midtrabatten.

Det blir litt bedre straks vi kommer inn i sentrum og til hotellet. Hotel Grand Godwin ligger i Ram Nagar, like ved togstasjonen. Stilen i det trestjerners hotellet er noget utdatert, men servicen er upåklagelig. Det er stille og rolig i gaten utenfor når vi kommer oss i seng. Før jeg slukker lyset, ser jeg en ape som sitter og sover oppå en airconditionboks på veggen til nabohotellet. Dette er India, tenker jeg, og gleder meg til neste dag.

Da vi tråkker ut i gaten utenfor hotellet neste morgen, er tilstanden en helt annen enn noen timer før. Det kryr av mennesker, biler, rickshawer, løshunder og gateselgere. Det tutes og plinges på alle bauer og kanter. For en by!

New Delhi skal utforskes på tre dager, før det bærer videre for å se alle de vakre fortene i Jaipur, som også kalles Den rosa byen, og selvsagt Taj Mahal i Agra.

Gjennom hotellet har vi bestilt en sjåfør for dagen. Det er nesten et must i New Delhi, hvis trafikkbilde ville fått ledelsen i Trygg Trafikk til å be om førtidspensjonering på flekken. Sjåføren tar oss med rykk og napp, tut og kjør gjennom mylderet av fotgjengere, rickshawer, mopeder, lastebiler, biler, bikkjer og kuer. Jeg føler at vi krasjer i noe eller noen hele tiden, men det går alltid bra - med en hårsbredd.

Det er mye å se i New Delhi, og det du absolutt bør få med deg er Det røde fortet og Old Delhi, kjempemoskeen Jama Masjid, Humayuns gravkammer, India Gate og Lotustempelet. Les mer om disse i bildetekstene i bildespesialen.


Vi tre fra Norge er ikke de eneste turistene ved New Delhis severdigheter, men vi er av de få hvite. Indere reiser gjerne i eget land, så når vi rusler gjennom Det røde fortet eller Lotustempelet, er vi omringet av indiske skoleklasser og storfamilier på tur. Det gjelder å ikke være sjenert, for stadig vekk stopper de oss for å ta et bilde. Greit nok, for det betyr at vi får ta bilde av dem også. Ikke skjønner jeg hvordan vinterbleke nordmenn i kjedelige klær kan være noe å ha på minnebrikken. Inderne selv er jo gylne og vakre og bærer klær i de sprekeste farger. Det går ikke mye i sort og grått og brunt her, nei.

Som nevnt er indere vennlige og imøtekommende, men som vestlig turist er det ikke til å unngå at man blir oppsøkt av selvoppnevnte turistguider som gjerne vil vise frem det ene og det andre for noen rupees. Det holder som regel å avslå høflig.

Men når turen har kommet til å utforske Old Goa, da er det nesten et must å leie en av rickwhaw-guidene. Vi får en uforglemmelig tur med Peter (som sikkert heter noe helt annet på indisk), som tråkker på og manøvrerer rickshawen gjennom smugene og folkemassene med stålkontroll. Vi svinger innom et gammelt hinduistisk tempel, en butikk som selger overprisede kashmirsjal, kryddermarkedet, og til slutt den muslimske moskeen Masjid. Peter er veldig ivrig på å ta oss med til den ene butikken etter den andre, for han får provisjon på alt vi kjøper. Vi gjør det imidlertid klart at det holder med to pashminabutikker på en dag.

Disse to damene slår av en prat ved Ali Isa Khan Niazis gravkammer, som ligger inne i samme parkanlegg som Humayuns gravkammer. Foto: Stine Okkelmo
Disse to damene slår av en prat ved Ali Isa Khan Niazis gravkammer, som ligger inne i samme parkanlegg som Humayuns gravkammer. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Tips til reisen til Det gylne triangel

Etter tre dager i New Delhi, setter vi oss inn i sjåfør Babas Ambassador-bil, en bil som er modellert på den englske Morris Oxford fra femtitallet. Babas bil er imidlertid bare noen år gammel, og er sjarmerende retro. Dog mangler den alle finesser relativt nye biler i Norge har.

Det er tidlig morgen, og vi har en fire timers kjøretur foran oss før vi er fremme i Jaipur. Det tar vel en time å bare komme seg ut av Delhi, men så bretter landskapet seg ut rundt oss. Åkrer og enger overalt, og langs veien trasker kameler, hester, kuer og folk. Med jevne mellomrom ligger falleferdige skur som fungerer som kiosker langs veien. Bak forhengene i andre skur sitter de prostituerte og venter på kunder. Lastebilsjåførene er gode inntektskilder. Dessverre er de også med på å spre hiv-smitte over hele India. Det er gjort svært lite for å opplyse folk om denne epidemien, dessverre.

Den rosa juvelen

Etterhvert viker det flate landskapet for røde fjell - vi nærmer oss Jaipur. Den rosa byen er en av Indias, om ikke Asias, vakreste. Her ligger templer og fort som perler på en snor. Reiser du hit, bør du få med deg Amer (eller Amber) fort, som med sin spektakulære beliggenhet regnes som et av Indias fineste, Hawa Mahal, vindpalasset, som ligger midt i sentrum og er et landemerke med sin trekantede form og vakre fasade, det astronomiske observatoriet Jantar Mantar og det fantastiske bypalasset med sine fargesprakende bygninger og flotte utsmykkinger.

Men Jaipur er mye mer enn sightseeing. Dette er de handleglades paradis. I Jaipur får du kjøpt pashminaer, kashmirskjerf, sengetepper, saronger, putevar, skreddersydde dresser - alt i beste kvalitet og til prutbare priser. Finner du ikke akkurat den fargen du vil ha på pashminaen? I løpet av noen timer farger butikken et skjerf i akkurat den fargen du vil ha.

Lyst på noen lekre skinntøfler i indisk stil, med snabeltå og paljetter? Du finner det i Jaipur, til 30 kroner paret. Er du glad i smykker, er Jaipur også et fantastisk sted for deg. Her ligger flere smykkebutikker, der du kan velge og vrake i vakre smykker med edelstener som rubiner, smaragder, safirer, topaser og turkiser. 600 kroner for et par dråpeformede gulløredobber med lyserosa topas er ikke dyrt. Og finner du ikke et smykke du liker, kan du designe ditt eget.

Bo som en shah i Jaipur for 440 kr natten

Utpå ettermiddagen andre dag i Jaipur, er det på tide å sette kursen mot Agra. På veien passerer vi Fatepur Sikri, et flott fort og en stor turistattraksjon, men dessverre blir opplevelsen litt ødelagt av svært insisterende og innpåslitne ungdom som vil ha penger for å guide oss. Til slutt må mitt mannlige reisefølge kjefte dem avgårde.

Neste morgen våkner vi opp til et iskald og tåkefylt Agra. Sjåføren vår Baba anbefaler at vi først ser Agra fort, og deretter dra til Taj Mahal, i håp om at tåken har letnet. Dermed bærer det til Agra fort. Opplevelsen blir magisk. Det storslagne palasset er innhyllet i tåke, og det er nesten ingen andre besøkende her. Det er faktisk flere aper enn mennesker inne i fortet. Det skal mye til å bli lei av å se den vakre arkitekturen som preger indiske byggverk fra 15-, 16-, og 1700-tallet, men det synes at det ikke er så veldig mange penger til å restaurere de praktfulle byggene. Fargesprakende fliser og dekorasjoner kan mange steder bare så vidt skimtes i dag. Da Agra fort var nytt, må det ha vært litt av et skue.

Det "alle" vil se

Klokken nærmer seg 11 på formiddagen, og tåken har letnet ganske mye. Dermed er det tid for å se Taj Mahal, som regnes som et av verdens vakreste bygg, og som ble kåret til et av verdens syv nye underverker for et par år siden. Vi møtes av en aldri så liten kø, men det viser seg å være køen gjennom sikkerhetskontrollen. En kø for kvinner, en for menn. Kvinnekøen går mye langsommere enn køen for menn. Det er fordi alle vesker må sjekkes. Men, endelig er vi inne i parken rundt Taj Mahal.

Til tross for at det kryr av mennesker (for det meste indere) er synet av Taj Mahal en majestetisk opplevelse. Den hvite marmorbygningen ble bygget som en kjærlighetserklæring til mughalen Shah Jahans favorittkone, Mumtaz Mahal, som døde da hun skjenket ham barn nummer 14. Innvendig i mausoleet er det egentlig ikke så mye å se, bortsett fra gravene til shaen og yndlingskona. Det er selve bygningen og dekorasjonene dens som er så fantastiske. Byggingen av det enorme monumentet startet i 1632, og var ferdig i 1653. Over 20.000 mann brukte over 20 år på å bygge marmorpalasset, som er utsmykket med intrikate edelstensinnfelte graveringer.

Etter å ha sett Taj Mahal bærer det til Akbar den stores mausoleum, som ligger i Sikandra, en forstad til Agra. I utgangspunktet skulle man tro at det ville bli vanskelig for en severdighet å overgå Taj Mahal - det blir litt som å hoppe etter Wirkola. Men det er faktisk befriende å komme til Akbar den stores mausoleum. Her er nesten ingen mennesker, i motsetning til i Taj Mahal, der det krydde av dem. Det er flere antiloper og aper her enn mennesker. Dessuten ser vi noe så sjeldent som et indisk kjærestepar som klemmer og kysser. Å vise sin kjærlighet offentlig er ikke god skikk i India. Kanskje de har sneket seg vekk i parken for å gjemme seg fra familiene sine? Uansett er det morsomt å se mer romantikk her enn ved Taj Mahal, som jo skal være selve symbolet på kjærligheten.

Etter besøket i Akbar den stores mausoleum settes det punktum for sightseeingrunden vi har tatt i Det gylne triangel. På ettermiddagen bærer det tilbake til New Delhi igjen. På fem dager har vi sett kremen av indisk arkitektur og historie. Det er imponerende å tenke på at disse bygningene ble konstruert på 15- og 1600-tallet.

På vei inn i New Delhi har mørket falt på, tåken kommet sigende, og temperaturen er nede i fem-seks grader. Vi står i stampe i kø, da det banker på vinduet. Der står en gutt på 6-7 år, kledt i en tynn og fillete genser. Han ber pent om å få noe. Det skjærer i hjertet å se ham stå der, og det blir nesten verre når vi finner tre bananer vi kan gi ham. "Namaste, namaste," takker han høflig mens han bukker dypt. Deretter løper han ut i veikanten igjen, og forsvinner i tåken.

Det er som et knyttneveslag rett i magen. I løpet av ferien i India befinner jeg meg i det ene øyeblikket i en vakker park, omringet av templer og palasser. I neste øyeblikk er jeg tilbake i den grimme virkelighetens verden. Likevel, reisen til India har vært en av de beste jeg har hatt. Og jeg har bare sett en liten flik.

Er det ett land jeg vil tilbake til, så er det India.

Tips til reisen til Det gylne triangel

Denne saken ble sist oppdatert 3. januar 2010.Se de indiske turistmyndighetenes film og få en smak av hva India har å by på:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer