Det farligste i fylla

Fulle turister utsetter seg selv for fare. En danske har forsket på fenomenet blant unge turister i Bulgaria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske forskeren Sébastien Tutenges, doktorgradsstudent ved Center for Rusmiddelforskning ved Århus Universitet, tilbragte tre måneder blant festglade unge på Sunny Beach i Bulgaria i 2007 og 2008. Etter oppholdet har han publisert en liste over de fem største farene for unge festferierende, basert på egne observasjoner og intervjuer med turistene.

Undersøkelsen ble publisert i International Journal of Drug Policy, og er sitert på danske Vitenskab.dk.

Les også: Kreta lei av fulle turister

Fem farer under festen


  1. Voldelige utkastere og dørvakter utgjør en av de største fysiske truslene mot unge feriefulle turister. Det er ikke uvanlig med kroppslige angrep og knyttnevebruk.
  2. Overfylte festlokaler medfører at konfliktnivået og uheldig oppførsel på utestedet blir vanskelig å forhindre. Lett å bli skadet.
  3. Glasskår på gulvene er tro det eller ei et av de viktigste årsakene til at turistene må oppsøke lege. Lette sommersko beskytter ikke, og på diskoteker proppet med horder av fulle ungdommer, er det vanskelig for personalet å holde gulvet fritt for glasskår.
  4. Dans på bordene og andre møbler er en egen "kunstart" på mange utesteder i sydligere strøk. Dessverre gjør det også at skadefrekvensen på grunn av fall er høy.
  5. Uansvarlig skjenking var utbredt der forskeren oppholdt seg. Det gjaldt skjenking av alkohol både til overstadig berusede mennesker, og til ungdom under 18 år. Det store alkoholkonsumet fyrer opp under de fleste problemene ungdommene kan oppleve.

Les også: Fortsatt bare sex, fyll og dop på Ibiza?